Astra Film Festival 2016 începe la Sibiu

Începând de astăzi, la Sibiu, se deschide o săptămână incitantă de film documentar, cea de XXIII-a ediţie Astra Film Festival. Carmen Vulcan a aflat că la acest eveniment va fi prezentată o selecţie a celor mai bune documentare noi internaţionale din Europa de Est, dar şi româneşti.
Reporter: Filmul „Sierra Nevada”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României pentru nominalizările la premiile Oscar pentru cel mi bun film străin, va deschide, în această seară, cea de-a XXIII-a ediţia a Festivalului Astra Film de la Sibiu, dar proiecţiile vor începe ncă de diminaeţă, cu documentare speciale din Astra Film Junior, un program dedicat copiilor şi adolescenţilor. Pe lângă proiecţiile clasice pe ecran plat, pentru prima oară în România, publicul va putea viziona filme pe un ecran în formă de cupolă, într-un cinematograf-dom, amplasat în Piaţa Mare a Sibiului, explică directorul Festivalului Astra Film, Dumitru Budrala.
Dumitru Budrala: Avem un cinematograf experimental, unde proiecţiile se fac în 360 de grade. Practic, privim în sus, la fel cum privim bolta înstealtă. Este o senzaţie totală. Ai impreisa că eşti în mijliocul evenimentelor. În orice direcţie te-ai întoarce, îţi dă sentimentul că eşti imersat în realitatea respectivă.
Reporter: Cinematograful sub forma unui iglu uriaş are 150 de locuri şi aici vor fi proiectate documentare care îi vor transpune pe cinefili faţă în faţă cu spectacolul fascinant al aurolei boreale, cu arta de a zbura sau cu scene de luptă din cel de-Al Doilea Război Mondial. Până duminică, proiecţiile din festival au loc în cinci spaţii diferite din centrul Sibiului, iar zilnic vor rula peste 30 de documentare.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 octombrie)