Preţul gazelor din producţia proprie a României a depăşit preţul gazelor din import

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, preţul propriului gaz din România a depăşit preţul gazelor din import, ceea ce a determinat creşterea bruscă a volumului de combustibil importat, a anunţat Niculae Havrileţ, preşedintele Agenției Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Pentru prima dată în 20 de ani, prețul gazelor importate a fost mai mic, decât prețul actual al gazului propriu„, a spus el. În conformitate cu informaţiile companiei Transgaz din România, pe care le-a prezentat publicaţia „Capital”, importul de gaze naturale din perioada 4 – 8 octombrie a crescut de la 30.000 MWh (megawatt/oră) pe zi, până la 110.000 MWh pe zi. Prin urmare, importurile au crescut de 3,7 ori. Niculae Havrileţ, preşedintele Agenției Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei, precizează că acest lucru se explică prin aceea că gazul din Rusia costă aproximativ 60 de lei/MWh (aproximativ 160 de dolari la 1000 de metri cubi), în timp ce compania Romgaz nu poate vinde sub preţul de 72 lei/MWh, deoarece, conform legii, ea este impozitată la acest nivel, chiar dacă vinde mai ieftin. „Prin urmare, Romgaz este înlocuită, practic, de pe piața consumatorilor industriali, care reprezintă 75% din piața națională și unde se află cei mai mulți bani„, a adăugat el.
Ponderea gazelor importate în consumul total, potrivit Transgaz, a ajuns la mai mult de 30%, cea mai mare valoare din anul 2008. Conform informaţiilor oferite de sursele publicaţiei „Capital”, Romgaz a fost nevoită să-şi reducă în mod semnificativ producția. Romgaz este cea mai mare companie de stat, care produce jumătate din gazul românesc. Cea de-a doua jumătate este produsă de compania privată „Petrom”. Aproape toate instalațiile de depozitare a gazelor în subteran, pentru sezonul rece, sunt proprietatea Romgaz (3 miliarde de metri cubi, din cantitatea totală de 3,2 miliarde de metri cubi). România consumă anual aproximativ 12 miliarde de metri cubi de gaz, din care 3 miliarde de metri cubi merg la consumatorii casnici. În anul 2008, consumul a fost de 18 miliarde de metri cubi, din care s-a importat cantitatea de 30%. Din 2010 până în 2015, importul de gaze naturale a fost neglijabil. Importurile de gaze rusești în România se efectuează prin intermediul a două companii – WIEE, filiala trustului „Gazprom”, și prin firma Conef.

www.tass.ru – 17 octombrie