2016. október 18

Klaus Iohannis: Az igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt elemeznie kell a kormánynak

A miniszterelnöknek elemeznie kell a Raluca Prună igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítvány képviselők általi megszavazását, majd ezt követően kell dönteni a kormánynak, vélekedett Klaus Iohannis államfő, hozzáfűzve: „mégha a paralmenti képviselők opciója nem is vonja maga után a miniszter kötelező leváltását, a miniszterelnöknek kell döntenie ez irányban”. „A hatályos törvény értelmében egy bizalmatlansági inditvány nem jelenti automatikusan az illető miniszter eltávolitását. De, természetesen, egy dokumentum szavazat alá bocsátásáról van szó, amit elemeznie kell a kormánynak, főleg a miniszterelnöknek”, mondotta az államfő. A Ralucă Prună elleni egyszerű inditványt a Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezte. A szociáldemokraták a miniszterasszony lemondását követelik, mivel nemrég azt állitotta, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságán (CEDO) nem mondta az igazat, amikor a romániai börtönök számára kiutalt alapokról kérdezték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.18)

Romániában új nyugdijkiegészitő rendszerekre van szükség

Romániában új nyugdijkiegészitő rendszerekre van szükség, hogy a nyugdijasok önmaguk biztosithassák a nyugodt öregséget, nyilatkozta Ion Giurescu, a Román Pénzügyi Felügyelet (ASF) alelnöke. Mint hozzáfűzte, az EuroStat, az Európai Unió Statisztikai Hivatala szerint, Romániában, 2060-ban az ország lakósságának 65% több, mint 65 éves lesz, mig 2050-ben egy alkalmazottra 2,5 nyugdijas jut. Az ASF alelnöke szerint megoldás lenne a nyugdíjrendszer ún. négypilléres modelljének bevezetése, amely egy kiegészitő hozzájárulás rendszeres fizetését feltételezi, ami öregkorban nagyobb nyugdijat eredményez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.18)

Mintegy 100 tanügyikáder állt sztrájkőrséget a tanügyminisztérium székháza előtt

Tizenegy megyéből érkezett mintegy 100 tanügyikáder állt kedden sztrájkőrséget tanügyminisztérium bukaresti székháza előtt, a 2008 és 2011 közötti időszakra érvényes bérjogokra járó kamatok kifizetését követelve.A tanárok bejelentették, hogy amennyiben nem teljesitik követelésüket, október 20-án, 11:00 és 13:00 óra között félbeszkitják a tanitást az iskolákban. Az igéretek szerint, a tiltakozók delegációját Laurenţiu Vlad tanügyi államtitkár fogadja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.18)

Az erdőtulajdonosok országos kongresszust tartottak Bukarestben

A Romániai Erdőtulajdonosok Szövetsége felrótta a kormánynak és a parlamentnek, hogy nem részesitik kiegyenlítő kifizetésekbe azokat a tulajdonosokat, akiknek megtiltották az erdőkitermelést, de viszont kötelesek biztositani az erdők őrzését és adót fizetni. Ennek egyik hatása az erdők alacsony áron való eladása és a faanyag piacán tapasztalható válság, jegyezte meg a szövetség. Az erdőtulajdonosok kedden országos kongresszust tartottak Bukarestben, melyre meghivták a politikai pártok képviselőit is, hogy beszámoljanak a probléma súlyosságáról. Cătălin Tobescu, a Nostra Silva Egyesület elnöke szerint az erdészetre vonatkozó törvényi szabályozás túlzott módositása a kis- és közepes erdőtulajdonosok elszegényedéséhez vezet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.18)

Hivatalos ünnepnek nyilvánitották a Gyermeknapot

A képviselőház kedden hivatalos, munkaszünet napnak nyilvánitotta a Gyermeknapot. Ennek értelmében a jövő évtől, június 1-e munkaszüneti nap lesz minden alkalmazott számára, függetlenül attól, hogy szülő vagy nem szülő, mig a gyermekek aznap nem mennek iskolába. Ugyanezen ülésen a képviselők megszavazták az étkezési utalványok értékének 15 lejre való növelését is. És arról is döntöttek, hogy a mentolos cigaretta 2019-ig forgalmazható. Ezenkivül a képviselőház – mint döntő fórum – által elfogadott, a dohánytermékek gyártását, csomagolását és forgalmazását szabályozó törvény Hivatalos Közlönyben való közlésétől számitott 30 napon belül megszűnik azoknak a cigarettáknak a forgalmazása, amelyek szűrőjében aromakapszula van. Ezáltal gyakorlatba ültetik a dohánytermékek gyártására és feliratozására vonatkozó európai irányelvet.A kedden elfogadott szabályozások értelmében a cigarettadoboz mindkét oldalán 65%-os arányban feltűntetett illusztráció figyelmeztet a dohányzás káros hatásaira. A jelenleg hatályos szabályozásnak megfelelően gyártott cigarettadobozok 2017 május 20-ig forgalmazhatóak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.18)