La doi ani şi jumătate de la desfăşurarea recensământului populaţiei din Republica Moldova, rezultatele rămân necunoscute

La doi ani şi jumătate de la desfăşurarea recensământului populaţiei din Republica Moldova, rezultatele rămân necunoscute. Autorităţile au recunoscut, între timp, că au existat nereguli în cheltuirea banilor alocaţi pentru strângerea datelor.

Natalia Zaharescu de la Radio Chişinău relatează că premierul Pavel Filip a făcut o inspecţie la Biroul Naţional de Statistică: „Procesarea datelor şi publicarea rezultatelor recensământului au fost tergiversate în mod inadmisibil – a remarcat premierul în cadrul vizitei sale la Biroul de Statistică. Pavel Filip a venit şi cu o idee de raţionalizare a muncii prin utilizarea tabletelor la colectarea datelor, etapă care însă a fost deja depăşită. Directorul BNS, Vitalie Vîlcov, a menţionat că tabletele ar putea fi utilizate la recensământul din 2021, precum şi la un eventual recensământ agricol, care ar urma să fie organizat în 2022. Vitalie Vâlcov care, anterior, a fost adjunct al Biroului de Statistică a remarcat că procesul de organizare a recensământului a fost gândit greşit din start. În iunie 2016, Procuratura Generală a iniţiat o cauză penală pentru delapidarea mijloacelor financiare alocate BNS pentru organizarea recensământului. De asemnea, BNS a admis anterior că nu toate gospodăriile au fost recenzate, în special în municipiul Chişinău, unde nu au fost colectate datele de la peste 48.000 de familii. Până acum au fost procesate 94% dintre chestionare, iar datele finale vor fi făcute publice în martie 2017.”

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 octombrie)