FIJ şi FEJ fac apel către autorităţi să nu elimine taxa Radio-TV

Federaţia Internaţională şi cea Europeană a Jurnaliştilor, împreună cu instituţia afiliată din România, MediaSind, fac apel către Parlament să nu elimine taxa Radio-TV. Organizaţiile atrag atenţia că renunţarea la aceasta va duce la creşterea dependenţei de factorul politic a posturilor publice. Şi Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune, din care fac parte şi posturile publice din ţara noastră, şi-a exprimat îngrijorarea. Într-o scrisoare adresată autorităţilor române, Uniunea arată că finanţarea de la bugetul de stat poate fi greu de asigurat în perioade de austeritate şi subliniază că taxa este un element cheie pentru a proteja independenţa serviciilor publice de presă de puterea politică şi economică. Pentru menţinerea acestui mecanism de finanţare pledează şi Secretarul General al Uniunii de Radio şi Televiziune Asia-Pacific, Javad Motaghi.
Javad Motaghi: Serviciile publice de Radio şi Televiziune au un rol bine definit în orice societate, acela de a promova educaţia, cultura şi de a informa. Radioul public, Televiziunea publică, sunt menite să servească întreaga populaţie, să se dedice moştenirii naţionale, interesului naţional. Audiovizualul public trebuie să fie finanţat, condus, controlat direct de către public, pentru a-l putea servi mai bine.
Realizator: Eliminarea taxei Radio TV face parte din iniţiva legislativă a liderului PSD Liviu Dragnea privind renunţarea la 102 taxe non-fiscale. Propunerea a fost deja adoptată de Senat în procedură de urgenţă luni şi a ajuns la Camera Deputaţilor. Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, scopul este reducerea timpului pe care cetăţenii trebuie să-i petreacă la cozi şi eficientizarea activităţii instituţiilor publice.