Taxa radio-tv este cea mai corectă şi autonomă formă de finanţare a radiourilor şi televiziunilor publice, susţine secretarul general al COPEAM, Claudio Cappon

Taxa radio-tv reprezintă cea mai corectă formă de finanţare a serviciilor publice de radio şi televiziune, a declarat într-un interviu pentru Radio România, acordat colegei noastre Iuliana Anghel, Claudio Cappon, secretarul general al COPEAM – Conferinţa Permanentă a Audiovizualului Mediteranean, care numără peste 100 de membri din 28 de ţări. Principala sa misiune este promovarea schimbului de experienţă şi de programe între membrii săi, iar Radio România, chiar dacă geografic nu aparţine zonei Mediteranei, joacă un rol activ în aceasta organizaţie, care îşi propune, cu sprijinul Radio România, să îşi extindă proiectele în zona Balcanilor şi a Mării Negre. Eliminarea taxei radio-tv ar putea afecta şi cooperarea internaţională a serviciilor publice, considera Claudio Cappon.

*

Claudio Cappon: Această taxă este considerată, inclusiv la nivelul asociaţiilor europene, drept forma cea mai corectă şi autonomă de finanţare a radiourilor şi televiziunilor publice. Nu întâmplător doresc să amintesc aici că BBC, alături de serviciile publice din Germania, Italia, aşadar din ţările cele mai mari din Europa, aplică sistemul taxei. Eliminarea acesteia prezintă două riscuri foarte grave. În primul rând independenţa, pentru că ajung să depindă evident de decizii politice, care dintr-un moment în altul pot comporta o incertitudine în planificarea activităţii. Celălalt risc este cel al reducerii finanţării, deci al pauperizării serviciului public, care în orice moment se poate afla sub ameninţarea diminuării fondurilor primite de la bugetul statului. Orice aspect care slăbeşte serviciile publice naţionale din diferite ţări, inclusiv membri ai COPEAM, dar mă gândesc şi la cele care fac parte din asociaţii mai mari, precum EBU, Uniunea Europeană de Radioteleviziune, reprezintă un risc şi pentru aceste asociaţii internaţionale. Noi ne dorim, sigur, cu deplina consideraţie pentru autonomia politică din România, ca deciziile care vor fi luate să respecte misiunea serviciului public, precum şi necesitatea finanţărilor adecvate, potrivit protocolului de la Amsterdam al UE, conform căruia misiunea serviciului public trebuie să beneficieze de o finanţare adecvată. În lipsa unei astfel de finanţări adecvate este ameninţată şi supusă riscului independenţa misiunii însăşi a serviciului public.

Reporter: Secretarul general al COPEAM consideră că pe lângă faptul că ar afecta raportul direct cu publicul, eliminarea taxei radio-tv ar putea provoca probleme şi în relaţiile de cooperare internaţională a serviciilor publice. Radio România, membru al comitetului director al COPEAM, este un jucător activ în peisajul mediatic internaţional.

Claudio Cappon: Eliminarea taxei ar crea probleme în relaţia cu publicul în propria activitate, dar şi în cooperarea internaţională, aşa cum este cea desfăşurată în cadrul COPEAM din care Radio România face parte şi în cadrul căreia joacă un rol extrem de activ. Reuniunea comitetului director al organizaţiei noastre a avut loc la Bucureşti chiar acum câteva zile. Dat fiind că Mediterana reprezintă un concept extins, unul dintre obiectivele COPEAM este acela de a-şi dezvolta proiectele în zona Balcanilor şi a Mării Negre, iar Radio România ar fi cu siguranţă pentru noi un punct de referinţă absolut indispensabil. Aşa încât ne dorim ca acest tip de riscuri să nu se materializeze şi să nu afecteze Radio România.