A murit Radu Câmpeanu

Seniorul liberal Radu Câmpeanu a încetat din viaţă, astăzi, la vârsta de 94 de ani. A fost primul preşedinte al PNL din 1990, cel care a reînfiinţat partidul după perioada comunistă şi după anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic. În anul 2000, Radu Câmpeanu le povestea colegilor noştri de la Arhiva de Istorie Orală cum s-a apropiat în anii studenţiei de politica liberală.
Radu Câmpeanu: În 1943 eram student în anul I. La cursurile de drept constituţional se făcea şi institutul, şedinţe de un institut, şi mi-am ales şi eu un subiect, care se numea cam aşa, dacă ţin eu bine minte: „Evoluţia puterilor în stat de la separare la concentrarea puterilor”. Vă imaginaţi că, în 1942-1943, lucrul ăsta eram extrem de actual, cu regimul hitlerist, cu regimul stalinist. Am susţinut aşa cum susţine un om la 19 ani, la 20 de ani, ştiţi, care nu se controlează prea mult, nu îşi dă seama nici de riscuri. Am susţinut sistemul democratic parlamentar aşa cum era în cea de-a treia republică în Franţa. Am luat Franţa ca exemplu pentru că în Franţa era aproape o democraţie atomizată complet, cu care nu mai sunt de acord acum, ca sistem parlamentar, pot să vă spun – cred că se greşea acolo. Dar era o libertate absolută, era o libertate totală, mai mare decât în Anglia. Ei, de atunci s-a constituit acest prim-grup, care, ulterior, a devenit nucleul tineretului universitar liberal.
Realizator: Moartea seniorului Radu Câmpeanu este deplânsă de colegii săi din PNL, inclusiv de preşedintele de onoare al formaţiunii, Mircea Ionescu-Quintus, de preşedintele României, Klaus Iohannis, dar şi vechiul său adversar politic fostul preşedintele al României Ion Iliescu.

*****

„Anunţăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat astăzi din viaţă. Rămâne în inimile noastre ca primul preşedinte al partidului după 1989, cel care a reînfiinţat PNL după cumplita perioadă comunistă şi anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic. Suntem cu toţii alături de familia îndoliată”, anunţă PNL.

*****

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe la moartea seniorului liberal, Radu Câmpeanu.

„Reconstrucția Partidului Național Liberal și renașterea unei vieți democratice în România sunt legate de numele lui Radu Câmpeanu. A vorbit în Exil despre o Românie liberă și despre valori europene, iar după 1990 a luptat pentru acestea în țară. Odată cu dispariția sa, pleacă unul dintre seniorii autentici ai politicii românești. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis pe pagina sa de socializare.

*****

Emil Constantinescu – IN MEMORIAM

„Păstrez în amintire imaginea lui Radu Câmpeanu din sala Senatului Parlamentului României, în decembrie 2009, când la Bucureşti s-au aniversat douăzeci de ani de la prăbuşirea comunismului în Europa de Est. Erau prezenţi personal sau prin mesaje filmate toţi liderii care schimbaseră istoria Europei – Havel, Walesa, Goncz, Jelev şi ceilalţi primii preşedinţi democraţi. Locul lui Radu Câmpeanu era acolo şi aşa va rămâne pe drept în istorie, chiar dacă el nu a avut şansa să câştige alegerile prezidenţiale din 1990, precum ceilalţi.

Curajul său de a veni din liniştea Parisului în România mineriadelor, înţelepciunea politică de a reînfiinţa un mare partid istoric şi prestaţia plină de eleganţă din campania electorală prezidenţială nu pot fi uitate. Chiar dacă ulterior a luat şi decizii politice discutabile, acestea nu pot umbri rolul major pe care Radu Câmpeanu l-a jucat în construirea unei opoziţii democratice reale. Şi nici comportarea sa demnă şi curajoasă din timpul detenţiei în temniţele comuniste, unde nu şi-a trădat idealurile liberale pe care le-a apărat apoi cu consecvenţă şi în cadrul exilului românesc anticomunist.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!”

Emil Constantinescu