2016. október 21

A miniszterelnök és a védelmi miniszter ellátogatott a Bosznia-Hercegovinában küldetésüket teljesitő román katonákhoz

Dacian Cioloş miniszterelnök és Mihnea Motoc védelmi miniszter ellátogatott a Bosznia-Hercegovinában küldetésüket teljesitő román katonákhoz. A román katonák a NATO EUFOR és a Európai Unió nyugat-balkáni missziójában teljesitik feladataikat, közölte a román közszolgálati rádió hivatalos delegációban részvevő tudósitója. A román hivatalosságok megbeszélést folytattak az EU és a NATO Bosznia-Hercegovina-i küldetésének parancsnokaival és találkoztak az EUFOR itteni küldetésében részvevő 40 román katonával.Dacian Cioloş és Mihnea Motoc virágkoszorút helyeztek el a bosznia-hercegovinai harcokban elesett Remus Brânzan alhadnagy emlékére állitott emlékműnél. Ugyanakkor Koszovóban hivatalos megbeszéléseket tartanak a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) parancsnokával és találkoznak a Pristina-i katonai bázison állomásozó 56 román katonával. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.21)

Romániában hivatalosan megnyilt az első útvonal, amelyen tiz elektromos töltőállomást állitottak fel

A Konstanca-Bukarest-Nagyszeben- Arad útvonalon közlekedő elektromos járművek tulajdonosainak péntektől rendelkezésére áll a Kaufland-üzletek parkolóhelyein felállitott tiz elektromos töltőállomás. Alexandru Teodorescu a Renovatio vállalat projektmenedzsere elmondta, hogy az elektromos járművek akkumulátorai villámtöltéssel 30 perc alatt 80%-ra tölthetőek és  igy feltöltve 900 kilóméter tehető meg. Az  elektromos járművek töltése a nyilvános töltőoszlopokon hat hónapig ingyenes, jegyezte meg projektmenedzser. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.21)

Románia megállapodott Kanadával a vízummentességről

Románia megállapodott Kanadával, hogy a jövő évtől, két ütemben, eltörli a vízumkényszert a román állampolgárokkal szemben. Igy, 2017 májusától kezdődően vizummentességet élveznek azok a román állampolgárok, akik már korábban is jártak Kanadában, mig 2017 decemberétől a többi állampolgár utazhat vizum nélkül, közölte Klaus Iohanni államfő, aki  Brüsszelben részt vesz az Európai Tanács csúcstalálkozóján. Ezáltal Romániának nincs semmilyen felvetése az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezménnyel (CETA) szemben, fűzte hozzá az államelnök. Az egyezmény elfogadásához valamennyi uniós tagország beleegyezése szükséges. Vallónia, Belgium francia nyelvű tartományának parlamentje pénteki rendkívüli ülésén hoz döntést arról, hogy támogatja vagy elutasítja az egyezményt (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.21)

Stratégiai Katonai Partnerek konferenciája Bukarestben

A NATO szövetséges és partner-nemzeteinek magas rangú katonai képviselői pénteken, Bukarestben, egyebek mellett, az Észak-Atlanti Szövetség partneri kapcsolatainak kiterjesztéséről és a kiberneteikai együttműködésről tárgyaltak.A konferencián a NATO több mint 70 tagállama és partnerországa képviselteti magát, Nigéria és Kolumbia első alkalommal lévén jelen e fórumon. A Katonai Stratégiai Partnerek konferenciáját évente tartják és az Észak-Atlanti Szövetség legjelentősebb katonai fóruma. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.21)

Rozalia Ganciulescu