CRONOLOGIE: Tragedia din clubul Colectiv – un an de amare căutări

de Răzvan Moceanu
de Răzvan Moceanu

La 30 octombrie 2015, la ora 22:30, în timpul unui concert în Clubul Colectiv din centrul capitalei, aflat în fosta fabrică „Pionierul”, prilejuit de lansarea albumului „Mantras of War”, al trupei Goodbye To Gravity, a avut loc un incendiu puternic pornit de la nişte artificii, care s-a soldat, iniţial, cu 27 de morţi şi peste 180 de răniţi. Era cel mai mare incendiu într-un club din lume în ultimii doi ani. Victimele au fost transportate la 11 spitale din Bucureşti şi Ilfov, iar sute de oameni au format cozi mari pentru a dona sânge. Ancheta preliminară a relevat că patronii clubului nu aveau autorizaţie de la pompieri pentru asemenea activităţi, iar la momentul tragediei, în club se aflau peste 400 de persoane, cu mult peste normele legale.

Au urmat ample proteste de stradă în întreaga ţară care au culminat, la 4 noiembrie cu demisia cabinetului Victor Ponta.

Mai mulți chimiști de la Universitatea Politehnica din București au analizat substanțele rezultate în urma arderii buretelui folosit pentru izolarea fonică în clubul Colectiv, depistându-se substanţe extrem de toxice care au fost inhalate de cei aflaţi în club: monoxid de carbon, acid cianhidric, acid clorhidric, monoxid de azot, dar și bioxid de azot

Şefi de stat şi de guverne, ambasadorii străini aflaţi la Bucureşti, personalităţi din ţară şi străinătate au transmis mesaje de solidaritate în urma tragediei de la clubul Colectiv.

Reprezentanţele diplomatice ale SUA, Federaţiei Ruse, Franţei, Marii Britanii, Spaniei au coborât steagurile în bernă în semn de doliu.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, aflaţi la Bucureşti pentru o reuniune la nivel înalt, au mers la locul tragediei, la fel ca şi şeful Jandarmeriei turce, aflat într-o vizită oficială în România.

Papa Francisc i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis un mesaj în care îşi exprima profunda durere pentru tragedia din clubul Colectiv, iar Prinţul Charles al Marii Britanii s-a arătat extrem de şocat de tragedia care a avut loc la Bucureşti.

Cei care şi-au pierdut viaţa la 30 noiembrie, sunt: Ştefan Andrei Hamed, Cătălina Ioniţă, Alexandru Cătălin Simion, Anda Ioana Epure, Petru Andrei Bucă, Mihaela Vieru, Maria Dorina Vulcu, Valentina Florea, Carmen Irina Opriţă, Gabriel Matei, Radu Palada, Tilie Nelu, Vlad Ţelea, Diana Elena Enache, Nicoleta Baldovin, Ioan Tripa, Paul Alexandru Georgescu, Adrian Rugină, Constantin Marian Ignat, Laurenţiu Marian Vârlan, Maria Ion, Ionuţ Valentin Fieraru, Mihai Cătălin Alexandru, George Claudiu Petre, Marius Ştefan Ruşitoru, Simona Livia Stan, Monica Tănăsoiu.

RADOR vă prezintă cronologia evenimentelor ce au urmat acestui moment tragic, care a marcat profund societatea românească în ultima parte a anului 2015 şi în acest an, multe întrebări aşteptând încă răspunsurile cuvenite.

  • 31 octombrie – Guvernul, reunit de urgenţă în şedinţă, a declarat trei zile de doliu naţional, după tragedia din clubul Colectiv: 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie

  • 1 noiembrie – Alte trei persoane spitalizate după tragedie şi-au pierdut viaţa: Liliana Gheorghe – la Spitalul de Arşi, Mimi Voicu şi Alexandra Matache – la Spitalul Bagdasar Arseni. Bilanţul victimelor – 30

  • 2 noiembrie – Încă o persoană spitalizată a murit: Costel Cârlicean – la Spitalul de Arși. Bilanţul victimelor – 31

  • 2 noiembrie – Preşedintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler lui Claudiu Petre şi lui Adrian Rugină, în semn de apreciere pentru curajul, altruismul şi dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la Clubul „Colectiv” din Bucureşti, încercând salvarea mai multor vieţi cu preţul sacrificiului suprem”

  • 2 noiembrie – Din datele centralizate la Ministerul Sănătății, în spitalele din București și din județul Ilfov sunt internate la acest moment 137 de victime ale incendiului din București din data de 30 octombrie 2015. Dintre aceștia, aproximativ 80 de pacienţi sunt în stare gravă şi foarte gravă.

La 1 noiembrie erau internate 146 de persoane, între timp fiind externate nouă persoane.

Astfel:

– Spitalul de Arși – 27 de pacienți

– Spitalul Bagdasar Arseni – 21 de internați

– Spitalul Grigore Alexandrescu – 7 pacienţi

– Spitalul Sfântul Ioan – 7 persoane

– Spitalul Elias – 14 pacienți

– Spitalul Militar Central – 12 pacienți

– Spitalul Sfântul Pantelimon – 5 pacienți

– Spitalul de Urgență din București – 15 persoane internate

– Spitalul Universitar – 20 de persoane

– Spitalul Dimitrie Gerota – 3 persoane

– Spitalul Agrippa Ionescu – 6 persoane.

  • 2 noiembrie – Tiberiu Nițu, procurorul general, a declarat că ancheta procurorilor în cazul incendiului de la clubul Colectiv se derulează pe toate palierele, atât cu privire la companiile private, cât și cu privire la autoritățile statului

  • 2 noiembrie – Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a constituit o Comisie pentru coordonarea activității de acordare a asistenței medicale a victimelor, pentru ca toate măsurile de intervenție medicală în acest caz extrem de dificil să fie coordonate și toate protocoalele terapeutice să fie asigurate.

Din comisie fac parte: profesor Dorel Săndesc, secretar de stat Ministerul Sănătății, profesor universitar doctor Ioan Lascăr – șef Secție Clinică chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă – Spitalul Clinic de Urgență București, profesor universitar doctor Dan Mircea Enescu – manager Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu și medic primar Cristian Nițescu – director medical Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși.

De asemenea, Ministerul Sănătății a anunţat că face toate eforturile pentru a asigura tot necesarul de medicamente și dispozitive spitalelor în care sunt internați pacienții.

  • 2 noiembrie – Acționarii clubului Colectiv – Costin Mincu, Alin George Anastasescu și Paul Gancea – au fost audiați, la Parchetul General, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Toţi trei au primit mandat de reţinere, iar a doua zi, pe 3 noiembrie, au fost reţinuţi pentru 30 de zile, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

  • 3 noiembrie – Încă o persoană spitalizată a murit: Andreea Chiriac – la Spitalul Pantelimon. Bilanţul tragediei se ridica la 32 de morţi şi aproape 140 de persoane spitalizate din care circa 80 în stare gravă

La patru zile de la incendiul care a cuprins Clubul Colectiv din Capitală bilantul celor spitalizaţi arată astfel: 18 sunt în stare critică, 17 în stare gravă, 30 sunt intubaţi şi 71 sunt în stare stabilă, anunţă medicii

  • 3 noiembrie – Bucureştenii s-au strâns în Piaţa Universităţii, dar au ajuns la Guvern şi au blocat Piaţa Victoriei, unde au protestat o oră şi jumătate. Cei peste 25.000 de oameni au ajuns apoi în faţa Primăriei Sectorului 4. Protestatarii au cerut demisia premierului Victor Ponta, a lui Gabriel Oprea şi a lui Cristian Popescu Piedone

  • 4 noiembrie – Premierul Victor Ponta a demisonat. „Oamenii simt nevoia de mai mult“ „Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există şi dorinţa de avea responsabilităţi mai mari decât a patronilor. Oamenii simt nevoia de mai mult. Nu vreau să las această responsabilitate nici pe seama celor din teren, a miniştrilor. Sunt gata să fac eu acest gest. Îmi depun mandatul de prim-ministru şi al Guvernului României. Nu mă bat cu oamenii niciodată. Vreau să spun că supărarea, suferinţa, nu trebuie să degenereze într-un joc politc. Violenţa verbală este un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm. Sper ca această demisie să satisfacă aşteptările celor care au protestat şi să revenim la raţiune. Victor Ponta a demisionat. „Mulţumesc celor care au votat acest guvern“ Într-un climat de instabilitate politică, este imposibil să promovezi noi proiecte pozitive. Eu mă pricep doar la proiecte pozitive. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au votat acest Guvern, liderilor de coaliţie şi sunt convins că forţele politice au de ce să se mândrească cu rezultatele economice şi sociale. Cei care speculează suferinţa oamenilor vor plăti un preţ scump. Până la formarea unui nou Guvern, ne îndeplinim atribuţiile de fiecare zi şi imediat ce noul Guvern va fi stabilit putem să predăm o situaţie economică mult mai bună decât am predat-o”, a declarat Ponta.

„Într-un climat de instabilitate politică, este imposibil să promovezi noi proiecte pozitive. Eu mă pricep doar la proiecte pozitive. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au votat acest Guvern, liderilor de coaliţie şi sunt convins că forţele politice au de ce să se mândrească cu rezultatele economice şi sociale. Cei care speculează suferinţa oamenilor vor plăti un preţ scump. Până la formarea unui nou Guvern, ne îndeplinim atribuţiile de fiecare zi şi imediat ce noul Guvern va fi stabilit putem să predăm o situaţie economică mult mai bună decât am predat-o”, a mai precizat Ponta.

Declaraţia lui Ponta a venit după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declarase în cursul dimineţii „Nu trebuie să fii surd sau orb când oamenii îşi strigă nemulţumirea în stradă. Unii parteneri nu înţeleg asta. Premierul Victor Ponta a hotărât să-şi depună mandatul. Nu se mai poate aşa ceva. Am avut o discuţie foarte serioasă şi profundă cu premierul. O să vă spun mai multe la ora 13.00. Nu suntem un partid de răzgândeni. Sunt convins că duypă ce premierul îşi va depune mandatul, primarul Sectorului 4 va demisiona. Câţi lideri europeni ar trebui să demisioneze ca Piedone să-şi depună mandatul? “, a spus Liviu Dragnea.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat: „Victor Ponta a făcut ce trebuia. Jocul acum este în mâna preşedintelui. Decizia va fi foarte importantă. Era necesar gestul lui Ponta. Preşedintele are variante, inclusiv să-şi aducă propriul Guvern. Preşedintele Iohannis are deja un angajament legat de desemnarea lui Predoiu. Dacă îşi va menţine angajmentul, atunci Predoiu trebuie să înceapă să negocieze. Gabi Oprea nu mai poate să apară în niciun cabinet sub nicio formă. Nu cred că s-a încheiat cariera politică a lui Victor Ponta. Este un mare cadou pentru România. Mă bucur că a coincis cu ziua mea (n.r.- în această zi este ziua de naştere a lui Traian Băsescu). Nu am rămas cu un sentiment major faţă de Ponta. El trebuia să facă acţiunea aceasta demult. Va fi foarte bine receptat în afară. Se demonstrează că România este un popor viu”.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că va programa consultări cu partidele politice pentru numirea unui nou prim ministru în locul lui Victor Ponta. „Vom avea o soluţie pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează. Sigur, astăzi deja şi partidele, şi analiştii au vehiculat fel şi fel de variante. Nu vreau astăzi să intru în detalii tehnice. După ce vom parcurge următorii paşi şi după prima rundă de consultări voi veni în faţa opiniei publice, voi expune primele concluzii şi voi expune opinia mea în ce priveşte demersul ulterior”, a adăugat Iohannis

  • 4 noiembrie – Şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a anunţat că îşi depune demisia.

„După toate reacţiile din ultimele zile, după emoţia şi furia total justificate şi exprimate în spaţiul public în căutarea vinovaţilor, după miting-ul de ieri din Capitală în care mii de bucureşteni mi-au cerut demisia, am avut timp să reflectez şi am ajuns la următoarea concluzie: îmi prezint astăzi demisia de primar al Sectorului 4, în semn de respect faţă de victimele tragediei şi sper ca vidul legislativ şi carenţele administrative să tragă un semnal de alarmă, de la cel mai simplu funcţionar până la cel mai înalt for legislativ. Poate că atunci când mii de oameni ies în stradă să-ţi ceară să pleci şi alte mii cer acelaşi lucru pe reţelele de socializare, e bine uneori să asculţi. Îmi asum această vină morală, cât despre cea legală, voi lăsa Justiţia să îşi spună cuvântul’, a transmis edilul într-un comunicat de presă.

El şi-a exprimat din nou regretul pentru tragedia din Clubul Colectiv, dar şi pentru reacţiile sale din primele clipe de după tragedie.

„Sunt şi eu tată şi mă doare sufletul când mă gândesc la durerea celor care sunt nevoiţi acum să-şi îngroape copiii sau să tremure lângă patul de spital, sperând ca ei să se facă bine. Condoleanţe familiilor îndoliate şi multă putere si sănătate celor care se luptă în aceste clipe pentru viaţă. Îmi dau seama acum că nu era momentul cel mai potrivit să vorbesc despre acte. Mărturisesc însă că motivul pentru care am făcut-o nu a fost pentru ca să îmi salvez pielea, ci dorinţa de a clarifica lucrurile cât mai repede, de a informa publicul despre documentele firmei care deţinea Clubul Colectiv, din punct de vedere al competenţelor Primăriei Sectorului 4”, precizează Piedone.

  • 4 noiembrie – Cei aproape 30.000 de oameni care au ieşit din nou pe străzile Bucureştiului nu se mulţumesc cu demisiile pe care premierul Victor Ponta şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi le-au anunţat de dimineaţă. Românii au ieșit din nou într-un număr și mai mare decât cu o seară precedentă. Protestatarii au scandat pentru schimbarea sistemului, au cerut capetele celor care încă sunt în funcții importante, în cuda dosarelor penale pe care le au, oamenii au strigat că vor justiție și demisia parlamentului corupt, dar și un Guvern de tehnocrați. Oamenii au strigat împotriva partidelor, dar și a patriarhului Daniel, ca urmare a reacției nervoase a acestuia din timpul înmormântării femeii de serviciu care a murit la Colectiv. Oamenii au anunțat că nu se vor opri, că mișcarea va continua până ce întreg sistemul se va schimba.

Alţi 40.000 de oameni au protestat şi în marile oraşe din ţară, în semn de solidaritate cu mişcarea din capitală

  • 5 noiembrie – la ora 7:00 situaţia se prezenta astfel: 83 pacienți în stare critică și gravă.

Datele pentru fiecare unitate sanitară:

– Spitalul de Arși – 25 de pacienți internați

– Spitalul Bagdasar Arseni – 21 de internați

– Spitalul Grigore Alexandrescu – 7 pacienţi internați

– Spitalul Sfântul Ioan – 7 pacienți internați

– Spitalul Elias – 14 pacienți internați

– Spitalul Militar Central – 12 pacienți internați

– Spitalul Sfântul Pantelimon – 4 pacienți internați

– Spitalul de Urgență din București – 14 pacienți internați

– Spitalul Universitar – 18 pacienți internați

– Spitalul Dimitrie Gerota – 2 pacienți internați

– Spitalul Agrippa Ionescu – 6 pacienți internați

  • 5 noiembrie – Evoluția pacienților internați la Spitalul de Urgență Floreasca este previzibilă, starea a cinci dintre cei șase critici fiind staționară, în timp ce a celui de-al șaselea este mult agravată, a declarat profesorul Ioan Lascăr.

  • 5 noiembrie – Doi răniți în incendiul din clubul Colectiv sunt în stare critică, iar alți patru în stare gravă, a declarat comandantul Spitalul Universitar de urgență Militar Central „Dr Carol Davila”, Florentina Ioniță Radu. „Doi pacienți au o stare critică și foarte gravă. Unul dintre ei este intubat, la al doilea pacient o să folosim sistemul de oxigenare extra-corporală. Sunt patru pacienți în Terapie Intensivă cu stare generală gravă, doi pacienți stabili în Terapie Intensivă, patru pacienți pe Secția de arși. În continuare tot 12 pacienți.”

  • 5 noiembrie – Cei doi cetățeni spanioli internați la Spitalul SRI „Dr. Agrippa Ionescu” în urma incendiului din clubul Colectiv vor fi externați, conform unei informații publicate pe pagina de Facebook a SRI

  • 5 noiembrie – Starea celor 21 de pacienți internați la Spitalul Bagdasar Arseni este staționară, după cum a declarat medicul Florin Bica, purtător de cuvânt. „Nu s-a schimbat nimic. În primul rând, nu s-a schimbat nimic în rău. Situația rămâne staționară. De ieri au început grefările cu piele. Sunt internați 21 de pacienți, dintre aceștia șase pe secție, 15 în reanimare”, a afirmat Bica.

  • 5 noiembrie – La rândul său, medicul Carmen Giuglea de la Spitalul Sfântul Ioan a informat că și starea pacienților din această unitate medicală este una staționară, nefiind externat niciun rănit. Miercuri 5 noiembrie se aflau la Sfântul Ioan cinci răniți în stare gravă, iar alți doi cu o stare generală bună.

  • 5 noiembrie – Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru, a afirmat că nu a apărut nicio modificare în ceea ce privește starea de sănătate a pacienților internați. „Au fost trei pacienți operați. Doi pacienți sunt intubați în stare mai gravă și fata care este doar la pansament. În total șase pacienți. Doi în stare critică”, a susținut medicul.

  • 5 noiembrie – Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, Gheorghe Popescu, a declarat că doi pacienți sunt în continuare în stare critică, iar alți doi în stare bună.

  • 5 noiembrie – Președintele Klaus Iohannis a anunțat că l-a desemnat premier interimar pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

  • 5 noiembrie – Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că nu se opune niciunui transfer al răniților din Colectiv la unități medicale din afara țării, dar a atenționat că acești pacienți sunt greu de transportat având în vedere că mulți dintre ei prezintă leziuni pulmonare severe.

  • 5 noiembrie – „Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite”, afirmă patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un Cuvânt părintesc şi prietenesc pentru tineri, după ce capul bisericii a fost acuzat că slujitorii Domnului nu s-au implicat în alinarea suferinţelor provocate după catastrofa din clubul Colectiv.

„Avem nevoie de pace și de unitate. Avem nevoie de pace în Biserică, avem nevoie de pace în societate, dar și de comuniune, de unitate, ca să putem săvârși binele unii cu alții, nu unii împotriva altora. De aceea, în aceste zile, Biserica dorește să fie o slujitoare, un factor al păcii sociale, așa cum prevede și legislația noastră, dar mai ales cum ne cere Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus patriarhul.

  • 5 noiembrie – Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat că mai multe state europene s-au oferit să primească pacienți aflați în stare critică și gravă în urma incendiului din clubul Colectiv. „Vorbim de Belgia, cel puțin 8 pacienți din care 3 foarte grav și 5 intermediar — adică neventilați — , vorbim de Olanda, care a anunțat că primește 4 pacienți de terapie intensivă ventilați și 3 mai puțin grav, dar care necesită terapie pentru arși. În Olanda, vom mai primi alte date pentru paturi suplimentare. Vorbim de Germania, în care am intrat cu primul contact și o să aflăm în seara asta câte paturi ne pun la dispoziție. (…) Eu am discutat cu domnul ambasador al Marii Britanii inclusiv ieri și alaltăieri și se analizează câte paturi vor fi sau cum o să ne sprijine (…) Deja avem un medic britanic care participă, alături de colegii noștri, în România, la îngrijirea pacienților. (…) Din Franța, e posibil să vină colegi chirurgi să mai completeze echipele noastre de aici și colegi anesteziști”, a anunțat Arafat, la Palatul Victoria.

  • 5 noiembrie – Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că la acest moment sunt aproximativ 85 de pacienți în stare critică și gravă în urma incendiului din clubul Colectiv

  • 5 noiembrie – Președintele Klaus Iohannis i-a vizitat, seara, pe pacienții internați la Spitalul Militar în urma incendiului care a avut loc la clubul Colectiv din Capitală, soldat cu 32 de decese și peste 150 de răniți.

  • 5 noiembrie – Bucureștenii au ocupat din nou, seara, Piața Universității, aceasta fiind a treia zi de proteste după tragedia care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în club Colectiv. Pe pancartele afișate se pot citi mesaje care au ca numitor comun dorința de schimbare a sistemului și mai mulți oameni cer ca președintele Klaus Iohannis să vină în stradă. ”Klaus, strada se consultă în stradă” este scris pe câteva pancarte ale protestatarilor, în timp ce pe altele sunt inscripționate mesaje pro-monarhie.

De asemenea, se scandează împotriva parlamentarilor și a Avocatului Poporului și se fac îndemnuri ca oamenii să se alăture în număr cât mai mare protestului strigându-se ”Ieșiți din casă dacă vă pasă”. Se scandează „Corupția ucide”, „Nu schimbăm un nume, schimbăm un sistem”, „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”, „Toate partidele, aceeași mizerie”.

Pe pancartele protestatarilor pot fi văzute mesaje precum „Senatori + deputați = mafioți imunizați”, „DNA fii tare, vrem deratizare”, „Punctul 8 de la Timișoara”.

De asemenea câteva mii de persoane au protestat în marile oraşe din ţară.

  • 6 noiembrie – „Un singur pacient a fost externat, la ora 13,00. Ceilalți sunt în aceeași stare — cinci pe secție, care prezintă o stare bună. Cei gravi și critici au fost evaluați astăzi de medici belgieni. În total, în spital sunt internați 20 de pacienți răniți în incendiul de la clubul Colectiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului „Bagdasar Arseni”, Florin Bica.

  • 6 noiembrie – La Spitalul „Grigore Alexandrescu” erau internați dimineață șase răniți în club Colectiv, dintre aceștia trei la terapie intensivă (unul intubat și în stare critică, iar 2 în stare gravă). Alți trei pacienți internați în secția de chirurgie plastică sunt într-o stare gravă, dar stabilă.

  • 6 noiembrie – De asemenea, la Spitalul „Sfântul Pantelimon” mai sunt internați doi pacienți răniți din incendiul de vinerea trecută: un tânăr de 33 de ani și o tânără de 29 de ani, ambii în secția de chirurgie.

  • 6 noiembrie – Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a precizat că în spitalele din București mai sunt internate 127 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 65 în stare critică și gravă.

  • 6 noiembrie – Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat impresionat de curajul tinerilor răniți în incendiul de la Colectiv, internați la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, și a afirmat că discuția cu ei a fost un „moment delicat și dificil”.

  • 6 noiembrie – Procurorii DNA au început în dosarul „Colectiv” urmărirea penală in rem, pentru fapte pe care le-ar fi săvârșit persoane cu atribuții de decizie și avizare din Primăria Sectorului 4, acuzațiile fiind de abuz în serviciu și fals intelectual

  • 6 noiembrie – Președintele Klaus Iohannis a declarat că a promis reprezentanților societății civile și ai „străzii” – cu care s-a consultat la Cotroceni – că va merge în Piață, la protestatari, dar a precizat că nu va anunța nici ora, nici ziua pentru a nu face din asta un eveniment media.

Un guvern curat, „demnitate, adevăr și conștiință”, consens politic pe temele enunțate de cei care au protestat în stradă în ultimele zile – au fost printre cerințele pe care le-au transmis reprezentanții societății civile președintelui Klaus Iohannis în cadrul întâlnirii avute la Palatul Cotroceni.

  • 6 noiembrie – Procurorii Parchetului General au finalizat cercetarea la fața locului în cadrul anchetei privind incendiul de la clubul Colectiv, fiind audiate în ultima săptămână 147 de persoane, martori și persoane vătămate

  • 6 noiembrie – O slujbă de pomenire a fost oficiată, la clubul Colectiv, după-amiaza, în memoria celor 32 de persoane care și-au pierdut viața în tragedia petrecută în urmă cu șapte zile. Slujba a fost oficiată, înainte de Sâmbăta Morților, de un sobor de preoți, condus de părintele Mihai Aurel, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștiului, și de părintele Nectarie, starețul Mănăstirii Radu Vodă din Capitală.

  • 6 noiembrie – Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, a declarat că se așteaptă o cerere formală din partea României privind modul în care pot fi ajutate persoanele care au suferit arsuri în urma incediului din Clubul Colectiv.

  • 6 noiembrie – Mai mult de o treime (38%) dintre români cred că proprietarii clubului Colectiv sunt vinovați de incendiul produs săptămâna trecută pentru că nu au respectat normele de siguranță, iar 35% susțin că Primăria locală, „care a dat autorizație fără să verifice locul”, este responsabilă de tragedia produsă, relevă un sondaj realizat de CSCI, transmis presei

  • 6 noiembrie – Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone și două angajate ale primăriei au fost reţinuţi după mai multe ore de audieri la DNA, în dosarul privind tragedia de la Clubul Colectiv. Fostul edil a fost reținut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual. În dosar au fost reținute Aurelia Iofciu, șef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, și Luminița Larisa Ganea, funcționar în cadrul aceluiași serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și la fals intelectual

  • 6 noiembrie – Procurorii Parchetului General au dispus, în dosarul incendiului de la Colectiv, reținerea lui Viorel Zaharia, pentru ucidere din culpă, și a lui Cristian Mihai Niță și a Danielei Ioana Niță, pentru favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, toți trei în legătură cu furnizarea artificiilor pentru clubul în care a avut loc incendiul soldat cu 32 de morți, până în acest moment.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Daniela Niță, administrator și acționar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, și Cristian Niță (director), au fost reținuți pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri; iar Viorel Zaharia (pirotehnist) este acuzat de ucidere din culpă

  • 6 noiembrie – 7000 de persoane au venit seara în Piața Universității, în a patra zi de proteste organizate în Capitală. Spre deosebire de zilele trecute, când manifestanții s-au deplasat spre puncte cheie din apropiere, de data aceasta au rămas în zona de lângă Universitatea din București. Bulevardul Magheru este blocat de la Hotel Intercontinental până la rond.

Huiduieli și vociferări s-au auzit după ce mai multe persoane au încercat să amenajeze o scenă cu reflectoare lângă „Căruța cu paiațe” din fața Teatrului Național din București. Acolo, câțiva au încercat să ia cuvântul la portavoce, dar publicul le-a întors spatele.

„Plecați singuri sau vă dăm noi jos”, „DNA și CSM, aceeași mizerie”, „Vrem un stat corect, nu defect”, „Pedepse de cinci ori mai mari pentru funcționarii corupți” — sunt câteva dintre mesajele strigate de participanții la manifestație sau inscripționate pe pancarte.

Pentru a doua seară consecutiv, manifestanții îi cer președintelui Klaus Iohannis să vină în piață.

Unii dintre ei au afișat și pancarte pe care este scris „Iohannis vino în piață, să ne faci față!”, „Iohannis demisia!”. În replică, alți protestatari au reacționat verbal, acuzându-i pe aceștia că ar fi plătiți.

Au mai fost câte 5000 de protestatari la Iaşi şi Constanţa şi alte câteva mii în marile oraşe din ţară

  • 7 noiembrie – Patru răniți în urma incendiului din clubul Colectiv se află în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, dintre aceștia unul fiind în stare critică, a declarat comandantul unității, Florentina Ioniță Radu. Potrivit acesteia, în unitatea medicală mai sunt internați zece pacienți. Doi pacienți au fost transferați vineri – 6 noiembrie – în unități medicale din străinătate.

  • 7 noiembrie – Doi pacienți internați la Spitalul de Arși, în urma incendiului din clubul Colectiv, au decedat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă – 6/7 noiembrie – 34 victime, a declarat purtătorul de cuvânt Adrian Stănculea, adăugând că, în unitatea medicală, mai sunt opt pacienți în stare critică, iar alți doi bolnavi sunt în stare gravă.

  • 7 noiembrie – Cinci pacienți se află în stare critică și gravă la Spitalul Bagdasar-Arseni, a declarat medicul Andrei Mircea Carantino. Potrivit acestuia, starea celorlalți pacienți internați în unitatea medicală este ameliorată.

  • 7 noiembrie – Alţi doi pacienți au decedat la Spitalul de Arși

  • 7 noiembrie – Un rănit în incendiul din clubul Colectiv, internat la Spitalul Universitar de Urgență București, a decedat dimineața – 37 de victime

  • 7 noiembrie – Dintre cei 16 răniți din incendiul de la club Colectiv, care au fost transportați în cursul nopții trecute în străinătate, doi au decedat, a declarat premierul interimar Sorin Cîmpeanu. El a mai precizat că este vorba despre un pacient român și unul italian, transportați în Olanda.

  • 7 noiembrie – Celebrul violonist Andre Rieu a sosit, după-amiaza, la clubul Colectiv din Capitală, artistul venind special din Olanda pentru a aduce un omagiu victimelor tragediei de săptămâna trecută. La Club Colectiv, Rieu, care a susținut o serie de şapte concerte în acest an la București, s-a rugat alături de un grup de tineri și a îngenunchiat la locul unde sunt aprinse mii de lumânări în memoria tinerilor care și-au pierdut viața în incendiul devastator

  • 7 noiembrie – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, s-a rugat, la Mănăstirea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Rădăuți, pentru tinerii din clubul Colectiv din București care „au trecut la Domnul într-o formă neașteptată, surprinzătoare și violentă”

  • 7 noiembrie – Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că are să își reproșeze „foarte multe, la fel ca toți cei care trebuiau să facă foarte multe lucruri pentru sistemul de sănătate românesc” și a precizat că el nu a spus „niciun moment” că nu este nevoie de ajutor, în ceea ce privește gestionarea situației de după incendiul din Club Colectiv.

  • 7 noiembrie – Șeful secției de chirurgie plastică și reparatorie a Spitalului Floreasca, Ioan Lascăr, a declarat că datele statistice prezentate în literatura de specialitate arată că, în cazul asocierii arsurilor de căi tegumentare și căi aeriene, indicele de mortalitate se situează între 30-80%.

  • 7 noiembrie – Președintele Klaus Iohannis a transmis că este alături de familiile îndoliate, după o zi în care șapte răniți în incendiul de la clubul Colectiv au decedat. „Sunt cu gândul și cu sufletul alături de familiile îndoliate, care au primit astăzi vestea tragică a dispariției celor dragi, aflați în suferință în spitale. Dumnezeu să-i odihnească!”, a scris Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

În total, numărul pacienților decedați în urma incendiului din Club Colectiv a ajuns la 39. Șapte răniți au decedat, în cursul zilei, cinci dintre aceștia la spitale din România, iar doi, după ce au fost transferați în Olanda.

  • 7 noiembrie – Un pacient a decedat la Spitalul Floreasca

  • 7 noiembrie – Un alt pacient a decedat la Spitalul Bagdasar – Arseni

  • 7 noiembrie – Judecătoria Sectorului 4 a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă a patronilor de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice de clubul Colectiv. Este vorba de Daniela Niță, administrator și acționar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, și Cristian Niță, director al firmei de artificii. În același dosar a fost arestat preventiv și pirotehnistul Viorel Zaharia.

  • 7 noiembrie – Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu – Piedone, a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, de magistrații Tribunalul București, care au admis cererea procurorilor DNA, Piedone fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual. În dosar au fost reținute Aurelia Iofciu, șef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, și Luminița Larisa Ganea, funcționar în cadrul aceluiași serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și la fals intelectual.

  • 7 noiembrie – Numărul celor decedați în tragedia din clubul Colectiv a ajuns, seara, la 41, după ce alte două persoane rănite în incendiul de săptămâna trecută au murit la Spitalul Floreasca și Spitalul Bagdasar-Arseni. Numărul de persoane decedate în cursul zilei de sâmbătă – 7 noiembrie – a crescut astfel la nouă, dintre care șapte, la spitale din București, iar două, după ce au fost transferate în Olanda.

Un număr de 107 persoane sunt spitalizate, dintre care 48 sunt în stare gravă și critică, potrivit declarațiilor premierului interimar Sorin Cîmpeanu.

Numele celor nouă care au murit la 7 noiembrie sunt: Daniel Ciobanu, Ionuţ Cosmin Popescu, Ionuţ Maior, Adrian Popa, Tullia Ciotola, Florin Popescu, Mavi Serian, Andra Elena Toader şi Alexandru Chelba.

  • 7 noiembrie – Peste 2000 de persoane au protestat în Piaţa Universităţii, pentru a cincea seară consecutiv şi au ocupat carosabilul. S-au scandat lozinci împotriva clasei politice și a sistemului politic, afișând și pancarte precum „Pe cine votăm dacă nu ne organizăm”, „Nu renunțăm ușor”, ”Nu vă mai bateți joc de banul public”, „Nu renunțăm, impozitați BOR”. De asemenea, protestatarii au scandat lozinci cum ar fi „Să vină justiția, nu-i de-ajuns demisia”, „Jos mafia”, „Vrem dreptate, nu imunitate”, „Vrem oameni noi, nu pungași ca voi”.

Mulțimea a ținut și momente de reculegere în memoria victimelor decedate în incendiul din clubul Colectiv și a fost intonată rugăciunea „Tatăl nostru”.

Protestele și adunările de solidaritate au continuat în orașele din țară, cu prezență mai redusă.

  • 8 noiembrie – Alți doi răniți în incendiul din Colectiv au murit la Spitalul Floreasca, în cursul nopţii. Numărul deceselor – 43. șeful secției de chirurgie plastică și reparatorie a spitalului, Ioan Lascăr, a declarat: „Ambii erau în stare critică. Este vorba de un cetățean turc și de o femeie. Ei au pierdut lupta cu viața în această dimineață cu toate eforturile făcute de medici și personalul medical”.

  • 8 noiembrie – Toți cei șase pacienți internați la Spitalul Grigore Alexandrescu sunt stabili, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, medicul Raluca Alexandru

  • 8 noiembrie – Doi pacienți răniți în incendiul din Colectiv sunt în stare gravă la Spitalul Elias, a declarat managerul instituției, Doina Dimulescu. „Noi mai avem cinci pacienți în Terapie Intensivă. Au fost transferați în două rânduri încă patru pacienți din cei nouă pe care îi aveam în urmă cu două zile. Din cei cinci, doi se află în stare gravă. Ceilalți trei sunt destul de bine, dar sunt pansați pe chirurgie plastică”, a spus medicul.

  • 8 noiembrie – Patru pacienți sunt în stare critică la Spitalul Bagdasar-Arseni, a declarat medicul Mircea Carantino. „Doi pacienți sunt pregătiți să fie preluați de colegii noștri din Anglia. Sunt pe cale să plece. Ei au fost pansați în continuare și astăzi. Noi ne facem în continuare datoria ca și când ar rămâne la noi. Sunt în aceeași stare”, a afirmat medicul.

  • 8 noiembrie – Se anunţă că un alt pacient de la Spitalul de Arși a murit în seara precedentă – 7 noiembrie; numărul deceselor — 44

  • 8 noiembrie – Doi pacienți internați la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” sunt încă internați în Secția de terapie intensivă însă ar putea fi transferați pe Secția de chirurgie plastică, a declarat comandantul unității spitalicești, Florentina Ioniță Radu. „În aceste moment sunt internați 9 pacienți. Doi pacienți sunt încă în Terapie Intensivă. În acest moment sunt în Blocul operator al Secției de chirurgie plastică și vor fi pansați și evaluați. Se va decide dacă este cazul, și bănuim că este cazul, să poată fi transferați spre secția de chirurgie plastică și arsuri. Ceilalți șapte pacienți, secția de chirurgie avea ieri șapte pacienți stabili, cea mai mare partea cu grefe efectuate, s-au reefectuat pansamente asupra tuturor.

  • 8 noiembrie – Opt pacienți răniți în club ”Colectiv” sunt în stare critică internați la Spitalul de Urgență Floreasca, a declarat medicul primar Florența Mihai

  • 8 noiembrie – Șapte pacienți sunt internați pe Secția de terapie intensivă a Spitalului de Arși, dintre aceștia unul neintubat iar alți șase intubați, a declarat directorul medical Cristian Nițescu. „Șapte pacienți sunt la Terapie Intensivă, încă 12 pe secțiile obișnuite. Din cei 7 care sunt pe terapie intensivă, unu este neintubat, șase intubați și din cei intubați pentru doi se fac demersurile pentru a pleca, unul la un spital din Zurich (Elveția) și unul în Finlanda. Doi sunt netransportabili și la două persoane familia nu a fost de acord să plece în străinătate”

  • 8 noiembrie – Numărul pacienților aflați în stare critică și gravă depășește 30, o parte dintre aceștia urmând a fi transferați în unități medicale din alte țări, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. El a dezmințit zvonurile potrivit cărora numărul celor decedați ar fi mai mare decât al celor declarați.

„Este o afirmație falsă și rău voitoare menită să semene confuzie și să creeze o adevărată isterie în spațiul public. Nu este adevărat, sunt foarte multe argumente. Oamenii aceia au aparținători. Rudele sunt în fiecare zi în vizită la ei, au contact cu ei, au văzut pacienții în fiecare zi. Sunt discuții puerile acestea”, a spus demnitarul.

  • 8 noiembrie – Ministerul Sănătății a înființat începând cu această zi un grup de intervenție care are misiunea de a gestiona cea de-a doua etapă a îngrijirilor acordate pacienților internați în unitățile sanitare după incidentul din data de 30 octombrie.

“Intrăm în cea de-a doua fază de îngrijiri medicale și este nevoie să asigurăm atât pacienților, cât și aparținătorilor acestora tot suportul nostru medical, psihologic și social. Toate eforturile de până acum și de acum înainte se îndreaptă către victime și familiile acestora. De asemenea, vreau să subliniez că toate costurile aferente transportului si tratamentului pacienților transferați in clinicile din strainatate la recomandarea medicilor, vor fi suportate de catre autoritațile romane, indiferent de calitatea de asigurat a pacientului. Ne gândim și la suport financiar pentru aparținătorii care însoțesc pacienții transferați”, a declarat Nicolae Bănicioiu.

Grupul de intervenție va canaliza toate nevoile de consiliere psiho-socială și va gestiona comunicarea cu aparținătorii pacienților spitalizați în România și, ulterior, va comunica și cu pacienții externați. De asemenea, grupul va colabora cu reprezentanții Comisiei medicale numită de ministrul Sănătății.

Coordonatorul acestui grup va fi dr. Gabriel Diaconu, care va asigura buna relaționare interdepartamentală și cu reprezentanții familiilor victimelor.

  • 8 noiembrie – Mai mulți răniți în clubul ”Colectiv”, care sunt în stare critică și gravă în spitalele bucureștene, vor fi transferați după-amiază și în cursul serii, în unități medicale din Anglia, Finlanda, Ungaria, Norvegia și Elveția, au declarat, surse medicale. Potrivit acestora, răniții vor fi transportați cu două avioane de tip C – 27 J Spartan ale MApN, dar și de către un alt avion pus la dispoziție de către NATO de tip C 17 care urmează să sosească la București seara

  • 8 noiembrie – Ministerul Sănătății a înființat, începând din această zi, un grup de intervenție care va avea misiunea de a gestiona cea de-a doua etapă a îngrijirilor acordate pacienților internați în unitățile sanitare după incidentul din data de 30 octombrie

  • 8 noiembrie – Preoți de la mai multe biserici au oficiat, în fața clubului ”Colectiv”, parastasul de nouă zile pentru cei care și-au pierdut viața aici pe 30 octombrie, fiind prezenți peste 200 de oameni.

  • 8 noiembrie – Președintele Klaus Iohannis a ajuns, seara, în jurul orei 20,00, în Piața Universității din Capitală. Iohannis a stat în mijlocul manifestanților din Piața Universității circa 20 minute, vorbind direct cu aceștia și nerostind vreun discurs, deși mulți protestatari i-au cerut să se adreseze mulțimii printr-o portavoce. Unii dintre cei cei prezenți i-au dat șefului statului foi cu revendicări. S-au scandat lozinci precum „Corupția ucide”, „Vrem 300, nu 600 !”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Colectiv, Colectiv !”.

Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat, în Piața Universității din Capitală, în cea de-a șasea zi de proteste izbucnite după tragedia de la clubul ”Colectiv”. În jurul orei 19:30, manifestanții au blocat traficul în zona dintre rond și Hotel Intercontinental.

De asemenea mii de oameni au protestat în marile oraşe din ţară în semn de solidaritate cu manifestanţii din Bucureşti

  • 8 noiembrie – Bilanțul victimelor din clubul ”Colectiv” se ridică la 45, după ce, seara, un membru al trupei Goodbye to Gravity, rănit în incendiul din 30 octombrie, care se afla într-un avion ce-l transfera la un spital din Elveția, a decedat.

Numele celor patru care au murit la 8 noiembrie sunt: Alexandra Rădulescu, Ayberk Manci, Dan Matei Alexandru şi Bogdan Enache.

  • 8 noiembrie – Un număr de zece pacienți au fost transferați cu avionul de tip C17 al NATO, la spitale din Marea Britanie şi Norvegia

  • 9 noiembrie – Guvernul a adoptat măsuri pentru sprijinirea familiilor sau rudelor pacienților internați în spitalele din România sau trimiși la tratament în spitale din străinătate, pentru perioada spitalizării. Potrivit unei Hotărâri aprobate în ședință, un membru al familiei sau altă rudă care însoțește un pacient transferat la un spital din străinătate va primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare și masă (200 de euro pe zi) și 1.500 de euro pentru transport. Un membru al familiei sau altă rudă a persoanei rănite internate în spitale din București va primi 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizării.

Poate beneficia de acest sprijin un membru al familiei rănitului sau rudă a acestuia (însoțitor), indiferent de gradul de rudenie.

  • 9 noiembrie – Trei răniți în incendiul din clubul Colectiv din cei nouă aflați la Secția de reanimare a spitalului Bagdasar-Arseni rămân în stare critică, a declarat medicul Andrei Mircea Carantino. Alți șase pacienți se află pe secții, într-o stare stabilă, a precizat medicul de la Bagdasar-Arseni, potrivit căruia, în total, 15 victime din club Colectiv se află internate în această unitate medicală.

  • 9 noiembrie – Toți cei cinci răniți în incendiul din clubul Colectiv, internați la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, sunt stabili, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, medicul Raluca Alexandru. Pacientul aflat pe Secția de toxicologie a fost externat în cursul zilei de 8 noiembrie. Un alt pacient, aflat în starea cea mai gravă, a fost transferat la o unitate medicală din Belgia.

  • 9 noiembrie – Starea unor răniți în incendiul din clubul Colectiv, internați la Spitalul Bagdasar-Arseni, este ameliorată, a declarat medicul Oana Maria Rață. „Avem doi pacienți aflați pe plămâni artificiali cu alte terapii de substituție. Deocamdată se mențin stabili, dar starea e critică, severă, sunt dependenți de suport vasopresor. Părerea mea este că nu pot fi transferați în momentul de față. Nu putem să le punem viața în pericol riscând acest transport. Restul pacienților în stare gravă se mențin și este bine că reușim să facem și pentru ei ce putem.”

  • 9 noiembrie – Niciun rănit în incendiul din club Colectiv nu se mai află pe Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, doi pacienți fiind transferați în spitale din Bristol și Newcastle, a anunțat managerul instituției, Florentina Ioniță Radu. Cei pe Chirurgie Plastică nu înseamnă că sunt pacienți vindecați. Sunt pacienți care au grefe, care nu își pot folosi mâinile să mănânce.

  • 9 noiembrie – Șase pacienți în stare foarte gravă sunt internați la Terapie Intensivă în Spitalul de Urgență Floreasca, a precizat medicul Raluca Moldoveanu.

  • 9 noiembrie – Șapte răniți în incendiul din clubul Colectiv mai sunt internați în Spitalul Elias, dintre care trei pe Secția de chirurgie plastică și patru la Terapie Intensivă, doi în stare gravă, informează un comunicat al instituției medicale

  • 9 noiembrie – Cei doi pacienți internați la Spitalul SRI au fost transferați de la Terapie Intensivă în Secția de chirurgie plastică și reparatorie, prezentând o stare generală bună, a precizat SRI pe pagina de Facebook

  • 9 noiembrie – Trei răniți în incendiul din clubul Colectiv, internați la Spitalul de Arși, se află în stare critică, a declarat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Adrian Stănculea. „Cei trei în stare critică sunt diferiți ca evoluție, unul este foarte, foarte, foarte grav, un altul mediu, unul sperăm să se îndrepte spre stadiul acela de bolnav grav, nu atât de critic, dar mai vedem. Alți doi pacienți sunt în stare gravă. Sperăm ca evoluția celor doi bolnavi să fie bună. Par a se îndreptat spre bine. Mai au niște etape de trecu, nu neapărat operatorii, cât de îngrijire de terapie intensivă, sperăm că va fi bine”, a precizat medicul.

Întrebat dacă unitatea medicală a fost dotată cu chiturile pentru cianuri, Stănculea a răspuns afirmativ, însă a arătat că nu au existat semne de intoxicație cu cianură la bolnavi în momentul venirii acestora.

  • 9 noiembrie – Opt persoane rănite în incendiul de la Colectiv mai sunt internate la Spitalul Universitar de Urgență București, acestea neavând leziuni care să le pună viața în pericol, a declarat managerul unității medicale, prof. dr. Cătălin Cârstoiu.

  • 9 noiembrie – Bilanțul victimelor incendiului din Colectiv a ajuns la 46, după ce dimineață o pacientă, jurnalista și fotografa Teodora Maftei, care a fost transferată de la Spitalul de Arși la o unitate medicală din Israel a murit.

  • 9 noiembrie – Un alt pacient internat la Spitalul de Arși și aflat în stare critică a murit, numărul persoanelor decedate în urma tragediei din clubul Colectiv ajungând la 47. Numele celor doi care au murit la 9 noiembrie sunt: jurnalista şi fotografa Teodora Maftei şi fotograful Liviu Zaharescu

  • 9 noiembrie – Medicii de la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” au făcut publice, în urma analizelor toxicologice efectuate, concluziile în cazul celor 26 de persoane decedate la fața locului în incendiul de la clubul Colectiv, precizând că, pe lângă arsuri, victimele au prezentat concentrații în sânge de monoxid de carbon și acid cianhidric în doză toxică.

  • 9 noiembrie – Procurorii DNA au cerut Prefecturii Capitalei, în cadrul anchetei cu privire la incendiul de la clubul Colectiv, să comunice dacă Hotărârea Consiliului Local al Primăriei Sector 4 nr.20 din 29.02.2012 și dispozițiile primarului au fost supuse controlului de legalitate al prefectului potrivit dispozițiilor legale. Solicitarea DNA a fost făcută în dosarul în care se cercetează comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual privind incendiul de la clubul Colectiv

  • 9 noiembrie – Pregătirea medicilor și atenția pe care aceștia au acordat-o persoanelor rănite în incendiu au fost exemplare, iar o tragedie de amploarea celei din clubul Colectiv impune cooperarea între țările europene, a declarat dr. Sarah Pape, consultant în chirurgie plastică și arsuri din Newcastle, într-un interviu pentru Departamentul pentru Situații de Urgență.

  • 9 noiembrie – Medicul Ciprian Isacu, șef al Secției de arși de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux, a declarat, într-o conferință de presă, că personalul medical din România a acționat ca la carte în cazul pacienților de la clubul Colectiv, precizând că nu s-ar fi intervenit mai bine nici în Franța, Belgia sau Anglia.

  • 9 noiembrie – Reprezentanți ai mai multor asociații românești din Belgia s-au întâlnit, la Bruxelles, cu oficiali ai Ambasadei României în această țară, inclusiv cu ambasadorul Ștefan Tinca, pentru a discuta despre acțiunile de sprijinire a persoanelor rănite în incendiul de la clubul Colectiv transferate în Belgia la Spitalul Reine Astrid și a însoțitorilor lor

  • 9 noiembrie – Pacienții de la clubul Colectiv cu prognosticul cel mai prost vor rămâne în România pentru a fi tratați, iar cei cu stare moderat-severă pot fi selectați în vederea transferului în străinătate, a declarat, într-o conferință de presă, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc.

De asemenea el a arătat că 71 de răniți în incendiul de la clubul Colectiv mai sunt internați în spitalele din București, dintre aceștia 14 în stare critică, șapte sunt în stare gravă și 50 stabili. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat că în cursul acestei zile au fost externați opt pacienți de la Spitalul Universitar de Urgență, unul de la Grigore Alexandrescu și unul de la Spitalul de Arși

  • 9 noiembrie – Primarul interimar al sectorului 4, Daniel Băluță, a afirmat că garantează promptitudine în relația cu organele de anchetă privind cazul incendiului de la clubul Colectiv. De asemenea, Băluță a dispus sesizarea și întrunirea comisiei de disciplină din primărie și Direcția Generală de Poliție Locală sector 4. În urma analizei pe care membrii comisiei o vor realiza, vor fi stabilite măsurile disciplinare ce se impun a fi adoptate față de funcționarii publici care au săvârșit abateri disciplinare în exercitarea atribuțiilor ce le reveneau în cazul tragediei de la clubul Colectiv.

  • 9 noiembrie – Prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu s-a întâlnit, seara, cu șefii misiunilor diplomatice la București ale statelor membre ale Uniunii Europene, a SUA și Canadei, informează Biroul de presă al Executivului. Cîmpeanu a mulțumit pentru solidaritatea pe care partenerii externi au arătat-o pentru România și pentru tot sprijinul acordat celor aflați în suferință, în special pentru asigurarea tratamentului de specialitate.

La întâlnire au mai participat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

  • 9 noiembrie – Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu această dată a inculpaților Radu Antonina și Matei George Petrică, ofițeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

  • 9 noiembrie – Alianţa Medicilor pentru modernizarea sistemului medical”, o organizaţie de medici din toată România, înfiinţată pe Facebook, dar fondată de 4 medici de la Spitalul Universitar de Urgenţă şi de la Institutul Oncologic din Bucureşti, acuză autorităţile că au gestionat prost criza răniţilor din Colectiv şi că liderii au încercat doar să dea bine în faţa camerelor de filmat. „Noi ca stat nu avem condiţii de a trata marii pacienţi arşi şi nu am avut niciodată”, acuză medicii respectivi, spunând că pacienţii arşi de la Colectiv ar fi trebuit transferaţi cât mai rapid în străinătate, acolo unde există dotări. Doctorii spun că acest lucru s-a făcut mai degrabă la presiunea ONG-urilor şi prin sprijinul societăţii civile şi a românilor din diaspora. Ei îi acuză pe ministrul interimar al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, pe secretarul de stat Raed Arafat, pe doctorul Ioan Lascăr şi pe doctorul Dan Mircea Enescu că ar fi încercat să muşamalizeze situaţia reală din timpul crizei generate de tragedia din Colectiv

  • 9 noiembrie – Circa 200 de persoane s-au adunat în Piața Universității din Capitală, pentru a continua protestul declanșat de tragedia de la clubul Colectiv. Manifestanții au ocupat trotuarul de la fântâna de la Universitate și pe cel din fața Teatrului Național. Circulația rutieră nu a mai fost întreruptă.

  • 10 noiembrie – Unul dintre răniții din clubul Colectiv, care a fost transferat în Marea Britanie, a murit în noaptea de 9 spre 10 noiembrie. Pacientul fusese transferat la o unitate medicală din Birmingham. Astfel numărul persoanelor decedate în urma tragediei din clubul Colectiv a ajuns la 48.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a anunțat că repatrierea trupului neînsuflețit al celei de-a 48-a victime decedate în urma incendiului de la clubul Colectiv se va face în regim de urgență, iar costurile vor fi asigurate din Fondul de rezervă al Guvernului.

  • 10 noiembrie – Patru răniți în incendiul din clubul Colectiv se află la Terapie Intensivă, iar ceilalți 11 sunt în stare gravă, dar stabili, fiind internați pe secții, a declarat directorul Spitalului de Arși, Cristian Nițescu

  • 10 noiembrie – Starea a doi răniți în incendiul din clubul Colectiv, aflați la Terapie Intensivă în Spitalul Bagdasar-Arseni, s-a îmbunătățit și au fost duși pe secție, a declarat medicul Mircea Carantino. Potrivit acestuia, în reanimare mai sunt șase pacienți, dintre care trei – în stare critică.

  • 10 noiembrie – Starea în cazul răniților în clubul Colectiv, internați la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, este staționară, a declarat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Raluca Alexandru. „Situația celor cinci pacienți cu arsuri este staționară”, a precizat medicul. La Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” sunt internați cinci răniți în clubul Colectiv.

  • 10 noiembrie – La Spitalul de Urgență Floreasca sunt şase pacienți internați, toți în stare foarte gravă. „Șase pacienți – toți în stare foarte gravă, toți au probleme pulmonare extrem de grave în urma leziunilor toxice și arsurilor de căi aeriene superioare. Sunt și leziunile, arsurile efective. Unii dintre ei prezintă o a treia componentă traumatică – au fost loviți, au fracturi de stern. În momentul acesta s-a făcut o evaluare extrem de exactă și cred că unii dintre ei vor putea fi transferați în zilele ce urmează pentru că acum, în momentul acesta, sunt foarte gravi”, a afirmat medicul Ioana Grințescu.

Potrivit medicului, Alex Pascu, basistului trupei Goodbye to Gravity, se află internat în unitatea medicală. Ea a precizat că cei în stare critică reprezintă un risc de transport pentru oricine.

  • 10 noiembrie – Cincisprezece răniți în clubul Colectiv sunt internați la Spitalul de Arși, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Adrian Stănculea, care a anunțat că unul dintre pacienții în stare critică va fi transferat miercuri (11 noiembrie) la o unitate medicală din Germania.

„Este cel mai grav dintre cei foarte gravi — 70% arsuri. A fost operată la Pantelimon o dată, la noi încă o dată. Am mai vrut să o operăm astăzi din nou, dar fiindcă s-a decis transferul ne-am consultat cu colegii și am spus că nu este chiar logic să o operezi, să o grefezi și mâine va fi în avion și atunci o vor opera ei”, a spus medicul.

  • 10 noiembrie – Conform Ministerului Sănătăţii, la Spitalul de Arși sunt internați 15 pacienți, la Spitalul Bagdasar Arseni — 15, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” — 6 răniți, la Spitalul „Sf. Ioan” — 5, la Spitalul Elias — 7, la Spitalul Militar Central — 7 pacienți, la Spitalul „Sf. Pantelimon” — 2, la Spitalul de Urgență — 6 răniți, la Spitalul Universitar — 8, la Spitalul „Dimitrie Gerota” — 3, iar la Spitalul „Agrippa Ionescu” — 2.

De asemenea, potrivit Ministerului Sănătății, 34 de persoane au fost transferate în unități sanitare din străinătate: în Austria — 2 persoane în stare stabilă, în Belgia — 8 persoane în stare stabilă, în Olanda — 8 persoane, din care două au murit, iar 6 sunt în stare stabilă, în Germania — 2 persoane care au plecat pe cont propriu și sunt în curs de stabilire a locațiilor în care se află, în Marea Britanie — 9 persoane, din care una a murit, iar 8 sunt în proces de evaluare medicală, în Norvegia — o persoană stabilă, în Israel — 3 persoane, din care una a murit, o persoană în stare stabilă și o alta în stare instabilă, în Elveția — un pacient decedat înainte de a se finaliza transferul.

  • 10 noiembrie – Răniții din clubul Colectiv au primit același tratament pe care l-ar fi avut și în Germania, a declarat, la Spitalul de Urgență Floreasca, medicul chirurg plastician Cristian Radu, care profesează în această țară.

„În ultimele zile am văzut aproximativ 50 de pacienți, mulți dintre ei într-o stare foarte bună. Au primit același tratament pe care l-am fi acordat și noi în Germania. Ne gândim acum că sunt patru sau cinci pacienți care trebuie transferați. (…) Din ce am putut vedea, aceste ultime zece zile au fost cumplite pentru medicii români, au muncit foarte mult. Tot ce vrem să facem acum este să îi ajutăm, nu să facem altceva decât au făcut ei, doar să îi ajutăm în această situație extremă”, a spus medicul.

  • 10 noiembrie – Asociația Chirurgilor Plastici din România (ACPR) felicită întreg corpul de medici de chirurgie plastică implicat în tratarea pacienților cu leziuni grave de arsură, după accidentul din clubul Colectiv. Mobilizarea și solidaritatea au fost extraordinare (medicii au venit inclusiv din concediul de maternitate, din alte orașe ale țării, au lucrat zile și nopți fără să plece din spitale, etc).

  • 10 noiembrie – Colegiul Medicilor din România, constituit în conformitate cu prevederile titlului XII din legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, cu atribuții prevăzute de această lege, ia act de Comunicatul asociației informale Alianța Medicilor pentru modernizarea sistemului medical și constată că respectiva Asociație protestează public față de oameni politici și medici care au gestionat și gestionează în continuare situația marilor arși din evenimentul care a avut loc în Club Colectiv.

„Dacă nu avem a face comentarii asupra alegațiilor privind oamenii politici implicați în gestiunea situației, cu toate că, în opinia noastră, alegațiile sunt nejustificate, nu același lucru putem să spunem despre critica publică pe care Alianța Medicilor pentru modernizarea sistemului medical o aduce unor colegi al căror prestigiu profesional nu a fost pus în discuție, a căror bună intenție și bune rezultate nu au fost contestate. Așa cum bine este știut, rezultatele muncii medicilor sunt evaluate, judecate, eventual contestate de către beneficiarii lor — pacienții și familiile acestora, în nici un caz de către alți medici.

În opinia noastră, acest mod de adresare și de judecată a performanțelor profesionale ale colegilor este cel puțin neavenit. Cu deosebit interes îi așteptăm pe colegii noștri să se adreseze în mod oficial instituției Colegiului Medicilor din România, în temeiul Statutului și Codului de Deontologie Medicală ale Colegiului Medicilor din România, dacă au de comentat atitudinea profesională a unor colegi”, se arată în comunicatul Colegiului Medicilor

  • 10 noiembrie – Prefectul Capitalei a precizat că nu a avut motive să atace în contencios-administrativ hotărârile Primăriei sectorului 4 la care fac referire procurorii anticorupție în ancheta cu privire la incendiul de la clubul Colectiv. Solicitarea DNA a fost făcută în dosarul incendiului de la clubul Colectiv, în care se cercetează comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual.

Procurorii au cerut informații Prefecturii despre Hotărârea Consiliului Local al Primăriei Sector 4 nr.20 din 29.02.2012, referitoare la modelul autorizației de funcționare pentru activități comerciale, la actele necesare eliberării acestei autorizații și la cererea pe propria răspundere a agentului economic, precum și despre dispozițiile primarului.

  • 10 noiembrie – Cei trei acționari și administratori ai clubului Colectiv – Paul Gancea, George Anastasescu și Costin Mincu – rămân în arest preventiv, după ce Tribunalul București le-a respins contestațiile, decizia fiind definitivă.

  • 10 noiembrie – Judecătorii de la Tribunalul Militar București au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui George Matei, inspector în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București, pus sub acuzare de DNA în dosarul incendiului din clubul Colectiv. Magistrații au respins însă cererea DNA de arestare preventivă a celui de-al doilea inspector, Antonina Radu, urmând ca ea să stea în arest la domiciliu. Procurorii susțin că, în perioada septembrie 2014 — primăvara anului 2015, George Matei și Antonina Radu, în calitate de ofițeri-inspectori în cadrul ISU București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu. Căpitanii George Matei și Antonina Radu s-au oferit să-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI, dar nu le-au raportat superiorilor despre existența localului respectiv, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a celor doi ofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București.

  • 10 noiembrie – Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc a făcut un apel către cei care au criticat medicii, în contextul tragediei din clubul Colectiv, să-și înceteze pentru moment atacurile și să îi lase pe aceștia să lucreze pentru a putea trata și salva pacienții.

  • 10 noiembrie – Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe fostul comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, să formeze un nou guvern şi l-a şi prezentat pe acesta la Palatul Cotroceni.

În prealabil preşedintele Iohannis a avut consultări cu partidele pe această temă, joi, 5 şi vineri 6 noiembrie, cu societatea civilă şi reprezentanţii celor care protestează în Piaţa Universităţii – pe 6 noiembrie, şi o nouă rundă de consultări cu partidele luni 9 şi marţi 10 noiembrie. La momentul desemnării, Cioloş a fost chiar prezent la Palatul Cotroceni, iar primele sale declaraţii au fost: „Mulţumesc, domnule Preşedinte, pentru încrederea pe care mi-o acordaţi şi doresc să-i asigur pe toţi cei care ne privesc acum că voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a mă ridica la înălţimea încrederii care mi-a fost acordată. Sunt conştient de faptul că trecem printr-o perioadă, cred eu, cheie pentru societatea românească, o perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului, în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului, şi aş spune mai precis: între politic şi între societate. Şi sunt conştient de faptul că acest lucru se aşteaptă de la viitorul Guvern, să fie în măsură să aibă urechea aplecată la cei care au idei nu doar pentru a ridica problemele cu care ne confruntăm, dar şi pentru a identifica soluţiile pentru a merge mai departe, şi în acelaşi timp să aibă acest Guvern înţelepciunea şi maturitatea să poată să lucreze cu Parlamentul, cu cei care sunt în măsură să ia deciziile care să ne permită să progresăm. Cred că acest mod de lucru ne va dovedi maturitate şi ne va permite să schimbăm ceea ce este de schimbat în societate.”

  • 11 noiembrie – Bilanțul tragediei de la clubul Colectiv crește dramatic la 50 de morți. Încă o persoană internată în Marea Britanie a murit după ce în cursul zilei de 10 noiembrie bilanțul tragediei urcase la 49, după ce doi dintre răniții transferați în Marea Britanie au murit. Numele celor doi care au murit la 10 noiembrie sunt: Tudor Golu şi Elena Niţu, ambii în spitale din Marea Britanie.

Numele persoanei care a murit la 11 noiembrie este Vlăduţ Roberto Andy, internat, de asemenea, în Marea Britanie

La această dată numărul pacienților internați în spitalele din țară după tragedie este de 74, 20 dintre aceștia fiind în stare critică și gravă. Ceilalți 54 de pacienți erau stabili.

Cei 74 de pacienți se află internați la următoarele spitale:

– Spitalul de Arsuri: 14

– Spitalul Bagdasar Arseni: 14

– Spitalul Universitar: 8

– Spitalul Militar Central: 7

– Spitalul Grigore Alexandrescu: 6

– Spitalul Elias: 6

– Spitalul de Urgență Floreasca: 6

– Spitalul Sf. Ioan: 5

– Spitalul Dimitrie Gerota: 3

– Spitalul Sf. Pantelimon: 2

– Spitalul SRI Agrippa Ionescu: 2

– Institutul CC Iliescu: 1.

36 de persoane au fost transportate, în ultimele zile, pe calea aerului, spre unități medicale din străinătate, dintre care 7 au decedat.

Astfel, 29 de persoane mai sunt internate în străinătate, după cum urmează:

– Belgia: 8 persoane în stare stabilă

– Olanda:  6 persoane în stare stabila

– Marea Britanie: 6 persoane în proces de evaluare medicală

– Germania: 4 persoane în proces de evaluare medicală

– Austria: 2 persoane în stare stabilă

– Israel: 2 persoane, o persoană în stare stabilă și o alta în stare instabilă.

– Norvegia: o persoană stabilă

  • 11 noiembrie – Doi răniți în clubul Colectiv din cei șase internați la Spitalul de Urgență Floreasca sunt în stare critică, a declarat șeful Secției de chirurgie plastică și reparatorie, Ioan Lascăr. Potrivit acestuia, ceilalți patru pacienți sunt în stare foarte gravă

  • 11 noiembrie – Judecătorii Curții de Apel au decis ca primarul Sectorului 4 să fie eliberat din arest. Totodată, magistrații au mai decis că edilul Sectorului 4 să nu aibă vreo măsură preventivă impusă. Acesta nu are impus nici măcar în control judiciar.

Instanța a mai decis să le elibereze și pe Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, angajată la acelaşi serviciu, că l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4. Decizia este definitivă, iar Piedone va fi eliberat din arest.

Reamintim că DNA îl acuză pe Cristian Popescu Piedone de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual. Mai exact, acesta a eliberat un acord de funcționare al clubuui Colectiv fără a ține cont de legislația de prevenire a incendiilor. Inițial, Tribunalul București a aprobat arestul preventiv pentru 30 de zile în cazul fostului edil al Sectorului 4.

– Pe 12 noiembrie, a doua zi, Inspecţia Judiciară a anunţat că face verificări privind posibile abateri disciplinare în cazul deciziei de la Curtea de Apel Bucureşti de eliberare din arest a fostului primar Cristian Popescu Piedone şi a cele două angajate ale Primăriei Sectorului 4, în dosarul privind autorizarea clubului Colectiv

  • 11 noiembrie – Jucătorii echipei naţionale de fotbal a României împreună cu membrii stafului tehnic şi cu preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, au fost prezenţi la clubul Colectiv, unde au aprins lumânări în memoria victimelor incendiului din 30 octombrie. „Ne-am dorit toţi să fim prezenţi aici. E foarte multă durere, tristeţe. Sunem alături şi noi fotbaliştii, echipa naţională, federaţia, de familiile îndoliate. Să fiu sincer, din punctul meu de vedere, este una dintre cele mai mari catastrofe pe care le-am prins în viaţă. Dumnezeu să-i odihnească”, a declarat selecţionerul Anghel Iordănescu

  • 11 noiembrie – Alex Pascu, liderul trupei Goodbye to Gravity, a decedat în această seară, în Franța, la vîrsta de 33 de ani. Numărul deceselor în urma tragediei din Colectiv a ajuns la 51. Băiatul fostei floretiste Ana Pascu era în stare foarte gravă și fusese transferat în această zi în Franţa de la Spitalul Floreasca din Capitală. Alex nu a avut probleme în timpul zborului. Mai mult, francezii pregătiseră și un elicopter, la aeroport, care să-l transporte direct la spital. Cu toate acestea, imediat după ce a fost scos din avion, a suferit o tahicardie ventriculară, urmată de stop cardiac. Medicii francezi au încercat să-l resusciteze pe targă, dar nu au reușit să-i salveze viața.

Este al patrulea dintre cei 5 membri ai trupei Goodbye to Gravity care se stinge. Chitariştii Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru şi-au pierdut viaţa în timpul incendiului de la Colectiv, iar toboşarul Bogdan Enache a murit duminică 8 noiembrie, în timp ce era transportat cu avionul spre Elveţia.

Singurul din trupă care mai trăiește este solistul Andrei Găluţ. El a fost supus la 10 noiembrie primei intervenţii chirurgicale complexe de către specialiştii de la Spitalul Crucii Roşii din localitatea olandeză Beverwijk, unde a fost transferat sâmbătă, 7 noiembrie. Medicii l-au operat la mâna dreaptă, serios afectată în urma incendiului din clubul Colectiv.

  • 12 noiembrie, ora 7:00 – Ministerul Sănătății informează că în unitățile sanitare din România au rămas internate un număr de 67 de persoane, din care 15 în stare critică și gravă.

Datele pentru fiecare unitate sanitară:

– Spitalul de Arși – 14 pacienți

– Spitalul Bagdasar Arseni – 13 pacienți

– Spitalul Grigore Alexandrescu – 6 pacienţi

– Spitalul Sfântul Ioan – 4 pacienți

– Spitalul Elias – 6 pacienți

– Spitalul Militar Central – 6 pacienți

– Spitalul Sfântul Pantelimon – 2 pacienți

– Spitalul de Urgență din București – 3 pacienți

– Spitalul Universitar – 8 pacienți

– Spitalul Dimitrie Gerota – 2 pacienți

– Spitalul Agrippa Ionescu – 2 pacienți

– Sptalul CC Iliescu – 1 pacient

Până în prezent au fost externate 20 de persoane.

Un număr de 37 de persoane au fost transferate în unități sanitare, după cum urmează:

– Austria – 2 persoane în stare stabilă

– Belgia – 8 persoane în stare stabilă (toți sunt programați în această săptămână la intervenții chirurgicale)

Au apărut primele semne de evoluție medicală pozitivă în situația tuturor pacienților internați în unitățile sanitare din Belgia. Doi psihiatri români acordă asistenţă de specialitate pacienţilor, dar şi membrilor lor de familie, în funcţie de necesitate. Ambii psihiatri colaborează îndeaproape şi cu preotul ortodox care este zilnic alături de pacienţi.

– Olanda – 8 persoane, din care 2 decese și 6 persoane în continuare în stare stabile

– Franța – 1 transfer care s-a soldat cu decesul pacientului.

– Germania – 5 persoane – 3 persoane care au plecat pe cont propriu (printre care un cetățean german)  și 2 persoane transferate

– Marea Britanie – 9 persoane, din care 3 decese și alte 6 persoane stare stabilă

  • 12 noiembrie – Doi răniți în incendiul din clubul Colectiv, internați la Spitalul de Urgență Floreasca, au murit în cursul nopții, a confirmat, purtătorul de cuvânt al instituției medicale, Bogdan Oprița. Bilanțul celor decedați în tragedie urcă astfel la 53. Printre cei doi pacienţi de la Floreasca decedaţi în cursul nopţii este Mădălina Strugaru – prietena solistului Goodbye to Gravity, Andrei Găluţ – şi tânărul de 28 de ani Alex Aliman

  • 12 noiembrie – Mai mulţi supravieţuitori ai incendiului din clubul Colectiv, internaţi la Spitalul Bagdasar Arseni, au susţinut o conferinţă de presă, despre coşmarul prin care au trecut, dar şi despre viitor. „Iertarea va veni uşor-uşor, dar nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat, pentru că altfel se va repeta”, este mesajul lor principal. Ei îşi declară aprecierea pentru bunătatea oamenilor din România, pentru ajutorul şi susţinerea pe care au primit-o, de la oamemii simpli dar mai ales de la personalul din spital, de la medicii care au făcut şi gărzi de 72 de ore, pentru a-i trata „ca pe copiii lor”.

  • 12 noiembrie – Încă o victimă, internată la Spitalul Bagdasar Arseni, a murit, bilanţul celor care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului Colectiv, ajungând la 54

  • 13 noiembrie – Starea pacienților internați la Spitalul de Arși este staționară, a declarat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Adrian Stănculea. Joi 12 noiembrie, o pacientă rănită în incendiul din clubul Colectiv era în continuare intubată, iar alți doi pacienți se aflau în stare gravă, însă evoluau „spre bine”

  • 13 noiembrie – Patru răniți în urma incendiului din clubul Colectiv se află internați pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Bagdasar Arseni, doi dintre aceștia având o stare ameliorată, alți doi fiind în stare gravă, a declarat medicul Mircea Carantino

  • 13 noiembrie – Cei trei răniți în incendiul din clubul Colectiv, care mai sunt internați la Spitalul „Sfântul Ioan”, se află la Terapie Intensivă, în stare gravă, a declarat medicul Carmen Giuglea

  • 13 noiembrie – În Spitalul Universitar de Urgență Militar Central mai sunt internați în prezent șase răniți în clubul Colectiv, aceștia aflându-se pe Secția de Chirurgie plastică, informează un comunicat al instituției medicale. Un pacient a fost externat în cursul zilei de 12 noiembrie

  • 13 noiembrie – Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a transmis Preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerea de decorare a echipelor manageriale care au depus eforturi pentru salvarea celor răniţi în tragedia de la clubul Colectiv. „Devotamentul cu care aceştia au luptat clipă de clipă pentru vieţile celor răniţi în tragedia de la Colectiv şi faptul că, nu au pregetat cu nimic pentru a asigura pacienţilor toate condiţiile, au contribuit la salvarea a zeci de vieţi. De asemenea, aceşti medici şi manageri au arătat că sistemul medical din România este pe drumul cel bun”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. De asemenea, în propunerea transmisă Preşedintelui, ministrul Sănătăţii a solicitat şi decorarea membrilor Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, care zi şi noapte au oferit informaţii şi sprijin tuturor celor implicaţi în efortul de salvare a celor răniţi în tragedia de la clubul Colectiv.

– De asemenea, Ministerul Sănătăţii susţine amendamentul depus la OUG nr. 35/2015 de deputatul Florin Buicu, care vizează plata orelor suplimentare pentru personalul medico-sanitar care a lucrat zi şi noapte pentru îngrijirea răniţilor din clubul Colectiv, la care se adaugă un spor de 100% din tariful orar al salariului de bază. Este vorba de acei oameni care au venit în mod voluntar la serviciu, o parte dintre aceştia lucrând non-stop chiar şi 48 de ore pentru a încerca să salveze viaţa persoanelor rănite.

  • 13 noiembrie – Ministerul Sănătății a informat că 62 de persoane rănite în incendiul de la Colectiv mai sunt internate în spitalele bucureștene, dintre acestea 14 fiind în stare critică și gravă, în cursul zilei de 12 noiembrie fiind externate 4 persoane.

Cei 37 de răniții din Colectiv transferați în străinătate sunt în stare stabilă:

– Austria – 2 persoane în stare stabilă, Belgia 8 persoane în stare stabilă, Olanda – 8 persoane, din care două au murit, iar 6 sunt în continuare în stare stabilă, Franța – 1 transfer, însă pacientul a decedat, Germania – au fost transferate 5 persoane, dintre acestea 3 au plecat pe cont propriu, Marea Britanie – 9 persoane, dintre care 3 au murit, iar alte 6 sunt în stare stabilă, Norvegia – 1 rănit în stare stabilă, Israel – 3 persoane, 1 a murit, 1 persoană este în stare instabilă transferată în ATI, iar o a treia este în stare stabilă.

  • 13 noiembrie – Tânăra Loredana Dărescu, 29 de ani, din Brăila, rănită în incendiul din clubul Colectiv, a murit la o clinică din Germania – BG Clinic Ludwigshafen. Tânăra fusese internată iniţial la Spitalul Sfântul Pantelimon, a fost mutată apoi la Spitalul de Arşi, iar marţi 10 noiembrie, fusese transferată în stare foarte gravă, fiind intubată şi cu arsuri pe 50% din suprafaţa corpului. Loredana Dărescu lucrase la firma de comunicare Golin, iar în prezent era angajată la compania CGS România. Bilanţul deceselor după tragedia din clubul Colectiv a ajuns astfel la 55

  • 13 noiembrie – Un comunicat transmis presei arată că la Spitalul Elias continuă să fie internați șase pacienți. La doi dintre pacienții internați în secția de Chirurgie Plastică se vor face investigații în funcție de care se va decide dacă spitalizarea continuă să fie necesară iar unul dintre pacienții din secția de Terapie Intensivă a ieșit din zona riscului vital și va fi transferat la Chirurgie Plastică. Conducerea spitalului mai precizează că în ATI va rămâne un pacient cu stare generală bună și evoluție favorabilă și un al doilea cu ARDS (acute respiratory distress syndrome) sever, traheostomizat și ventilat mecanic, la care starea generală e gravă și prognosticul rămâne rezervat.

  • 13 noiembrie – Victimele din Colectiv au fost comemorate, seara, la Arenele Romane, în cadrul manifestării „Legal Rock”, ce a reunit trupe precum The R.O.C.K., Aura, Zob și Trooper. La show-ul prezentat de jurnalistul Cristi Hrubaru au luat parte câteva sute de persoane – adulți, adolescenți și familii cu copii mici. Hrubaru a explicat că, deși inițial evenimentul Legal Rock a fost organizat pentru strângerea de fonduri pentru Asociația Stop Autismului, după tragedia din club Colectiv, manifestarea a fost amânată cu o săptămână, iar banii obținuți în urma concertelor vor fi împărțiți între asociația respectivă și familiile victimelor din clubul Colectiv (prin intermediul Fundației Estuar)

  • 14 noiembrie – Curtea Militară de Apel București a admis o contestație a DNA și a decis arestarea preventivă a Antoninei Radu, inspector ISU, pusă sub acuzare în cazul incendiului de la club Colectiv. De asemenea, Curtea Militară de Apel a hotărât ca și celălalt inspector ISU – George Matei – acuzat în același dosar să rămână în arest preventiv

  • 15 noiembrie – Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că încă există riscul de a se mai înregistra decese în rândul răniților din Colectiv. „Noi încă avem pacienți netransferabili, netransportabili, sunt pacienți critici care, chiar dacă am fi dorit și chiar dacă au locuri în alte țări să îi ducem, nu sunt transferabili. Înseamnă că acești pacienți pot să meargă către mai bine sau către mai rău. Asta înseamnă că încă, din păcate, nu putem să spunem că s-a terminat. Va începe perioada de complicații ale infecțiilor și ale altor tipuri de complicații la unii pacienți. De aici pot să spun că, din păcate, încă este posibil să mai avem decese în rândul celor care sunt în țară și în rândul celor care sunt în afara României”, a spus Arafat

  • 15 noiembrie – Patru răniți în clubul Colectiv, internați în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Bagdasar-Arseni, au o stare ameliorată, a declarat medicul Mircea Carantino. „Cei șase de pe secție sunt bine, sunt pansați, cei patru pacienți din Terapie Intensivă sunt cu o stare ameliorată. Unul dintre cei aflați în Terapie Intensivă, care trebuia transferat în Israel, va pleca luni (16 noiembrie) probabil în Germania”, a afirmat medicul.

  • 15 noiembrie – Trei răniți în clubul Colectiv se află în continuare internați la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență Floreasca București, toți fiind critici, cu stare generală extrem de gravă

  • 15 noiembrie – Un număr de 62 de persoane rănite în incendiul de la Colectiv mai sunt internate în spitalele bucureștene, dintre acestea 14 fiind în stare critică și gravă, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

37 de persoane rănite în Colectiv au fost transferate în unități sanitare din străinătate în Austria, Belgia, Olanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel.

  • 16 noiembrie – O pacientă în vârstă de 18 ani rănită în clubul Colectiv a murit la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală. Bilanțul celor morți în urma incendiului din Colectiv a ajuns la 56. La Spitalul Sfântul Ioan mai sunt internate două persoane în stare gravă, la terapie intensivă.

Tânăra Ioana Geambaşu a fost internată la spitalul Sfântul Ioan din Bucureşti cu arsuri pe mai mult de 50% din suprafaţa corpului şi la nivelul căilor respiratrorii. Ea era în comă indusă şi nu mai avea activitate generală. Medicii au fost rezervaţi încă de la început în privinţa supravieţuirii sale. Ioana, olimpică la matematică, avea o pasiune pentru ştiinţele exacte şi se pregătea intens pentru a deveni arhitect. Ironia sorţii face ca mama Ioanei să fie medic chirurg. Deşi a salvat vieţile a sute de oameni, pentru fiica ei nu a putut face nimic.

  • 16 noiembrie – Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, susține că afirmațiile liberalului Radu Carp referitoare la implicarea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în privința tratării răniților din clubul Colectiv în străinătate reprezintă „o minciună sfruntată”, „frizează ridicolul” și afectează grav reputația instituției.

La 14 noiembrie liberalul Radu Carp își exprima dezacordul față de varianta includerii lui Bogdan Aurescu pe lista miniștrilor viitorului guvern tehnocrat, afirmând că Aurescu „nu este un tehnocrat, ci o persoană cu opțiuni clare în favoarea PSD”. „După accidentul dramatic din clubul Colectiv, domnul Bogdan Aurescu s-a conformat directivei de partid venită din partea PSD care a constat în a nega nevoia tratării în străinătate a pacienților în stare gravă. MAE nu a trimis ambasadelor nicio solicitare de a contacta spitale sau autorități cu atribuții medicale pentru a examina posibilitățile de preluare a pacienților. Numai implicarea românilor din diaspora și cea a ambasadelor de la București a făcut ca o parte dintre răniți să fie preluați pentru tratament în străinătate, însă pentru mulți dintre aceștia a fost prea târziu”, a susținut Carp

  • 17 noiembrie – Solistul Chris de Burgh, care urma să cânte la 19 noiembrie, la București, și-a exprimat, într-un comunicat, compasiunea față de familiile tinerilor care și-au pierdut viața în urma tragediei din clubul Colectiv. „Îmi exprim profundul regret pentru pierderile de vieți omenești din tragedia ce a avut loc recent în clubul Colectiv din București. Doresc însănătoșire grabnică celor răniți și transmit profundă compasiune familiilor care se afla acum în doliu”, a declarat artistul

  • 17 noiembrie – Premierul desemnat Dacian Cioloș a declarat, în plenul Parlamentului, înaintea votului prin care a fost învestit în funcţia de şef al Executivului, că tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie să se mai întâmple vreodată iar pentru asta trebuie înlăturate cauzele acestei tragedii, mai ales corupția. „Sunt deplin conștient că așteptările sunt uriașe și vă asigur că eu și echipa mea vom face tot ce ne stă în putință pentru a le răspunde pe măsura mandatului nostru. Acest Guvern apare într-un context social și politic excepțional. Mi-e greu să încep acest cuvânt de deschidere fără să aduc tribut victimelor și familiilor victimelor tragediei de la clubul Colectiv. Gândurile noastre rămân alături de ele. România pe care vrem să o sădim e România lor. Tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie să se mai întâmple vreodată. Este datoria morală pe care trebuie să ne-o asumăm cu toții, de aceea împreună trebuie să înlăturăm cauzele acestei tragedii mai ales corupția”, a spus Cioloș în plenul reunit al Parlamentului, care a votat noul Cabinet

  • 17 noiembrie – Un număr de opt răniți în Colectiv se află în stare critică, iar cinci în stare gravă, a declarat, într-o conferință de presă, premierul interimar Sorin Cîmpeanu. Potrivit acestuia, alți 37 de pacienți sunt în stare stabilă. Dintre cei opt în stare critică, trei sunt la Spitalul Floreasca, unul la Spitalul Elias, unul la institutul C.C Iliescu, doi la Spitalul Sfântul Ioan și unul la Spitalul de Arși. „50 de pacienți răniți în Colectiv sunt internați în spitale din România, iar alți 30 sunt transferați la unități medicale din străinătate. 56 de persoane au decedat”, a spus Cîmpeanu

  • 17 noiembrie – Tribunalul București a decis ca Daniela Niță și Cristian Niță, cei doi patroni de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice de la clubul Colectiv, precum și pirotehnistul Viorel Zaharia să fie plasați în arest la domiciliu, admiţând o contestație a celor trei față de decizia Judecătoriei sectorului 4 din 8 noiembrie, prin care s-a dispus arestarea lor preventivă. Decizia este definitivă

  • 17 noiembrie – Jucătorii echipei naționale de fotbal au purtat, la amicalul cu Italia, desfăşurat la Bologna, tricouri personalizate cu numele celor care și-au pierdut viața în urma tragediei din clubul Colectiv din Capitală, tricourile fiind inscripționate cu negru, iar cifrele fiind formate din numele celor care s-au stins din viață în urma incendiului din clubul Colectiv. De asemenea, jucătorii ambelor reprezentative au purtat pe durata partidei banderole negre, iar jocul a fost precedat de un moment de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața în clubul Colectiv dar şi în atentatele care au avut loc la 13 noiembrie la Paris

  • 18 noiembrie – Opt răniți în incendiul de la clubul Colectiv sunt încă în stare critică și alți patru în stare gravă în spitalele bucureștene, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății, iar alți 37 de pacienți sunt în stare stabilă în unitățile medicale din Capitală. Un pacient în stare gravă a fost transferat la 17 noiembrie de la Spitalul „Bagdasar-Arseni” la Spitalul AKH din Viena. În total sunt transferați în spitalele din străinătate 30 de pacienți

  • 18 noiembrie – Noul ministrul al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a vizitat, după-amiază răniții, din Clubul Colectiv care se află internați în spitalele bucureștene. Ministrul a discutat și cu medicii din Spitalul de Urgență Floreasca și Spitalul de Arși. „A fost în vizită la spital în această după-amiază. A vizitat în mod expres și punctual cei trei răniți pe care îi mai avem în urma tragediei din Clubul Colectiv”, a declarat șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului Floreasca, Ioan Lascăr

  • 18 noiembrie – Trei răniți în clubul Colectiv se află în continuare internați la Spitalul de Urgență Floreasca, toți având o evoluție bună, a declarat șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reparatorie, profesorul Ioan Lascăr

  • 18 – 20 noiembrie – Trupurile neînsuflețite a cinci tineri răniți în clubul Colectiv și care au murit la spitale din străinătate au fost repatriate, iar pe 19 şi 20 noiembrie au fost (vor fi) aduse în țară alte trei

  • 19 noiembrie – Dimineaţa, din datele centralizate la Ministerul Sănătății, în spitalele din București și din județul Ilfov sunt internate 45 de victime ale incendiului din data de 30 octombrie 2015, 12 pacienți fiind în stare critică și gravă

Datele pentru fiecare unitate sanitară:

– Spitalul de Arși -13 pacienți internați

– Spitalul Bagdasar Arseni – 10 pacienți de internați

– Spitalul Grigore Alexandrescu – 5 pacienţi internați

– Spitalul Sfântul Ioan – 1 pacient internat

– Spitalul Elias – 4 pacienți internați

– Spitalul Militar Central – 5 pacienți internați

– Spitalul de Urgență din București – 3 pacienți internați

– Spitalul Universitar – 2 pacienți internați

– Spitalul Dimitrie Gerota – 1 pacient internat

– Spitalul CC Iliescu – 1 pacient internat

Până în prezent au fost externate 38 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unitățile sanitare din țară.

Un număr de 39 de persoane au fost transferate în unități sanitare din străinătate, după cum urmează:

– Austria – 4 persoane care se află în prezent în stare stabilă

– Belgia – 8 persoane care se află în stare stabilă (dintre care 5 persoane cu progrese punctuale)

– Olanda – 8 persoane transferate, 2 decese, 6 persoane în stare stabilă

– Franța – 1 transfer care s-a soldat cu decesul pacientului.

– Germania – 5 persoane- 3 persoane care au plecat pe cont propriu (printre care un cetățean german) și 2 persoane transferate, 1 deces

– Marea Britanie – 9 persoane, din care 3 decese și alte 6 persoane stare stabilă

– Norvegia – 1 persoană stabilă

– Israel – 3 persoane, din care 1 deces, 2 persoane în stare stabilă

  • 19 noiembrie – Soprana Angela Gheorghiu va susține un concert extraordinar pe 29 noiembrie, la Ateneul Român, evenimentul fiind dedicat strângerii de fonduri necesare pentru tratamentul victimelor incendiului de la clubul Colectiv. Alături de Angela Gheorghiu pe scenă se vor afla Corul și Orchestra Filarmonică „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, iar partener al evenimentului pentru strângerea și distribuirea fondurilor adunate este Fundația „Prețuiește Viața”, condusă de Andreea Marin

  • 19 noiembrie – Romfilatelia anunţă că lansează la 20 noiembrie emisiunea de mărci poștale „Lacrimile îngerilor” dedicată tragediei din club Colectiv. În acest fel, Romfilatelia se alătură campaniilor caritabile dedicate tragediei din 30 octombrie de la clubul Colectiv și aduce „un pios gest de compasiune și omagiu victimelor tragicului eveniment”. Lansarea emisiunii filatelice va avea loc la Bursa de contacte din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus.

Fondurile obținute din vânzarea tirajului filatelic vor fi transferate Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, având ca destinație finală sprijinirea procesului medical de recuperare a celor afectați

  • 19 noiembrie – Un comunicat al organizatorilor anunţă că la concertele caritabile #ÎmpreunăRezistăm, care au avut loc în perioada 12-14 noiembrie, s-au strâns 47.943 de euro, fonduri care vor fi donate exclusiv victimelor tragediei de la clubul Colectiv. Cea mai mare sumă, potrivit organizatorilor, a fost adunată în urma concertului din 14 noiembrie de la Arenele Romane din București, aproximativ 30.000 de euro – proveniți din donații directe, vânzări de produse și bilete, catering

  • 19 noiembrie – O altă persoană rănită în incendiul de la club Colectiv a murit la Spitalul de Arși din București. Este vorba despre o fată care a fost transferată în cursul zilei de 18 noiembrie de la Spitalul „Sf. Ioan” la Spitalul de Arși. Un număr de 57 de persoane au murit până în acest moment în urma incendiului care a avut loc la sfârșitul lunii octombrie în club Colectiv.

În spitalele din București mai sunt internați 11 răniți în Colectiv, care se află în stare critică și gravă, alți 33 fiind în stare stabilă.

De asemenea, 30 de victime sunt internate în unități medicale din străinătate.

  • 19 noiembrie – Ministrul Sănătăţii, Andrei Achimaş-Cadariu, aflat la Institutul „CC Iliescu”, unde se află şi un rănit din Colectiv, a spus că tragedia din club este o situaţie excepţională pentru care puţine ţări sunt pregătite, iar condiţiile din spitalele româneşti sunt consecinţe ale PIB-ului pe care îl avem.

„În zilele acestea, ca medici, trebuie să vedem ce se întâmplă cu pacienţii de la Colectiv în primul rând. Cu ocazia aceasta sigur că vedem şi alte aspecte din spitale şi chiar începem unele consultări cu colegii noştri. Una peste alta este un exerciţiu foarte bun pe care îl facem zilele acestea. Ne-am concentrat pe aceşti pacienţi şi ieri, şi astăzi, dar dincolo de aceasta am văzut şi lucruri excepţionale care se petrec în acest spital şi în celelalte pe care le-am vizitat ieri”, a spus ministrul Achimaş-Cadariu.

  • 20 noiembrie – Andreea Ştefan, o tânără de 28 de ani din Râmnicu Vâlcea, a murit în această noapte, în jurul orei 2,00, la o clinică din Germania, unde fusese operată de către medicii din oraşul Bochum, cu o săptămână în urmă, pentru a i se pune grefe de piele. Ea fusese transferată, la 8 noiembrie, de la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală cu arsuri grave pe 30% din suprafaţa corpului şi căile respiratorii afectate.

Andreea locuia la Bucureşti şi, din anul 2012, lucra ca HR Administrator la Accenture România. Înainte de acest job ea a lucrat la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), unde a fost Business Analyst. Andreea Ştefan a absolvit Facultatea de Administraţie Publică a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, din Bucureşti.

Numărul victimelor care au pierit ca urmare a incendiului din Colectiv a ajuns la 58.

  • 20 noiembrie – Toți cei cinci răniți în clubul Colectiv internați la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” sunt într-o stare generală bună, cu evoluție locală favorabilă, conștienți, cooperanți, orientați temporo-spațial, echilibrați respirator și hemodinamic, a informat, printr-un comunicat de presă, instituția medicală. Un alt rănit a fost externat cu o serie de recomandări medicale și tratament de specialitate, cu revenire la control și pansament al plăgilor

  • 20 noiembrie – Cum s-a întâmplat și cum a fost reflectată în presă tragedia de la clubul Colectiv a fost tema dezbaterii „Unde se oprește nevoia de informare?” organizată de Școala Superioară de Comunicare și Televiziune, în cadrul campaniei „Educația îți determină viitorul”, la Târgul Gaudeamus.

„Momentul Colectiv a fost unul de șoc emoțional care a schimbat viața, presa, felul cum comunicăm între noi. Presa a pus în față politicienii care au fost considerați cele mai vandabile figuri”, a afirmat jurnalista Iolanda Stăniloiu. Evenimentul de la Colectiv a dovedit că, după 25 de ani, „noi încă nu știm să comunicăm instituțional”, a susținut Stăniloiu.

Mihai Melinescu, redactor-prezentator TVR, a încercat să explice de ce televiziunea publică nu a reacționat prompt în seara tragediei de la Colectiv: „Redactori, cameramani, prezentatori s-au prezentat cu toții în redacție pregătiți să-și facă treaba. Nu s-a intrat în direct pentru că nu ne înțelegeam între noi. Nu exista o procedură de breaking news, nu exista cineva care să „apese butonul” pentru a intra în emisie”.

Jurnalista Camelia Spătaru a susținut că în criza de la București a lipsit un centru de comandă „care să spună fiecăruia ce are de făcut”. Ea a afirmat că, în afara a două spitale – Spitalul de Arși și Spitalul de Urgență Floreasca -, care au comunicat tot timpul cu presa, furnizând informații despre pacienții internați, toate persoanele implicate au ales să nu spună nimic. În opinia sa, fostul premier Victor Ponta a greșit „extraordinar de mult la nivel politic” neducându-se la locul tragediei de la Colectiv

  • 20 noiembrie – Aproximativ 350 de persoane s-au adunat, seara, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru un concert unplugged dedicat victimelor incendiului care a avut loc pe 30 octombrie, în clubul Colectiv. Mai mulţi tineri cu chitare au cântat piese semnate de Valeriu Sterian, Leonard Cohen, Pink Floyd, Metallica, Phoenix şi Cargo, iar de jur împrejurul lor au fost candele aprinse şi bannere cu mesaje de protest

  • 21 noiembrie – Un tânăr de 22 de ani rănit în incendiul de la clubul Colectiv a murit la Spitalul Sfântul Ioan, bilanţul deceselor ajungând la 59. Era ultimul pacient aflat la acest spital din cei 7 răniţi care au fost aduşi aici, după cumplita tragedie din 30 noiembrie

  • 21 noiembrie – Premierul Dacian Cioloş a anunţat că Ministerul Sănătăţii va elabora un act normativ care va permite plata orelor suplimentare pentru personalul medical care a acordat îngrijiri victimelor de la clubul Colectiv

  • 22 noiembrie – Un tânăr de 19 ani, Alexandru Hogea, a decedat în Spitalul AKH din Viena, după ce a fost transferat, la 7 noiembrie, de la Spitalul Universitar din Bucureşti. Bilanţul morţilor în urma tregdiei din 30 noiembrie a ajuns la 60.

Alexandru Hogea, în vârstă de 19 ani, din Sinaia, a fost elev al Colegiului ”Mihail Cantacuzino” din această localitate, acum fiind student la Facultatea de Automatică de la Universitatea Bucureşti

  • 22 noiembrie – Legenda snookerului Ronnie O’Sullivan și actualul deținător al titlului suprem, Stuart Bingham, aflaţi la Bucureşti pentru câteva meciuri demonstrative, s-au recules, timp de mai multe minute, în fața clubului Colectiv în memoria victimelor incendiului din 30 octombrie

  • 23 noiembrie – Ministerul Sănătăţii informează că 40 de răniţi în clubul Colectiv mai sunt internaţi în spitalele din Bucureşti, dintre aceştia 10 în stare critică şi gravă. De asemenea, 28 de răniţi în incendiul de la Colectiv sunt sub îngrijirea medicilor din străinătate

  • 23 noiembrie – Convenţia Organizaţiilor de Media (COM), alcătuită din peste 25 de organizaţii media din România, a comunicat, după o reuniune care a avut loc la Sinaia, că îşi exprimă compasiunea pentru victimele incendiului din noaptea de 30 octombrie, din Clubul Colectiv din Capitală, şi pentru familiile, prietenii şi apropiaţii acestora. Din păcate, COM a constatat că la amplificarea efectelor acestei tragedii a contribuit şi o parte a presei, care a abdicat de la principiile profesionale când a relatat despre acest eveniment. În urma analizei de presă realizate de membrii COM s-a constatat un număr îngrijorător de abateri de la lege şi de la deontologia jurnalistică

  • 23 noiembrie – Asociația Focus Sibiu anunţă vernisajul Expoziției #Colectiv, realizată de Miluță Flueraș, unul din fotografii răniți în clubul bucureștean, care va fi vernisată joi, 26 noiembrie, la ora 17:00, în foaierul Teatrului „Gong” din Sibiu, unde vor fi amplasate mai multe urne în care publicul va putea dona bani pentru ajutorarea autorului. Expoziția cu cele 30 de fotografii din concerte, ale lui Miluță Flueraș, va putea fi vizionată până în data de 9 decembrie

  • 24 noiembrie – Un număr de 39 de persoane rănite în clubul Colectiv sunt internate în spitalele bucureştene, dintre acestea 10 se află în stare critică şi gravă, potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătăţii.

Astfel, la Spitalul de Arşi sunt internaţi 11 pacienţi, Spitalul Bagdasar Arseni – 9 pacienţi, Spitalul Grigore Alexandrescu -5 pacienţi, Spitalul Elias – 3 pacienţi,     Spitalul Militar Central – 4 pacienţi, Spitalul de Urgenţă din Bucureşti – 3 pacienţi, Spitalul Universitar- 2, Spitalul Dimitrie Gerota – 1, Spitalul CC Iliescu – un pacient.

Până în acest moment au fost externate 42 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unităţile sanitare din ţară. Un număr de 39 de persoane au fost transferate în unităţi sanitare din străinătate: în Austria au fost transferate 4 persoane, dintre care una a decedat iar 3 persoane sunt în stare stabilă, în Belgia – 8 persoane au fost transferate care se află în stare stabilă, dintre care 5 persoane cu progrese punctuale, în Olanda – 8 persoane transferate, dintre care două au decedat, iar celelalte 6 sunt în stare stabilă, Franţa – un transfer care s-a soldat cu decesul pacientului, în Germania au fost transferate 5 persoane (3 persoane din care 2 au plecat pe cont propriu – printre care un cetăţean german – şi o persoană transferată) şi au fost înregistrate două decese, în Marea Britanie au fost transferate 9 persoane, din care 3 decese şi alte 6 persoane stare stabilă, Norvegia – o persoană stare stabilă, Israel – 3 persoane, din care un deces, iar două persoane în stare stabilă.

  • 24 noiembrie – Asociaţia Dăruieşte Viaţă a investit peste 325.000 de euro în dotarea spitalelor unde au fost şi sunt tratate victime din incendiul de la clubul Colectiv, se arată într-un comunicat transmis de organizaţie. Astfel, au fost achiziţionate 25 de saltele active antiescară (de tratare) şi opt aparate de ventilaţie mecanică, în şase din cele opt spitale unde sunt trataţi tinerii care au fost afectaţi de incendiul din 30 octombrie. Preţul aparatelor de ventilaţie mecanică, în funcţie de performanţe şi accesorii, este cuprins între 20.000 – 45.000 euro + TVA, iar saltele antiescară costă între 2.000 – 5.000 euro + TVA. Acestea din urmă, sunt extrem de necesare tratării arsurilor printr-o tehnologie de ultima oră.

  • 24 noiembrie – Cei trei acţionari şi administratori ai clubului Colectiv – Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu – au fost aduşi la sediul Parchetului General, unde procurorii i-au anunţat că a fost pus sechestru pe averea lor, în dosarul în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

  • 25 noiembrie – Procurorii verifică toate informaţiile şi documentele vehiculate în spaţiul public şi care au legătură cu acuzaţiile din dosarul „Colectiv” pe care DNA le investighează, a declarat procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, care a precizat că această cauză constituie în continuare o prioritate. Tragedia produsă în clubul Colectiv a dus la o conştientizare mai puternică a gravităţii fenomenului corupţiei şi a consecinţelor dramatice pe care le poate avea, a mai afirmat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi

  • 25 noiembrie – Şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti sunt audiaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este vorba de Mihai Guţă (inspector-şef), Orlando Şchiopu (prim-adjunct) şi Giani Aldoiu (adjunct), care au fost suspendaţi în această zi de la conducerea ISU Bucureşti, în urma unei decizii luate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, la carerea expresă a premierului Dacian Cioloş. Suspendarea acestora vine după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a dezvăluit că ISU Bucureşti ştia de existenţa clubului Colectiv, deşi anterior instituţia a susţinut că localul nu se afla în baza de date

  • 25 noiembrie – Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care extinde cadrul legal actual în sensul că va permite decontarea tratamentului medical acordat în spitalele din străinătate şi pentru pacienţii răniţi în Clubul Colectiv al căror tratament nu putea fi decontat în baza Formularului 112

  • 25 noiembrie – La Ministerul Sănătăţii a avut loc o conferinţă de presă la care au participat Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, secretar de stat MAI, prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat MS şi dr. Vasile Ciurchea, preşedinte CNAS.

Au fost prezentate rezultatele unui studiu de etapa  realizat de Ministerul Sănătăţii  privind rezultatele medicale ale tratamentului  de care au beneficiat răniţii în incendiul din data de 30 octombrie 2015. Studiul a fost realizat în baza datelor primite de la unităţile sanitare din ţară şi străinătate.

Conform acestui document, mortalitatea generală a pacienţilor internaţi este de 22,44%, din care: Pacienţi internaţi în ţară: 21,29% şi pacienţi internaţi în străinătate: 25,64%. Conform studiilor de specialitate internaţionale, rezultatele studiului de etapa se încadrează în statisticile la nivel internaţional din ţările dezvoltate. Astfel într-un studiu publicat într-o revistă de specialitate în anul 2010, se arată că mortalitatea la pacienţii arşi cu leziuni pulmonare variază între 41,5% şi 83,1%

Din numărul total de 147 răniţi internaţi, 99 dintre ei au  prezentat leziuni pulmonare. Dintre aceştia 66 au făcut o complicaţie care ce se numeşte „plămân de şoc”. Conform studiului MS, în cazul pacienţilor cu arsuri mortalitatea este influenţată de 3 factori: vârsta, suprafaţa arsă şi prezenţa leziunilor căilor aeriene.

De asemenea, costurile estimative pentru pacienţii răniţi în clubul Colectiv care au fost transferaţi în străinătate se ridică la 90.000 – 100.000 de euro pe lună pentru o persoană.

  • 25 noiembrie – Procurorii Parchetului General au dispus începerea urmăririi penale faţă de SC Club Colectiv SRL, firma care administra clubul Colectiv, şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă cu victime multiple

  • 25 noiembrie – Un transport de materiale medicale, finanţat de Guvernul Federal German, pentru a sprijini oficialităţile române din domeniul sănătăţii, a sosit la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”. Pe lângă pansamente, medicii s-au bucurat, mai ales, de aparatul portabil pentru tratamentul cu ultrasunete (în valoare de 7.400 Euro), necesar de urgenţă pentru tratarea victimelor incendiului.

Un alt transport de tehnică medicală avansată, conţinând printre altele, aparatură pentru ventilaţie mecanică şi monitoare multi-parametru pentru tratamentul medical intensiv al victimelor incendiului, urmează să soseasca în curând deoarece la acestea, perioadele de livrare sunt mai lungi. Valoarea totală a ajutoarelor medicale germane se ridică la 100.000 euro.

  • 26 noiembrie – În spitalele din Bucureşti erau internate 37 de persoane rănite în clubul Colectiv, dintre care şase în stare critică, potrivit datelor centralizate la Ministerul Sănătăţii.

Astfel, la Spitalul de Arşi sunt internaţi 11 pacienţi, Spitalul Bagdasar Arseni – 9, Spitalul Grigore Alexandrescu – 4, Spitalul Elias – 3, Spitalul Militar Central – 4, Spitalul de Urgenţă din Bucureşti – 3, Spitalul Universitar- 2, Spitalul CC Iliescu – 1 pacient.

Până în prezent, au fost externate 44 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unităţile sanitare din ţară.

Potrivit MS, 39 de persoane au fost transferate în unităţi sanitare din străinătate. Astfel, în Austria – 4, dintre care una decedat, iar 3 sunt în stare stabilă, Belgia – 8 în stare stabilă, Olanda – 8, dintre care două au decedat iar 6 sunt în stare stabilă, Franţa – un transfer care s-a soldat cu decesul pacientului, Germania – 5 persoane transferate, dintre care două au decedat.

În Marea Britanie au fost transferate 9 persoane, dintre acestea 3 au murit iar 6 sunt în stare stabilă, în Norvegia – o persoană, în stare stabilă, Israel – 3 persoane, din care un deces, 2 persoane în stare stabilă.

  • 26 noiembrie – Judecătorul Luchian Constantin Constantinescu susţine, în motivarea deciziei prin care a dispus eliberarea din arest a lui Cristian Popescu-Piedone, că nu primarul este cel care emite autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor, astfel încât nu intra în atribuţiile sale să veridice dacă clubul Colectiv îndeplinea normele PSI

  • 26 noiembrie – Tenorul Jose Carreras a adus un omagiu celor decedaţi în incendiul ce a avut loc la club Colectiv şi le-a dedicat aria „Ave Maria”, în concertul ce a avut loc la Pavilionul Central Romexpo din Capitală. „Dedic următoarea piesă celor 60 de victime din club Colectiv. Transmit condoleanţe familiilor şi prietenilor lor”, a spus Jose Carreras, înainte de „Ave Maria”. În timpul interpretării ariei, pe cele două ecrane de lângă scenă au rulat fotografii alb-negru cu portrete ale celor decedaţi în tragedia de la Colectiv, alături de numele lor

  • 27 noiembrie – Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a decis ca, începând din această zi, staţia „Pasaj Mărăşeşti”, aferentă liniilor de tramvai 23 şi 27, de pe Bulevardul Mărăşeşti, precum şi staţia „Pasaj Mărăşeşti”, aferentă liniei 312 de autobuze, de pe Splaiul Independenţei, să fie denumite „Colectiv”, în memoria victimelor din clubul Colectiv

  • 27 noiembrie – Toţi cei patru pacienţi răniţi în Colectiv care se află internaţi la Spitalul Militar Central sunt în stare generală bună, cu evoluţie locală favorabilă, conştienţi, cooperanţi, orientaţi temporo-spaţial, echilibraţi respirator şi hemodinamic.

Pacienţii internaţi în această unitate medicală beneficiază de tratament chirurgical, în Blocul Operator al Secţiei de Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, pentru realizarea toaletei chirurgicale a leziunilor de arsură şi a  plăgilor, precum şi pentru monitorizarea stadiului de reepitelizare a tegumentelor, ulterior realizării procedurilor de grefare, a informat un comunicat de presă al Spitalului Militar

  • 27 noiembrie – Primarul General interimar al capitalei, Ioan-Răzvan Sava, i-a acordat violonistului, dirijorului şi compozitorului olandez Andre Rieu titlul de „Ambasador Onorific al Bucureştiului”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Hanul Gabroveni.

Oficialul român a declarat „Aţi fost lângă noi  nu numai la bine, dar şi la greu, atunci când toată naţiunea era îndurerată după tragedia de la Clubul Colectiv. Aţi încercat prin gestul dumneavoastră să ştergeţi o lacrimă de pe obrazul unui popor care îşi plângea tinerii răpiţi într-o tragedie oribilă. Aţi dat dovadă de compasiune, generozitate şi omenie, iar eu în calitate de primar general intermiar, în numele bucureştenilor, vă mulţumesc. Permiteţi-mi că astăzi, în numele cetăţenilor din oraşul meu, să vă acord titlul de „Ambasador Onorific al Bucureştiului” şi totodată să vă asigur de tot respectul şi preţuirea noastră. Vă mulţumesc încă o dată în numele bucureştenilor”

  • 27 noiembrie – Violonistul Andre Rieu a lansat oficial DVD-ul „Live în Bucureşti”, ce cuprinde patru ore de înregistrări din concertele pe care le-a susţinut anul acesta în Capitală, artistul semnând autografe pentru sutele de fani care au stat la coadă pentru a-l întâlni.

Andre Rieu a anunţat, anterior venirii sale la Bucureşti, că toate încasările obţinute în urma vânzării DVD-urilor vor fi donate familiilor victimelor incendiului din Club Colectiv

  • 27 noiembrie – Judecătoria Sectorului 4 a respins cererea procurorilor de la Parchetul General de prelungire a arestului preventiv pentru cei trei acţionari şi administratori ai clubului Colectiv – Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu, urmând ca aceştia să fie plasaţi în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă, iar Parchetul poate face contestaţie.

  • 28 noiembrie – Familia Regală a României a adus un omagiu victimelor de la club Colectiv, când Principesa Margareta a depus în faţa clădirii clubului o icoană ce a aparţinut mamei sale, Regina Ana. De asemenea, Principesa Margareta, Principele Radu şi Principesa Maria au depus flori şi au aprins câte o lumânare în memoria victimelor.

  • 28 noiembrie – Organizatorii #Colectiv Delivery au strâns 34.570 de lei pentru familiile victimelor incendiului din clubul bucureştean, în urma târgului organizat în Capitală, informează pagina de Facebook dedicată manifestării.

Banii strânşi de la cei peste 1.000 de vizitatori ai târgului sunt destinaţi Fundaţiei Estuar, care susţine familiile victimelor din Colectiv.

Obiecte de designer, reviste şi tricouri cu versuri ale trupei Goodbye to Gravity au fost vândute la #Colectiv Delivery, eveniment organizat în scop umanitar, la Grădina Verona din Capitală, în beneficiul familiilor victimelor incendiului din club Colectiv.

  • 29 noiembrie – Angela Gheorghiu a susţinut, la Ateneul Român, un concert caritabil pentru victimele din clubul Colectiv, în care a cântat atât lucrări celebre, precum ariile „Vissi d’arte” şi „O mio babbino caro”, de Giacomo Puccini, cât şi rugăciunea „Tatăl nostru” şi imnul naţional al României. Concertul susţinut de soprana Angela Gheorghiu a fost menit să strângă fonduri pentru tratamentul victimelor incendiului din clubul Colectiv, fiind realizat cu participarea Corului şi a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu” şi a dirijorului Tiberiu Soare. Printre participanţii la concertul caritabil susţinut de Angela Gheorghiu s-au numărat şi Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, care au dorit să susţină public generosul exemplu civic al sopranei Angela Gheorghiu. Partenerul evenimentului, pentru strângerea şi distribuirea fondurilor adunate, a fost Fundaţia „Preţuieşte Viaţa”, condusă de Andreea Marin, care a fost şi gazda concertului.

  • 30 noiembrie – O aeronavă a Inspectoratului General de Aviaţie, special dotată medical pentru transport aerian, a efectuat o misiune umanitară de urgenţă către un spital din Austria, pentru transferul unui pacient rănit în incendiul de la clubul Colectiv, tânărul Adrian Albu

  • 30 noiembrie – Cei decedaţi în clubul Colectiv au fost pomeniţi de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la finalul Sfântei Liturghii de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Slujba a fost oficiată împreună cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Patriarhul i-a pomenit pe rând, pe nume, pe cei decedaţi la Colectiv, rugându-se pentru odihna lor veşnică

  • 30 noiembrie – Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Dorel Săndesc a mulţumit, printr-o scrisoare adresată Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, pentru o donaţie a comunităţii de chinezi, în valoare de 85.350 de lei, care va fi folosită pentru susţinerea tratamentului cu laserterapie al pacienţilor care au suferit arsuri în tragedia de la Clubul Colectiv.

Donaţia comunităţii de chinezi din România, în sumă de 85.350 ron, a intrat în conturile Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă (S.R.A.T.I.) în data de 18 noiembrie

  • 30 noiembrie – Peste 1.000 de persoane au participat, la Sala Polivalentă din Râmnicu Vâlcea, la un concert maraton dedicat victimelor din Clubul Colectiv, eveniment organizat de asociaţia More Than a Smile. Printre artiştii care au urcat pe scenă s-a numărat şi senatorul Mădălin Voicu. Acesta a ţinut un moment de reculegere pentru victimele de la Colectiv şi a interpretat apoi două melodii. Au mai urcat pe scenă Alex Mica & Mr. Saxo Beat, Emilia Musala, Dj Rynno & Sylvia, Black Ice, Prometeu, Geo da Silva , Dj Yameel şi mulţi alţi artişti

  • 30 noiembrie – Sute de persoane, în mare parte aparţinători şi cunoştinţe ai celor care şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi în incendiul din clubul Colectiv, au venit luni la locul tragediei, la o lună de la tregedia din Clubul Colectiv, pentru a aduce flori, a aprinde o candelă şi a spune o rugăciune în memoria celor 60 de persoane care au murit

  • 2 decembrie – Un număr de 31 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv sunt internate în spitalele bucureştene, dintre acestea şase fiind în stare critică şi gravă. Potrivit unui centralizator al Ministerului Sănătăţii, 30 de pacienţi se află în unităţi medicale din străinătate.

  • 2 decembrie – Tribunalul Bucureşti a admis cererea Parchetului General de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului preventiv pentru cei trei acţionari şi administratori ai clubului Colectiv – Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu

  • 2 decembrie – Pe pagina Facebook a fost anunţată o expoziţie dedicată fotografilor afectaţi de incendiul din Colectiv care va fi organizată, între 8 şi 31 decembrie, la Casa Filipescu-Cesianu din Bucureşti, având scopul de a-i omagia pe cei care şi-au pierdut viaţa în această tragedie şi de a-i susţine pe supravieţuitorii care au nevoie de ajutor.

Desfăşurat sub titulatura „#FIND_US – Expoziţie în memoria fotografilor din Colectiv”, evenimentul va fi vernisat pe 8 decembrie, de la ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu

  • 3 decembrie – Trei persoane rănite în incendiul de la clubul Colectiv care au fost internate la Spitalul de Arși din Capitală au murit din cauza infecțiilor, a informat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Adrian Stănculea. El a spus că pacienți au decedat și în străinătate și a menționat că mulți dintre bolnavii care au plecat de la Spitalul de Arși au plecat cu culturi sterile

La rândul său, directorul medical al Spitalului de Arși, Cristian Nițescu, a declarat, într-o conferință de presă, că „întotdeauna” într-o secție de terapie intensivă destinată marilor arși există contaminare bacteriană și, implicit, infecții.

  • 3 decembrie – În replică, Institutul Național de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București afirmă că analizează situația infecțiilor nosocomiale din spitalele din România, care utilizează ghiduri naționale și internaționale precum și protocoale specifice de tratament în cazul marilor arși.

După incendiul din data de 30 octombrie, Ministerul Sănătății a transmis din nou către unitățile sanitare care au preluat în îngrijire răniții de la Colectiv aceste protocoale.

  • 4 decembrie – Toți cei patru răniți în Colectiv care sunt internați în Secția Chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” sunt în stare generală bună, cu evoluție locală favorabilă, conștienți, cooperanți, orientați temporo-spațial, echilibrați respirator și hemodinamic, potrivit unui comunicat de presă al unității medicale

  • 5 decembrie – Judecătorii de la Tribunalul Militar București au decis, la primul termen al procesului, menținerea arestării preventive pentru George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI. Cei doi inspectori de la ISU, cu gradul de căpitan, au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

  • 6 decembrie – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă precizează că şefii de la ISU Bucureşti-Ilfov au fost puşi la dispoziţie la solicitarea acestora, iar măsura, luată pentru a se asigura obiectivitatea anchetei, nu poate fi asociată cu recunoaşterea sau probarea vinovăţiei

  • 7 decembrie – Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc a anunțat că au fost stabilite spitalele în care se va asigura tratamentul de recuperare medicală în cazul răniților în clubul Colectiv: Spitalele Elias, Bagdasar-Arseni, Militar Central şi Grigore Alexandrescu. De asemenea, secretarul de stat în MS a anunțat că dr. Gabi Diaconu va coordona grupul de intervenție, iar o comisie mixtă medicală care are în componența sa medici specialiști în chirurgie plastică reparatorie, în recuperare medicală, psihologi și asistenți medicali va analiza fiecare caz din pacienții internați și cei externați pentru a le stabili un program adecvat de recuperare medicală

  • 7 decembrie – ISU Bucureşti-Ilfov s-a constituit parte civilă în procesul căpitanilor Antonina Radu şi Petrică George Matei, acuzaţi că au făcut controale în Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, cu peste 29.000 de lei pentru intervenţia în urma incendiului din 30 octombrie

  • 8 decembrie – Persoanele rănite în incendiul din Colectiv care au ajuns la spitalul din Bruxelles nu aveau infecţie intraspitalicească, ci erau „colonizaţi” cu un tip de bacterie, aşa cum suntem fiecare dintre noi, a declarat profesor Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Precizările au fost făcute în legătură cu informaţii transmise de Spitalul Militar din Bruxelles referitoare la cei opt răniţi în incendiul din 30 octombrie transferaţi în 7 noiembrie la unitatea sanitară din Belgia, în care sunt date privind posibile infecţii nosocomiale.

La rândul lui, secretarul de stat Dorel Săndesc a spus că: „Vom face o analiză care are ca scop să învăţăm să îmbunătăţim lucrurile. Singurul sens al greşelii este execuţia în România. În Franţa, se analizează situaţia pentru a îmbunătăţi sistemul. Dacă nu puteţi să ne ajutaţi, măcar lăsaţi-ne să ne facem treaba”

  • 8 decembrie – În spitalele din Capitală mai sunt internate 24 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care trei sunt în stare critică, alţi aproape 30 de pacienţi fiind spitalizaţi în clinici din Marea Britanie, Olanda, Austria, Israel şi Germania, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii

  • 9 decembrie – Preşedintele Klaus Iohannis a mers, dimineaţă, la clubul Colectiv, unde a aprins o lumânare în memoria victimelor tragediei din 30 octombrie, la 40 de zile de la incendiul în urma căruia au murit 60 de persoane. La scurt timp după vizita sa la Clubul Colectiv, pe contul de Facebook al preşedintelui a apărut următorul mesaj: „Am fost în această dimineaţă, din nou, la locul tragediei de la clubul ‪#‎Colectiv. S-au împlinit 40 de zile de la drama din acea noapte. Nu vreau şi nu pot să uit ce s-a întâmplat. Vreau în schimb ca, în anii ce vin, în paralel cu comemorarea victimelor şi cu grija pentru supravieţuitori şi familiile lor, să îndreptăm împreună ceea ce nu funcţionează corect în societatea noastră, pentru a nu se mai repeta o asemenea tragedie. Să ne rugăm cu toţii pentru cei dispăruţi! Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!”

  • 9 decembrie – Aflat în prima sa vizită în România, premierul Marii Britanii, David Cameron, a ajuns la locul tragediei din Colectiv, unde a depus o coroană de flori, a ţinut un moment de reculegere şi a aprins o lumânare

  • 9 decembrie – Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de peste 20 de preoţi au oficiat slujba de 40 de zile, când „sufletele se ridică la cer”, pentru victimele din Colectiv, chiar în faţa clubului, unde urmează ca Arhiepisopia Bucureştilor să ridice o cruce, după cum a anunţat arhiepiscopul Timotei Prahoveanul

  • 9 decembrie – Premierul Dacian Cioloş a scris, pe Facebook, un mesaj cu ocazia comemorării a 40 de zile de la incendiul din Colectiv, afirmând că victimele tragediei nu trebuie uitate şi este nevoie să avem „umilinţa” de accepta greşelile făcute şi de a „învăţa” din ele

  • 10 decembrie – Expoziţia „#FIND_US”, care s-a deschis la ArCuB Gabroveni, cuprinde 200 de imagini din concerte din ţară şi străinătate realizate de fotografii victime ale incendiului din clubul Colectiv, dar şi de colegi ai acestora, şi se va încheia cu o licitaţie, fondurile mergând la răniţii din spitale

  • 10 decembrie – Judecătoria Sectorului 4 a decis ca Daniela Niţă, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, directorul societăţii, Cristian Niţă, şi pirotehnicianul Viorel Zaharia, să rămână în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile

  • 10 decembrie – Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, mai sunt internaţi în spitale din Capitală 23 de răniţi, dintre care la Spitalul de Arşi sunt cinci pacienţi, la Spitalul „Bagdasar-Arseni” – cinci, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” – trei, la Spitalul Elias – doi, la Spitalul Militar Central – patru, la Spitalul de Urgenţă Floreasca – trei şi la Institutul „C.C. Iliescu” – un pacient.

Ministerul Sănătăţii a precizat că 59 dintre răniţii care au fost trataţi, după incendiul din 30 octombrie, în spitale din Capitală au fost externaţi.

Alţi 39 de răniţi au fost transferaţi din spitale din Capitală în unităţi sanitare din străinătate, însă trei au decedat în Marea Britanie, câte doi în Germania şi Olanda şi câte unul în Israel şi Austria. În clinicile din străinatate mai sunt internaţi 29 de pacienţi români.

  • 12 decembrie – O expoziţie dedicată fotografilor care au fost în Clubul Colectiv din capitală în noaptea incendiului în urma căruia 60 de oameni şi-au pierdut viaţa a fost vernisată la Hanul Gabroveni. Au apărut şi primii cumpărători, iar banii strânşi vor fi donaţi victimelor tragediei şi familiilor acestora. Lucrările expuse sunt semnate de fotografi care au fost în Clubul Colectiv în noaptea incendiului şi sunt realizate în timpul unor concerte live susţinute de trupe şi artişti celebri, precum Roger Waters, Robbie Williams sau Depeche Mode. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 28 ianuarie 2016

  • 13 decembrie – O tânără rănită în incendiul din clubul Colectiv a murit la o clinică din Germania. Ioana Raluca Pănculescu, de 36 de ani, a fost transportată în urmă cu o lună la o clinică din Germania de la Spitalul Bagdasar Arseni, cu un avion militar. Numărul celor care şi-au pierdut viaţa în tragedie ajungând la 61.

  • 14 decembrie – Trei persoane rănite în clubul Colectiv, care au fost internate la Spitalul Bagdasar Arseni, au fost externate, în această unitate medicală fiind în continuare spitalizate încă două victime ale incendiului din 30 octombrie.

„Urmează revenirea la normalitate, pas cu pas. Probabil vreţi un răspuns mai frumos, mai elaborat, însă noi asta trebuie să facem acum: să revenim la ce am fost înainte sau, eventual, să încercăm mai mult decât ceea ce am fost înainte”, a afirmat Andrei Bud, unul dintre pacienţii externaţi.

Un alt pacient externat, Andrei Trifu, a declarat: „Aceasta a fost o lecţie de viaţă. O lecţie tragică. Ţin pe această cale să le spun familiilor îndoliate că au tot suportul nostru emoţional. Suntem alături de suferinţa lor, de durerea lor. La fel cum ceilalţi oameni au fost alături de noi în clipele noastre grele”

Şi Alex Plângu a fost externat, la aproape o lună şi jumătate de la tragedie: „E normal să vezi cu alţi ochi când ai văzut moartea tot cu aceiaşi ochi. E normal să vezi viaţa, să vezi lumina. E mai multă putere. Vine de aici. Vrei să faci mai mult. Ai văzut oameni care au fost alături de tine. Ai văzut că nu eşti singur. Şi asta ne face mai puternici şi eu zic că pot mai mult acum, pentru că, atunci când am fost blocat acolo, am ştiut pentru ce vreau să trăiesc”, a declarat acesta.

  • 14 decembrie – Pacienţii răniţi în clubul Colectiv, care au fost transferaţi de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila” în unităţi medicale din străinătate, sunt în stare bună, stabilă, cu o evoluţie favorabilă, precizează instituţia medicală, într-un comunicat. Cei doi pacienţi transferaţi în Marea Britanie se află într-o stare generală bună, stabilă, cu evoluţie favorabilă. Alţi doi pacienţi care au fost transferaţi în Olanda, la Rotterdam, sunt şi ei într-o stare medicală stabilă, anunţă reprezentanţii spitalului. Şi pacienta transferată la Viena se află într-o stare medicală stabilă, cu evoluţie favorabilă, atent monitorizată de medici curanţi, în vederea stabilirii conduitei terapeutice chirurgicale ulterioare.

  • 14 decembrie – Un număr de 22 de persoane rănite în clubul Colectiv sunt internate în continuare în spitalele bucureştene, dintre acestea două fiind în stare critică, potrivit unui centralizator al Ministerului Sănătăţii. În străinătate sunt internate 21 de persoane, dintre care două în stare critică. Ministerul Sănătăţii precizează că la Spitalul de Arşi sunt internaţi patru pacienţi, la Spitalul Bagdasar Arseni – cinci, la Spitalul Grigore Alexandrescu – trei, Spitalul Elias – doi, Spitalul Militar Central – patru, Spitalul de Urgenţă din Bucureşti – trei, Spitalul CC Iliescu – un pacient. Până în prezent, au fost externate 60 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unităţile sanitare din ţară.

Un număr de 39 de răniţi au fost transferaţi în unităţi sanitare din străinătate. Astfel, în Austria au fost transferaţi cinci pacienţi dintre care unul a murit, doi sunt în stare stabilă, iar doi au fost externaţi. În Belgia au fost transferate opt persoane care se află în stare stabilă, în Olanda – opt, dintre acestea două au murit, patru sunt în stare stabilă, iar două au fost externate. În Germania au fost transferaţi cinci pacienţi răniţi în Colectiv, dintre care doi sunt în stare stabilă, iar trei au murit. În Marea Britanie au fost transferate nouă persoane, dintre care trei au murit, patru se află în stare stabilă, iar două au fost externate, Norvegia – o persoană care a fost externată, în Israel – trei persoane: un deces şi două persoane sunt în stare stabilă

  • 14 decembrie – Guvernul va crea un mecanism de lucru pentru a folosi experienţa voluntarilor care au acordat ajutor victimelor după tragedia de la Colectiv, în acest sens urmând să aibă loc mai multe întâlniri, a anunţat, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, după ce premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit cu un grup de voluntari care au participat la transferul victimelor din clubul Colectiv din spitalele româneşti în cele din străinătate

  • 15 decembrie – Încă o victimă din clubul Colectiv a murit la Spitalul de Arşi, bilanţul tragic ajungând astfel la 62 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului. Tânăra Roxana Elena Boghian, de 26 de ani, se afla în stare critică de la început, la Secţia de Terapie Intensivă. Ea avea arsuri grave pe o mare suprafaţă a corpului şi se afla internată la Spitalului de Arşi din Capitală.

În spitalele din Capitală mai sunt internaţi 18 răniţi, dintre care trei la Spitalul de Arşi, la Spitalul „Bagdasar-Arseni” – doi, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” – trei, la Spitalul Elias – doi, la Spitalul Militar Central – patru, la Spitalul de Urgenţă Floreasca – trei şi la Institutul „C.C. Iliescu” – un pacient

  • 16 decembrie – Experții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) au efectuat, la Petroșani, un experiment judiciar în cadrul căruia doresc să stabilească modul în care s-a produs și extins incendiul din clubul Colectiv din București

  • 16 decembrie – Președintele Iohannis s-a adresat Parlamentului, la un an de mandat, afirmând, printre altele, că că cea mai tragică lecție din acest an este incendiul de la clubul Colectiv, care a scos la iveală probleme ale mai multor sisteme: „Cea mai tragică lecție a anului 2015 se numește Colectiv. Evenimentul care a îndurerat o națiune întreagă a scos la iveală probleme ale multor sisteme, unele perpetuate de ani de zile în fața cărora cu toții – autorități, cetățeni – într-un moment sau altul am ridicat din umeri a neputință și pe care am ajuns să le tolerăm. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral să le dăm uitării și concluzii care trebuie să ne determine să acționăm și să fim responsabili. Cea mai dură concluzie este aceea că pur și simplu corupția ucide, că se pot pierde vieți nevinovate dacă nu respectăm legi și reguli și dacă noi, cu toții, ca societate închidem ochii la încălcarea lor”

  • 16 decembrie – Oana Cîrjan, sora lui Cătălin Alexandru Simion, decedat în incendiul de la Colectiv, a adresat premierului Dacian Cioloș o petiție în care solicită susținere guvernamentală în vederea realizării unui memorial dedicat celor care și-au pierdut viața în tragedia din 30 octombrie

  • 17 decembrie – Crucea Roșie Română a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Sănătății prin care va susține financiar din campania „Nouă ne pasă” procesul de recuperare a victimelor Colectiv pe termen scurt, mediu și lung, în completarea sprijinului oferit de statul român.

  • 17 decembrie – Crucea Casei Regale a României a fost conferită în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Elisabeta, mai multor sute de persoane, membri ai echipelor de medici și personal medical implicate în intervenția, tratamentul și transportul răniților în incendiul de la Colectiv

  • 17 decembrie – Un număr de 37 de răniți în incendiul din Colectiv mai sunt internați în spitalele din țară și din străinătate, potrivit unui centralizator al Ministerului Sănătății. În spitalele din București, mai sunt internate 15 victime ale incendiului din 30 octombrie, dintre care una în stare critică. La Spitalul de Arși se află internat un pacient, la Spitalul Bagdasar Arseni – doi, la Spitalul Grigore Alexandrescu – trei, la Spitalul Elias – doi pacienți, la Spitalul Militar Central – patru, la Spitalul de Urgență din București – doi, iar la Spitalul CC Iliescu – un pacient.

În spitalele din străinătate mai sunt internați 22 de răniți în incendiul de la Colectiv, dintre care un cetățean german. Astfel, în Austria sunt internate două persoane în stare stabilă, în Belgia sunt internate opt persoane în stare stabilă, în Olanda – patru în stare stabilă, în Germania – două persoane internate în stare stabilă, în Marea Britanie — patru persoane internate, toate în stare stabilă, iar în Israel două persoane internate în stare stabilă.

Alți patru pacienți au fost externați și se află în tratament în ambulatoriu, în spitalele din străinătate.

  • 18 decembrie – Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1,5 milioane de lei, pe care trebuie să o depună în 10 zile, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi fals în legătură cu autorizarea clubului Colectiv

  • 18 decembrie – Premierul Dacian Cioloş i-a vizitat, înainte de întoarcerea în România după participarea la Consiliul European, pe pacienţii răniţi în incendiul din clubul Colectiv care sunt internaţi la spitalul militar din Bruxelles. „Dincolo de drama fiecăruia în parte, am văzut în ochii lor şi al rudelor o sclipire de speranţă. Câţiva dintre ei se simt mai bine şi m-am bucurat să pot vedea că până şi cei care au trecut prin operaţii grele au puterea să lupte pentru a merge mai departe”, a scris premierul Dacian Cioloş, pe pagina de Facebook, adăugând că în semn de omagiu pentru dăruirea medicilor belgieni a semnat în cartea de onoare a spitalului

  • 21 decembrie – În spitale din Capitală mai sunt internate, 11 persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care una în stare critică, iar în clinici din Marea Britanie, Olanda, Belgia, Austria, Israel şi Germania sunt spitalizate în continuare 22 de persoane

  • 21 decembrie – Încă o victimă a incendiului produs în 30 octombrie în clubul Colectiv, Cristian Mitroi (30 de ani), şi-a pierdut viaţa într-un spital din Marea Britanie, numărul persoanelor decedate în această tragedie ajungând astfel la 63.

Tânărul era internat într-o clinică din Marea Britanie, unde fusese transferat în 8 noiembrie. După incendiul din 30 octombrie, Cristian Mitroi a stat internat aproximativ o săptămână la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în stare critică, având arsuri pe cap, spate şi mâini, dar şi arsuri de căi respiratorii.

Cristian Mitroi împlinise 30 de ani în 31 iulie, era din Băileşti, judeţul Dolj, dar locuia de mai mulţi ani în Bucureşti. De câţiva ani, Cristian Mitroi era artist grafic, fiind cunoscută în mediul artistic sub numele de Gold Midas.

  • 21 decembrie – Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis medicilor şi asistenţilor implicaţi în salvarea victimelor de la Colectiv, invitaţi la Palatul Cotroceni, că „există momente dramatice care ne încearcă tăria de caracter şi scot la iveală un curaj nebănuit”, el mulţumindu-le pentru efortul depus. „Dacă zi de zi vom încerca să dăm ce e mai bun din noi, să aducem în jurul nostru, în familie, în comunitate mai multă generozitate şi compasiune şi să lăsăm ceva în urma noastră, vom avea o societate în care ne place să trăim” a spus preşedintele Klaus Iohannis, în discursul rostit cu ocazia concertului Corului Naţional de Cameră Madrigal, oferit, la Palatul Cotroceni, în onoarea personalului medical implicat în acordarea asistenţei răniţilor de la Clubul Colectiv

  • 21 decembrie – Patronii clubului Colectiv, Paul Gancea şi Costin Mincu au fost eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu, după ce Tribunalul Bucureşti a decis definitiv să le înlocuiască măsurile preventive, în dosarul Colectiv în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă

  • 21 decembrie – Buzoianul Cătălin Ilniţchi, rănit în incendiul din Colectiv şi transferat ulterior la spitalul Tel Hashomer din Israel, a sosit în ţară, alături de mama sa

  • 22 decembrie – Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea de aprobare a OUG prin care au fost cuprinse, în cadrul discuţiilor din Parlament, şi sporuri pentru medicii şi asistenţii care au lucrat suplimentar după tragedia din clubul Colectiv

  • 22 decembrie – În spitalele din țară și din străinătate sunt internați 29 de răniți în incendiul de la Clubul Colectiv, reiese din datele publicate pe site-ul Ministerului Sănătății. În spitalele din București sunt internate zece victime ale incendiului din 30 octombrie, dintre care un pacient se află în stare critică.

Astfel, la Spitalul Militar Central sunt internați trei pacienți, la Spitalul Grigore Alexandrescu și la Spitalul de Urgență din București — câte doi pacienți, iar la Spitalul Bagdasar Arseni, la Spitalul Elias și la Spitalul CC Iliescu — câte un pacient.

Până în prezent au fost externate 70 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unitățile sanitare din țară. Totodată, 39 de persoane au fost transferate în unități sanitare din străinatate.

Astăzi, în spitalele din străinătate sunt internați 19 răniți în stare stabilă, dintre care un cetățean german.

  • 22 decembrie – Un nou transport de materiale medicale finanțat de Ministerul Federal german al Afacerilor Externe a sosit la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” pentru a sprijini autoritățile române în îngrijirea persoanelor rănite în incendiul de la clubul Colectiv, informează Ambasada Germaniei la București

  • 23 decembrie – Ultimii trei pacienți răniți în incendiul de la Clubul Colectiv care se mai aflau internați la Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila” au fost externați, iar personalul medical al unității a dorit să marcheze acest moment oferindu-le câte un cadou și dorindu-le Sărbători fericite

  • 23 decembrie – O parte din familiile celor care și-au pierdut viața în incendiul din 30 octombrie au împodobit, împreună cu ajutorul asistenților sociali ASproAS, un brad în fața clubului Colectiv, aducând câte o steluță pentru fiecare dintre victimele tragediei

  • 24 decembrie – Alin George Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv, rămâne în arest preventiv, a decis Tribunalul București. Tribunalul a admis o contestație a procurorilor și a desființat o decizie a Judecătoriei Sectorului 4, instanță care a dispus pe 22 decembrie înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul lui Anastasescu

  • 28 decembrie – Judecătorii de la Curtea Militară de Apel București au decis menținerea arestării preventive pentru George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI

  • 28 decembrie – O linie telefonică unică la care pot apela victimele incendiului de la Colectiv și rudele acestora pentru a solicita sprijin a fost înființată de Ministerul Sănătății, informează un comunicat al instituției. Numărul de telefon unic la care pot apela victimele de la Colectiv este 021.3072.614, disponibil 24 de ore din 24.

În funcție de solicitări, apelanții vor primi suport pentru acoperirea costurilor tratamentelor în străinătate, a echipamentelor speciale necesare în perioada de recuperare în țară și străinătate recomandate de medicii specialiști, precum și a altor costuri cu materiale și medicamente necesare, precizează MS.

  • 28 decembrie – Infecțiile nosocomiale au fost prezente la unii dintre pacienții răniți în incendiul din clubul Colectiv, însă în majoritatea cazurilor tratamentul adecvat al infecțiilor nosocomiale a determinat o evoluție favorabilă, cele mai multe decese înregistrându-se în cazul pacienților cu leziuni pulmonare grave – reiese din studiul efectuat de Direcția de Sănătate Publică București, la solicitarea Ministerului Sănătății.

  • 29 decembrie – Un număr de 23 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv sunt internate în spitalele din țară și din străinătate, reiese din datele centralizate publicate pe site-ul Ministerului Sănătății. Astfel, în spitalele din București sunt internate patru victime ale incendiului din 30 octombrie, dintre care un pacient în stare critică. Un pacient este internat la Spitalul Bagdasar Arseni, unul la Spitalul CC Iliescu, iar doi la Spitalul de Urgență din București. Până în prezent au fost externate 76 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unitățile sanitare din țară.

De asemenea, 39 de persoane au fost transferate în spitale din străinătate. Dintre acestea, în momentul de față, 19 sunt internate în continuare, aflându-se în stare stabilă.

  • 29 decembrie – Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone s-a prezentat la Direcția Națională Anticorupție pentru a depune garanții în contul cauțiunii de 1,5 milioane de lei, în dosarul privind tragedia de la clubul Colectiv în care este cercetat. Piedone a depus ca garanție un imobil și vehicule de epocă

  • 30 decembrie – O expoziție dedicată fotografilor care au fost în clubul Colectiv în noaptea tragediei a fost organizată, la Palatul Victoria, la intrarea în sala în care se desfășoară ședințele Executivului. Membrii Cabinetului Cioloș și reprezentanți ai ministerelor au putut să admire, înaintea ultimei ședințe de Guvern din acest an, cele 20 de fotografii care compun expoziția-omagiu. Lucrările semnate de Teodora Maftei, Andrada Mihăilescu, Roxana Boghian (Shimmaya), Alex Chelba, Cătălin Ilinițchi, Claudiu Petre, Cristian Mitroi, Liviu Emil Zaharescu, Mihai Anghel, Miluță Flueraș — fotografi — profesioniști aflați în 30 octombrie în clubul Colectiv — rămân expuse la Guvern până la sfârșitul anului, în semn de omagiu

  • 30 decembrie – Tribunalul București a decis definitiv ca Alin George Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv, să fie eliberat din arest preventiv, urmând ca el să fie plasat în arest la domiciliu. Tribunalul București a respins o contestație a procurorilor la decizia Judecătoriei sectorului 4 din 28 decembrie, instanță care a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul lui Alin Anastasescu.

Alin Anastasescu era singurul acționar al clubului Colectiv care se mai afla în arest preventiv, ceilalți doi — Paul Gancea și Costin Mincu — fiind eliberați pe 21 decembrie și plasați în arest la domiciliu.

  • 30 decembrie – Aproximativ 300 de persoane s-au adunat în fața clubului Colectiv, pentru a-i comemora pe cei 63 de tineri care și-au pierdut viața în incendiul de acum două luni. Au adus câte o candelă și flori albe

2016

  • 4 ianuarie – Un număr de 21 de răniți în incendiul de la Colectiv mai sunt internați în spitalele din țară și din străinătate, a informat Ministerul Sănătății, într-un comunicat publicat pe site-ul propriu.

Potrivit sursei citate, în spitalele din București sunt internate trei victime ale incendiului din data de 30 octombrie 2015, una dintre acestea fiind în stare critică.

Astfel, la Spitalul de Urgență din București sunt internați doi pacienți, iar la Spitalul CC Iliescu un pacient.

În spitalele din străinătate se află internați 18 răniți în incendiul de la Colectiv, iar alți doi sunt în tratament ambulatoriu.

În Austria sunt internate două persoane în stare stabilă, în Belgia opt persoane în stare stabilă, în Olanda două persoane în stare stabilă și o persoană în tratament ambulatoriu, în Germania două persoane internate, în stare stabilă, dintre care un cetățean german. Tot în Germania un pacient este în tratament ambulatoriu.

De asemenea, în Marea Britanie sunt internate trei persoane în stare stabilă, iar în Israel o persoană în stare stabilă.

Până în prezent, au fost externați 78 de pacienți care au primit îngrijiri medicale în unitățile sanitare din țară.

Un număr de 39 de persoane au fost transferate în unități sanitare din străinătate.

În urma incendiului din data de 30 octombrie 2015 și-au pierdut viața 63 de persoane, dintre care 27 au murit în incendiu, 24 în spitalele din țară și 12 în străinătate.

  • 4 ianuarie – Toate resursele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani sunt dedicate muncii la raportul de expertiză în cazul clubului ”Colectiv” din București, a declarat directorul INSEMEX, George Artur Găman. Acesta a precizat nu există întârzieri în elaborarea raportului, documentul urmând să fie predat Parchetului General la sfârșitul lunii ianuarie sau la începutul lui februarie

  • 8 ianuarie – Tribunalul București a decis să revoce măsura controlului judiciar pe cauțiune dispusă de procurorii DNA în cazul fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, în dosarul privind tragedia de la clubul Colectiv. Judecătorii au admis o plângere a lui Piedone la decizia DNA din 18 decembrie 2015, prin care s-a dispus controlul judiciar și plata unei cauțiuni de 1,5 milioane lei, decizia fiind definitivă

  • 11 ianuarie – Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cristian Buşoi, şi-a cerut scuze pentru utilizarea unor imagini cu tragedia de la Colectiv în campania sa de promovare a unor proiecte pentru Bucureşti, afirmând că înţelege criticile şi că nu a intenţionat să se folosească de tragedie într-un exerciţiu electoral

  • 11 ianuarie – Un număr de 19 persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv se mai află internate în spitalele din țară și din străinătate, informează Ministerul Sănătății. În spitalele din București — Spitalul de Urgență și CC Iliescu — mai sunt internate două victime ale incendiului din data de 30 octombrie 2015, una dintre acestea fiind în stare critică. Până în prezent au fost externate 79 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unitățile sanitare din țară.

În spitalele din străinătate se mai află internați 17 răniți în incendiul de la Colectiv, printre care și un cetățean german.

În Austria mai sunt internate două persoane în stare stabilă, în Belgia — șapte, în stare stabilă, în Olanda — o persoană, în stare stabilă, Germania — trei persoane în stare stabilă, Marea Britanie — trei răniți în stare stabilă, iar în Israel — o persoană în stare stabilă.

Un număr de 39 de persoane rănite în Colectiv au fost transferate în unități sanitare din străinătate.

  • 12 ianuarie – Marele premiu „Om între oameni” a fost acordat în acest an directorului general al Spitalului Militar Central, general de brigadă conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu, în cadrul celei de a VI-a ediții a Galei Premiilor de Excelență în Civism „Om între oameni”. De asemenea, Spitalul Militar se numără printre unitățile medico-militare care au fost omagiate cu Premiul „Colectiv”, în cadrul unui eveniment organizat de Fundația Națională pentru Știință și Artă (aflată sub patronajul Academiei Române) în colaborare cu Primăria Sectorului 2, desfăşurat la sala Studio a Teatrului Național din București

  • 12 ianuarie – Pacientul rănit în clubul Colectiv, internat la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” cu arsuri pe 25% din suprafața corpului și arsură pulmonară, a fost externat, acesta fiind îndrumat către o clinică de specialitate pentru continuarea fiziokinetoterapiei. În urma externării pacientului de la Institutul „C.C.Iliescu”, o singură persoană rănită în Colectiv mai este internată în România la Spitalul de Urgență Floreasca.

  • 13 ianuarie – Certificatele de concediu medical pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost grav afectată în urma tragediei de la Colectiv se pot elibera maxim până pe 30 ianuarie 2016, dată la care certificatele trebuie depuse la angajatori, prevede un proiect de ordin comun al ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea

  • 13 ianuarie – Victimele tragediei de la Colectiv au primit ajutoare din partea Fundației Mereu Aproape în valoare totală de 3.379.216,35 lei, 13.394,75 euro și 1.051,41 lire sterline. Potrivit unui comunicat al Fundației, sumele reprezintă ajutoare acordate supraviețuitorilor, care însumează 2.911.000 lei, ajutoare pentru copiii rămași orfani în urma tragediei în valoare de 40.000 lei, ajutoare de înmormântare pentru familiile persoanelor decedate în incendiu — 360.000 lei, asigurarea cheltuielilor necesare transferului pacienților în străinătate în valoare de 68.216,35 lei, 13.394,75 euro și 1.051,41 lire sterline

  • 14 ianuarie – Banii colectaţi din vânzarea biletelor la concertul Angelei Gheorghiu pentru victimele din Colectiv nu au fost transferaţi de biletoo.ro, soprana afirmând că ar trebui să începem să ne respectăm valorile, în timp ce reprezentanţii biletoo.ro spun că fondurile vor fi plătite pe 18 ianuarie

  • 14 ianuarie – Peste 1.400.000 de euro vor fi folosiți pentru continuarea tratamentului pe termen scurt, mediu și lung al victimelor din incendiul de la clubul Colectiv în cea de-a doua etapă a campaniei „Nouă ne pasă. Împreună dăruim speranță!” derulată de Crucea Roșie Română, în parteneriat cu Pro TV. În prima etapă a campaniei, peste 345 000 euro au fost folosiți pentru asigurarea de aparatură, tratament și medicație pentru cei spitalizați, se arată într-un comunicat transmis de Crucea Roșie Română

  • 14 ianuarie – Membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au decis în ședință să amendeze posturile Kanal D, PRO TV și România TV pentru modul în care au prezentat tragedia de la clubul Colectiv

  • 14 ianuarie – Spitalul Militar Central asigură recuperarea medicală pentru şase pacienţi răniţi în incendiul din clubul Colectiv, cinci în ambulatoriu şi unul în internare continuă, aceştia urmând programe de kinetoterapie, asistenţă nutriţională şi consiliere psihologică, a anunţat unitatea sanitară

  • 15 ianuarie – Unii dintre voluntarii care au ajutat victimele din Colectiv au discutat cu ministrul Sănătăţii şi cu reprezentanţi ai Guvernului, după întâlnire aceştia spunând că în spitale există, din această zi, kituri medicale speciale pentru cei răniţi în incendiu

  • 15 ianuarie – Reprezentanţii pacienţilor trataţi în străinătate după accidentul de la Colectiv cer Guvernului să extindă ajutorul financiar acordat însoţitorilor în timpul spitalizării şi după externare dacă spitalele din străinătate în care au fost îngrijiţi cer ca tratamentul să se facă tot acolo. Reprezentanţii pacienţilor de la Colectiv s-au întâlnit, la Guvern, cu şeful Cancelariei prim-ministrului, Ioan Dragoş Tudorache, prilej cu care aceştia au solicitat mai multe schimbări legislative

  • 18 ianuarie – Preşedintele Comisiei de apărare, senatorul Marius Obreja, a afirmat că cererea senatorului ALDE Dian Popescu de înfiinţare a unei subcomisii care să verifice dacă instituţiile cu atribuţii în domeniu şi-au făcut „datoria” în cazul incendiului Colectiv va fi discutată în perioada 25-30 ianuarie

  • 18 ianuarie – Președintele Fundației Estuar, dr. Cristian Andrei, organizează, începând din 21 ianuarie 2016, un grup de terapie exclusiv pentru supraviețuitorii incendiului de la clubul Colectiv, dar și pentru familiile și prietenii celor care și-au pierdut viața în tragedia din 30 octombrie.

Până în prezent s-au înscris aproximativ 50 de persoane, a declarat directorul executiv al Fundației, Amedeea Enache

  • 19 ianuarie – Tribunalul Militar Bucureşti a admis cererile ofiţerilor George Matei şi Antonina Radu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov de înlocuire a măsurii arestului şi a decis pentru amândoi arest la domiciliu, decizia nefiind definitivă. George Matei şi Antonina Radu, care au făcut controale în clubul Colectiv, sunt arestaţi din 10, respectiv 14 noiembrie

  • 19 ianuarie – Peste 40 de fotografii realizate de artistul Alex Chelba, care a murit în incendiul din clubul Colectiv, sunt expuse, până pe 23 ianuarie, în Sala Mare de expoziţii din Primăria Sibiu.

În urma incendiului de la clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, şi-au pierdut viaţa 63 de persoane, dintre care 27 au murit în incendiu, 24 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate. După incendiu au fost internaţi în spitale din Capitală 147 de răniţi.

  • 20 ianuarie – Procurorii Parchetului Înaltei Curţi au ridicat camerele de supraveghere de la Colectiv, pentru a stabili dacă fiecare colţ al clubului a fost filmat. Imaginile din noaptea incendiului au fost luate la scurt timp după incidentul din 30 octombrie

  • 20 ianuarie – Specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani au finalizat expertiza în cazul incendiului produs, la sfârșitul lunii octombrie 2015, în clubul Colectiv din București. Raportul va fi predat săptămâna viitoare Institutului Național de Expertize Criminalistice, cu care INSEMEX a colaborat în efectuarea expertizei tehnice, la solicitarea procurorilor de la Parchetul General. „Draftul raportului este gata. El numără câteva sute de pagini și anexe. Așa cum am promis, săptămâna viitoare raportul va fi predat Institutului Național de Expertize Criminalistice”, a declarat directorul INSEMEX Petroșani, George Artur Găman

  • 21 ianuarie – Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, i-a vizitat pe pacienții români grav răniți în incendiul din clubul Colectiv care sunt internați în Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles. Ministrul Mihnea Motoc i-a asigurat pe românii aflați la tratament în Belgia de sprijinul Guvernului pe toată perioada internării în instituția medicală a armatei belgiene, inclusiv al reprezentanților militari ai României la Bruxelles, în rezolvarea eventualelor probleme cu care s-ar putea confrunta. Cu această ocazie, ministrul român a conferit Spitalului Militar „Regina Astrid”, precum și unor cadre medicale Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de pace, în semn de apreciere a modului în care au fost tratați pacienții români, supraviețuitori ai tragediei din 30 octombrie 2015

  • 22 ianuarie – Doi pacienți răniți în clubul Colectiv sunt internați în spitalele bucureștene și alți 14 în spitalele din străinătate, potrivit unei informări publicate pe site-ul Ministerului Sănătății. Astfel, în București sunt internați doi pacienți – unul la Spitalul de Urgență Floreasca, iar al doilea a fost transferat din Belgia la Spitalul Militar Central. Potrivit sursei citate, în spitalele din străinătate se află internați 14 răniți, dintre care un cetățean german. În Belgia sunt internate șapte persoane, în Olanda o persoană, în Germania – trei, dintre care un cetățean german, iar în Marea Britanie – trei, toate în stare stabilă.

  • 24 ianuarie – Medicii pot elibera certificate medicale răniţilor în incendiul din clubul Colectiv, în termen de cel mult 90 de zile de la data internarii, adică până cel târziu în 30 ianuarie, potrivit unui ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)

  • 26 ianuarie – INSEMEX Petroşani a finalizat raportul de expertiză privind incendiul din clubul Colectiv şi l-a predat Institutului Naţional pentru Expertize Criminalistice, documentul având peste 500 de pagini, plus anexe. Nu au fost făcute publice detalii despre conţinutul documentului

  • 27 ianuarie – Discovery a anunţat că lucrează în România la realizarea unui documentar despre tragedia din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015, provocând moartea a 63 de persoane şi rănirea gravă a altor câteva zeci. Documentarul va avea premiera în România pe Discovery Channel în această primăvară, iar difuzarea mesajelor comerciale va fi întreruptă pe toată durata difuzării. Acest documentar îşi propune să prezinte în ordine cronologică faptele unanim recunoscute care s-au petrecut în noaptea respectivă în clubul bucureştean, evenimentele fiind relatate din perspectiva martorilor care au participat la ele

  • 27 ianuarie – Alexandra Dică, medic dentist, care a activat ca voluntar după incendiul din clubul Colectiv, susține că răniții au nevoie de recuperare, dar că nu beneficiază de condiții adecvate în România, iar mulți dintre ei necesită sprijin în vederea reintegrării sociale. „Nu subestimez specialiștii kinetoterapeuți din România, dar nici nu mi se pare normal faptul că acești pacienți nu sunt monitorizați așa cum se întâmplă să fie cei aflați la tratamente recuperatorii în străinătate. Consider că trebuie să fim conștienți de faptul că, în România, know-how-ul în ceea ce privește recuperarea pacienților arși nu se ridică la nivelul standardelor europene. Nu a existat și nu există un program bine pus la punct, de monitorizare constantă a acestor oameni”, a declarat ea

  • 29 ianuarie – Costi Rădoi, una dintre victimele incendiului din clubul Colectiv, spune, într-o scrisoare deschisă publicată online, că este extraordinar de dezamăgit de statul român, care, dacă nu este un slab manager, este „foarte bandit”

  • 29 ianuarie – Crucea Roșie Română nu va onora nicio plată pentru kit-urile medicale destinate victimelor de la clubul Colectiv până nu va primi clarificările necesare legate de situația acestora de la instituțiile implicate. Potrivit unui comunicat, Societatea Națională de Cruce Roșie din România menționează că nu a primit vreun document/factură în acest sens de la Compania Națională Unifarm până în acest moment, deci nu a achitat încă kit-urile deja distribuite către pacienți. Componența kit-ului medical a fost stabilită de către o comisie a Ministerului Sănătății formată din medici specialiști în tratarea pacienților cu arsuri, precizează Crucea Roșie

  • 30 ianuarie – Câteva zeci de persoane au aprins lumânări şi au depus flori în faţa Colectiv, la trei luni de la incendiul izbucnit în acest club, în urma căruia au murit 63 de persoane

  • 2 februarie – Un număr de 68 de persoane au depus, până la acest moment, la Tribunalul Militar Bucureşti cereri pentru a se constitui părţi civile şi solicită daune morale şi materiale în dosarul în care sunt judecaţi George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI

  • 3 februarie – Guvernul a aprobat prin două HG, extinderea ajutorului pentru rudele care au grijă de răniţii din Colectiv şi extinderea ajutoarelor de urgenţă pentru familiile persoanelor care au decedat în incendiu. Acordarea ajutorului financiar însoţitorului persoanei rănite se va extinde, urmând ca de acesta să poată beneficia atât pentru perioada spitalizării, cât şi pentru perioada în care rănitul urmează tratament în regim ambulatoriu. De asemenea, a fost extinsă modalitatea de sprijin, astfel încât de acest ajutor să beneficieze şi însoţitorii răniţilor aflaţi la tratament în ţară, în localitatea de domiciliu, care vor putea beneficia de 50 lei/zi pentru întreaga perioadă de tratament în ambulatoriu. Totodată, potrivit actului normativ adoptat, ajutoarele suplimentare se acordă pentru o perioadă de până la 180 de zile, indiferent dacă tratamentul în regim ambulatoriu se efectuează în ţară sau în străinătate în statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau în alte state

  • 4 februarie – Premierul Dacian Cioloş a semnat decizia de eliberare a colonelului Nicolae Cornea din fruntea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Decizia de eliberare a fost luată având în vedere propunerea făcută de ministrul Afacerilor Interne pe 1 februarie. Generalul de brigadă cu o stea Ovidiu Vasilică a fost împuternicit să îndeplinească atribuţiile de inspector general al IGSU. Potrivit unor surse oficiale, prim-ministrul Dacian Cioloş a cerut Corpului de control al premierului un control de management la IGSU după incidentul de la Colectiv, soldat cu 63 de morţi. Şeful Executivului ar fi fost nemulţumit de prestaţia conducerii IGSU

  • 4 februarie – Secretarul de stat Raed Arafat menționează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că, aflat în misiune la Bruxelles, joi, 4 februarie, a fost invitat de colegii săi de la Universitatea Liberă din Bruxelles să facă o prezentare despre intervenția care a avut loc la clubul bucureștean ”care să includă lecțiile învățate și aspectele deosebite care au caracterizat intervenția și managementul pacienților din tragedia respectivă”.

”Prezentarea mea s-a axat pe aspectele legate de intervenția, managmentul la UPU și transferul internațional al pacienților fără să fie neglijate și aspectele mediatice și de manipulare și dezinformare care au apărut pe parcursul zilelor ce au urmat tragediei, cum a fost povestea cu cadavrele ascunse de exemplu. Prezentarea mea a fost urmată de două prezentări ale colegilor Belgieni de la Spitalul Militar care au explicat rolul lor în selecția și tratamentul pacienților”, spune Arafat în postare.

Potrivit acestuia, dr. Van Trimpont, medic specializat și în medicina de dezastre, a afirmat că „din ce a auzit și a văzut consideră ca intervenția a fost una „optimă” în condițiile date și că multe țări nu ar fi reușit să reacționeze la același nivel cum au reacționat serviciile de urgență și autoritățile Române”, adaugă secretarul de stat în MAI.

  • 7 februarie – Distribuirea kit-urilor medicale pentru răniţii din Colectiv a fost reluată după ce o problemă de comunicare dintre Crucea Roşie şi Unifarm, firma care aprovizionează medicamentele necesare, a stârnit controverse faţă de preţurile kit-urilor

  • 8 februarie – 15 persoane rănite în clubul Colectiv se mai află internate în spital (14 în străinătate, un pacient în România) și trei pacienți efectuează tratamente în ambulatoriu. Pacienții externați din spitalele din România, care necesită sau care vor necesita, ulterior, tratamente de recuperare, inclusiv intervenții chirurgicale, sunt cuprinși în programe de recuperare, care se desfășoară în cursul anului 2016, în funcție de evoluția stării lor de sănătate. Pentru tratamentul pacientului critic care a suferit arsuri grave s-a alocat, în 2016, suma de 11 milioane de lei, arată Ministerul Sănătăţii

  • 8 februarie – Primăria Sectorului 4 nu a efectuat, în ultimii cinci ani, verificări în localul unde a funcționat clubul Colectiv, în condițiile în care a fost schimbată destinația spațiului și au fost executate lucrări de amenajare fără autorizații, se arată în expertiza tehnică realizată de un specialist în construcții, la cererea procurorilor de la Parchetul General. Localul din strada Tăbăcarilor, nr. 7, a fost închiriat în anul 2014 de către SC Colectiv de la SC Pionierul SA, după ce anterior chiriași au fost SC Music Hall SRL (2013-2014) și clubul Salsa (2013).

Inițial, incinta respectivă a avut ca destinație producția, schimbată înainte de anul 2013 în „club/discotecă/bar”. Schimbarea destinației spațiului a fost făcută fără o autorizație în acest sens, așa cum rezultă din documentele depuse de Primăria Sector 4 și ISU.

  • 10 februarie – Starea unui pacient rănit în incendiul de la Club Colectiv, care se află încă internat la Spitalul de Urgență Floreasca, este stabilă, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Bogdan Oprița. „Urmează măsurile de tratament corespunzătoare etapei actuale de evoluție a patologiei”, a spus medicul

  • 10 februarie – Reprezentanții Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii au prezentat, în ședința Executivului, informări în legătură cu stadiul aplicării măsurilor de sprijin în cazul persoanelor rănite în incendiul din clubul Colectiv. În urma incendiului din clubul Colectiv, 63 de persoane și-au pierdut viața, dintre care 27 în data de 30 octombrie, iar 147 de pacienți au fost internați, 43 au fost transferați în spitale din străinătate, iar 104 au rămas în 13 spitale din România.

Guvernul amintește că, în 2015, a fost alocată suma de 26,3 milioane de lei pentru achiziționarea de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, necesare pacienților tratați în România.

Pentru decontarea transportului medical specializat, a serviciilor medicale, a contribuției personale pentru persoanele care au beneficiat de tratament în străinătate, Guvernul a creat cadrul legal și, în bugetul pentru 2016, a fost alocată suma de 90 de milioane de lei, cu această destinație, mai menționează sursa citată.

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a efectuat, până în prezent, plata ajutoarelor de urgență în sumă totală de 2.758.939 lei. De aceste ajutoare au beneficiat familiile persoanelor decedate — 48 de persoane au solicitat acest ajutor de urgență, în cursul anului 2015, precum și însoțitorii persoanelor rănite în clubul Colectiv.

Astfel, pentru însoțitorii răniților aflați în tratament în spitalele din România s-a plătit suma de 476.000 lei — pentru 76 de persoane, iar pentru însoțitorii persoanelor transferate pentru tratament în străinătate s-a achitat suma de 2.039.439 lei — pentru 36 de cazuri, precizează comunicatul.

  • 11 februarie – Federația Română de Fotbal a semnat un acord cu Fundația Estuar prin intermediul căreia donează suma de 22.000 de euro, în vederea continuării programelor de susținere a victimelor și aparținătorilor tragediei din clubul Colectiv. Valoarea acestei donații a fost realizată din donarea primelor obținute de jucătorii echipei naționale la unul dintre meciurile din campania pentru calificarea la EURO 2016. Astfel, au fost strânși 18.000 de euro la care se adaugă contribuția de 4.000 de euro a celor care au ales să sprijine victimele din Colectiv prin achiziționarea tricourilor comemorative, la inițiativa FRF

  • 11 februarie – Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a efectuat o vizită la Viena, unde s-a întâlnit cu parlamentari austrieci. Ofiicialul român a transmis un mesaj de mulțumire din partea statului român și a exprimat gratitudine pentru asistența medicală acordată victimelor incendiului de la clubul Colectiv

  • 15 februarie – Curtea Militară de Apel a decis să retrimită la DNA dosarul în care doi pompieri de la ISU București sunt acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI. În urma deciziei instanței, procurorii trebuie să refacă rechizitoriul, după ce judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părților vătămate și a părților responsabile civilmente și încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu. De asemenea, judecătorii au decis înlăturarea de la dosar a probelor administrate de procurori prin încălcarea dreptului la un proces echitabil

  • 16 februarie – Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat că Institutul Național de Expertize Criminalistice va transmite, până la sfârșitul acestei luni, rezultatele expertizei efectuate în dosarul „Colectiv”.

„Așteptăm expertiza, la sfârșitul lunii februarie trebuie să ne vină expertiza de la Institutul Național de Expertize Criminalistice, chiar azi am vorbit”, a declarat Licu, la ieșirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii

  • 19 februarie – Primul apel la 112 în noaptea tragediei din Colectiv a fost efectuat la ora 22:32, potrivit înregistrării furnizate de STS, la 20-30 de secunde de la prima flamă pe unul din stâlpii de susţinere ai clubului.

„Apelant: Incendiu! Incediu în fabrica Pionierul!

Operator 112: Unde? Pe ce stradă?

Apelant: Strada Tăbăcarilor 7, incendiu în fabrica Pionierul!

Operator 112: Tăbăcarilor 7?

Apelant: Tăbăcarilor 7, da, da! Sunt sute de persoane înauntru! Urgent, vă rog! Haideţi, vă rog frumos! Trimiteţi ambulanţe, sunt peste 50 de persoane rănite.

Operator 112: Am înţeles, trimitem câte putem!”, aşa a decurs primul apel terifiant efectuat la numărul de urgenţă 112, în noaptea în care a izbucnit incendiul din clubul Colectiv.

  • 22 februarie – Judecătoria sectorului 4 a respins cererea Parchetului General de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu pentru patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, aceștia urmând să fie cercetați în libertate sub control judiciar. Decizia nu este însă definitivă, iar procurorii au posibilitatea să o conteste la Tribunalul București.

De asemenea, judecătorii au revocat măsura arestului la domiciliu și pentru reprezentanții firmei de artificii — Daniela Niță (administrator), Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), care vor fi cercetați și ei sub control judiciar

  • 26 februarie – Documentarul „Dezastrul din Colectiv”, despre tragedia care a avut loc în clubul bucureștean pe 30 octombrie, va fi difuzat în premieră de Discovery Channel pe 13 martie 2016, informează un comunicat al televiziunii

  • 26 februarie – Polițiștii Capitalei i-au reținut pe cei trei bărbați care au încercat să jefuiască locuința bodyguardului Cristian Popescu de la clubul Colectiv în timp ce acesta se afla internat în spital. Pe data de 2 noiembrie 2015, polițiștii Capitalei au fost sesizați de către o femeie cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns în interiorul unui apartament, proprietarul fiind un bărbat internat în urma incendiului de la clubul Colectiv. Cei trei bărbați au fost identificați de către polițiști în urma cercetărilor. Aceștia au vârste cuprinse între 30 și 38 de ani, cunoscuți cu preocupări de natură infracțională

  • 29 februarie – Mărțișoare cu șnururi alb-roșii și alb-negre, ghiocei, zambile, lalele și garoafe și o mulțime de lumânări au fost aduse la clubul Colectiv de supraviețuitori, părinți ai celor decedați, prieteni și apropiați ai acestora, în cadrul unei acțiuni organizate de Grupul de voluntari #ÎmpreunăRezistăm, la patru luni de la incendiu

  • 2 martie – Șeful Secției de chirurgie plastică și reparatorie a Spitalului de Urgență Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a declarat că prognosticul în cazul pacientului rănit în clubul Colectiv, care este încă internat în unitatea medicală, rămâne rezervat.

Pe de altă parte, potrivit datelor puse la dispoziție de Ministerul Sănătății, alți 12 pacienți se mai află internați în unități medicale din străinătate.

Astfel, 7 răniți în Colectiv sunt internați în Belgia, 2 — în Germania, iar 3 — în Marea Britanie.

  • 5 martie – În sâmbăta Moşilor de Iarnă, după săvârșirea Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat parastasul pentru cei adormiți, în prezența a numeroși credincioși. Întrucât în această zi se face pomenirea tuturor celor care și-au sfârșit viața în mod tragic, au fost pomeniți și cei care au decedat în urma incendiului de la Clubul Colectiv

  • 7 martie – Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut, la Ierusalim, Statul Israel, o declarație de presă comună cu Prim-ministrul Statului Israel, domnul Benjamin Netanyahu. În acest context şeful statului Român a afirmat: „Mulțumesc cu această ocazie Israelului pentru sprijinul acordat în urma tragicului eveniment petrecut în Clubul Colectiv din București, în noiembrie 2015. Mai multe spitale din Israel s-au oferit atunci să preia răniți sau să trimită doctori și multe persoane s-au implicat. Vă mulțumim încă o dată pentru această deosebită manifestare de solidaritate și apreciem acest tip de implicare.”

  • 9 martie – Dificultatea în stabilirea unui număr estimativ de victime cât mai apropiat de realitate, alertarea individuală a fiecărui echipaj, în mod gradual, neutilizarea frecvenței unice la locul intervenției (ISUBIF și SABIF), imposibilitatea de a forma o imagine de ansamblu unitară a resurselor medicale și de prim ajutor calificat SMURD și SABIF – sunt câteva dintre problemele identificate în urma evaluării Departamentului pentru Situații de Urgență, după incendiul de la clubul Colectiv.

De asemenea, potrivit raportului DSU, inexistența unei proceduri clare cu privire la realocarea pacienților între spitale, lipsa unor mecanisme prestabilite de colaborare cu ONG-urile și cu voluntarii, necesitatea unor acorduri prestabilite de transfer al pacienților cu arsuri, încheiate cu alte unități sanitare, structuri guvernamentale sau non-guvernamentale din Uniunea Europeană – au fost identificate drept probleme cu care autoritățile s-au confruntat în cazul Colectiv.

Raportul mai relevă inexistența unor numere de telefon dedicate și care să fie activate pentru relația cu publicul doar pentru astfel de situații, lipsa comunicării imediate a unei schimbări în lista pacienților care urmau să fie transferați, ceea ce a condus la situația în care spitalul nu a mai putut anunța în timp util rudele pacientului, dar și faptul că serviciile private de sănătate nu cunosc rolul lor în astfel de cazuri

  • 9 martie – Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, într-un interviu, că, în cazul raportului referitor la modul în care instituțiile au reacționat în cazul tragediei de la Colectiv, s-a căutat identificarea unor „decizii pozitive”, care să devină, ulterior, bune practici.

„Aici noi identificăm decizii care au fost luate de persoane, decizii pozitive, dar care nu sunt procedurate. Și noi le facem proceduri”, a spus secretarul de stat. Crearea unui dispecerat comun în cazuri de urgențe și pregătirea unor persoane special pentru situații de criză sunt schimbări „cu impact major” ce vor fi implementate în sistemul românesc după tragedia de la Colectiv, a afirmat Raed Arafat

  • 9 martie – Aflat în vizită la Haga, premierul Dacian Cioloș i-a înmânat o diplomă de merit și i-a mulțumit medicului Kees van der Vlies, de la Spitalul Public din Rotterdam, coordonatorul echipei de medici olandezi care s-au ocupat de cei 6 pacienți români cu arsuri de la „Colectiv” spitalizați în Olanda. Chirurgul olandez a mulțumit pentru distincția primită, afirmând ca a fost încântat să lucreze cu medicii și autoritățile române. „Suntem foarte bucuroși că toți pacienții au fost externați din spital și au fost transferați în centre de recuperare”, a spus doctorul olandez

  • 13 martie – Documentarul „Dezastrul din Colectiv”, despre tragedia care a avut loc în clubul bucureștean pe 30 octombrie 2015, a fost difuzat, în premieră, de Discovery Channel. Filmul, care are are 44 de minute, a prezentat, în ordine cronologică, faptele care s-au petrecut în acea noapte în București, așa cum au fost relatate de cei direct implicați – supraviețuitori, familii ale acestora, autorități și cadre medicale care au luat parte la operațiunile de salvare. De asemenea, a fost și o reconstituire a momentelor de dinainte și după izbucnirea incendiului

  • 14 martie – Pacientul rănit în incendiul din clubul Colectiv, internat la Spitalul Floreasca, a murit, a declarat șeful Secției de chirurgie plastică și reparatorie a unității medicale, prof. dr. Ioan Lascăr. Numărul celor decedaţi după incendiul de la Clubul Colectiv a ajuns la 64.

Este vorba despre Radu Sienerth, un tânăr în vârstă de 21 de ani din Petroşani, el fiind ultima victimă de la Colectiv internată într-un spital din România.

Tânărul era fiul fostului şef de la Mina Livezeni, Ioan Sienerth. El a ajuns în stare critică la Spitalul Floreasca din Capitală, dupa ce fost victima incendiului din Clubul Colectiv. Tânărul era student la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti.

În data de 30 octombrie 2015, Radu Sienerth se afla în clubul Colectiv împreună cu alţi doi prieteni, de asemenea studenţi la Bucureşti, când a izbucnit incendiul. Cei doi prieteni aflaţi chiar lângă uşa de acces, au reuşit să iasă din încăperea cuprinsă de fum şi flăcări, însă Radu a fost trântit la pământ şi suprins de flăcări. Tânărul a fost transportat la Spitalul Floreasca, în stare gravă, cu arsuri ale căilor respiratorii şi a fost intubat.

Potrivit Ministerului Sănătății, alți 12 pacienți se mai află internați în unități medicale din străinătate

  • 14 martie – Bogdan Licu, prim adjunct al procurorului general, a declarat că ancheta în cazul incendiului de la clubului Colectiv se află în ultima etapă, iar expertiza primită de la Institutul Național de Criminalistică a fost trimisă experților desemnați de părțile din dosar

  • 16 martie – Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG nr. 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din octombrie 2015 produs în clubul Colectiv

  • 17 martie – Patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – s-au prezentat la sediul Parchetului General, ei fiind chemați de procurori pentru a li se aduce la cunoștință rezultatul expertizei efectuate în acest dosar. Cei trei sunt cercetați în prezent în arest la domiciliu, fiind acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă

  • 18 martie – Tinerii care se aflau în clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie nu aveau prea multe şanse să se salveze. Din cauza materialelor, a modului în care era construită clădirea, oamenii au avut doar 153 de secunde la dispoziţie să iasă. Este concluzia care se desprinde din raportul Institutului de Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă din Petroşani, obţinut în exclusivitate de Digi24. Documentul reface secundă cu secundă tragedia în urma căreia au murit 64 de tineri.

Specialiştii au comparat înregistrările video din clubul Colectiv, probele adunate de acolo cu reconstituirile la scară făcute în laboratoarele de la Petroşani.

În următoarele trei secunde s-a aprins tavanul. Specialiştii de la Institutul de la Petroşani care se ocupă de stabilirea cauzelor care au dus la incendiul din Clubul Colectiv au realizat reconstituirea momentelor dramatice. Au stabilit că artificiile au ars fix 15 secunde iar după şapte secunde s-au oprit, o scânteie a sărit pe stâlpul îmbrăcat în burete de antifonare, iar atunci solistul a cerut un extinctor.

La secunda 21 flăcările au urcat pe tavan.

La secunda 24 flăcările s-au întins pe întreg plafonul, iar flacăra a fost alimentată de instalaţia de ventilaţie.

La secunda 35 încep să cadă din plafon picuri pe oamenii din public.

La secunda 36 focul ajunge în mijlocul clubului.

Secunda 41: se deschide prima uşă a clubului. Tot atunci flăcările ajung în zona barului. Sistemele de ventilaţie se blochează din cauza fumului

Secunda 51: gazele inflamabile coboară de pe tavan, în zona publicului

Secunda 54: se creează o suprapresiune de la gazele acumulate

Secunda 58: se deschide cea de-a doua uşă, care în prima fază era blocată

Secunda 72: tot clubul este cuprins de fum negru şi galben albui, de la spuma poliuretanică

Secunda 91: flăcările ajung şi în containerul de la intrarea în Colectiv

Secunda 105: în club, flacările coboară la 1 metru de pardoseală, adică foarte aproape de oamenii care mai rămăseseră în interior

Secunda 113: flăcările şi fumul încep să fie evacuate natural, de la deschiderea celor două uşi

Secunda 153: incendiul începe să se autostingă.

Concluziile tehnice, formulate de specialiştii de la Petroşani, arată că atât modul în care a fost construită clădirea, cât şi modul în care era amenajată au făcut ca salvarea tinerilor din calea flăcărilor să fie o misiune aproape imposibilă. Raportul INSEMEX e una dintre cele mai importate probe din dosarul în care patronii clubului Colectiv şi tehnicienii care au montat artificiile sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă.

  • 22 martie – Patru pacienți răniți în incendiul din clubul Colectiv, internați la Spitalul Militar ”Reine Astrid” din Bruxelles, au fost externați, anunță Ministerul Sănătății. Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul MS, decizia a fost luată în urma atentatelor teroriste din capitala Belgiei, dar și a faptului că starea pacienților este favorabilă, aceștia neprezentând urgențe. Ministerul Sănătății a fost informat de către Ministerul Afacerilor Externe despre decizia de externare a patru pacienți din grupul Colectiv — Belgia, care erau internați la Spitalul Militar ”Reine Astrid”, precizează MS

  • 22 martie – A fost publicat Raportul controlul efectuat de Corpul de Control al Primului Ministru (CCPM) cu privire la intervenția de urgență din seara zilei de 30.10.2015 este bazat în mod preponderent pe informațiile și documentele furnizate de instituțiile implicate în intervenție.

Intervenția de urgență în urma incendiului de la clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015, a fost în mare parte o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație a autorităților, se arată într-o sinteză a raportului Corpului de control al premierului privind intervenția de urgență la incendiul din clubul bucureștean.

Potrivit documentului, absența coordonării a fost generată în principal de: „lipsa de exerciții în caz de urgențe majore, neconcordanțe în legislație și baza materială deficitară”.

Au manifestat deficiențe:

– Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București — Ilfov În principal, această instituție nu a respectat procedurile în ceea ce privește posibila declanșare mai devreme a Planului Roșu de Intervenție, nu a alertat echipajele din cadrul serviciilor de sprijin, a existat o succesiune la comanda operațiunilor a unui număr mare de persoane într-un interval foarte mic de timp, iar pe durata controlului, nu a reușit să furnizeze numărul exact și felul utilajelor care au participat la acțiunea din data de 30.10.2015;

– Departamentul pentru Situații de Urgență În principal această instituție nu a respectat prevederile imperative ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/2014 privind unele măsuri în domeniul managementului situațiilor de urgență, precum și pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, în ceea ce privește coordonarea în ansamblu a situațiilor de urgență, nu doar a activității de prim ajutor calificat și asistență medicală de la locul evenimentului;

– Spitalele unde au fost internate victimele. Concluzia se referă, în ansamblu, la spitalele în care au avut internate victime ale incendiului de la clubul Colectiv. Astfel, au fost evidențiate probleme din cauza inexistenței planurilor albe de asistență în situații de urgență, la care se adaugă nefuncționarea la capacitate a Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca) și a raportărilor contradictorii atât în privința numărului de victime internate cât și în privința infecțiilor nosocomiale;

– Direcția de Sănătate Publică a municipiului București. Concluzia are la bază raportul acestei instituții, care conține date neconcludente și contradictorii, atât în ceea ce privește numărul pacienților din fiecare spital cât și în ceea ce privește numărul infecțiilor nosocomiale, ridicând suspiciuni în privința controalelor în baza cărora a fost întocmit. De asemenea, inexistența planurilor albe la nivelul spitalelor poate fi imputată și acestei instituții din cauza neimplicării în elaborarea acestor planuri.

  • 23 martie – Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că după redactarea raportului Corpului de control al premierului privind intervenția la clubul Colectiv se vor opera mai multe schimbări de procedură dar și legislative.

„Acest raport, împreună cu rapoartele de management intern pe care Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) le-a făcut la începutul anului și care sunt pe masa premierului, toate aceste documente vor constitui baza pentru modificările legislative necesare sau procedurale, obligatorii, care decurg toate din aceste rapoarte și care vor fi făcute în cel mai scurt timp. E clar că e nevoie de modificări procedurale, dincolo de orice altceva, și s-ar putea să fie nevoie de modificări legislative și aceste lucruri vor fi evaluate în perioada imediat următoare. Aceste rapoarte nu duc la vinovății personale. (…) Dacă schimbările procedurale vor indica schimbări și de competențe se poate lua în calcul și acest lucru”, a explicat Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria

  • 23 martie – Raportul Corpului de control al premierului privind intervenția de urgență la incendiul din clubul Colectiv este unul de etapă, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, precizând că nu s-a pus problema să se ceară cuiva demisia. „În acest moment avem o dorință mare de transparență. (…) Mai mult de jumătate din măsurile pe care le preconiza Corpul de Control s-au făcut imediat. (…) Raed Arafat a reacționat foarte rapid, împreună cu departamentul lui. Au reparat foarte multe din acele lucruri. Deci, vorbim acum, și premierul a vorbit în primul rând în acest sens, despre acest raport ca fiind un raport de etapă, în care ne interesăm, vedem ce nu funcționează. Nu s-a pus niciodată problema să se ceară cuiva demisia. Dar, e important asta, birocrația ucide. Ucide și prostia, în România mi se pare că ucide mai mult decât birocrația, și mai mult decât corupția. Dar noi lucrăm în acest moment și este una dintre cele mai importante proiecte ale noastre – debirocratizarea și simplificarea administrativă”, a declarat Dîncu

  • 24 martie – Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, afirmă că a transmis la 23 martie, din partea Departamentului pentru Situații de Urgență, un „răspuns documentat” la raportul Corpului de control al Guvernului privind intervenția de urgență la incendiul din clubul Colectiv.

„Referitor la răspunsul la raportul Corpului de control al Guvernului, am dat ieri seară din partea DSU, un răspuns documentat, tehnic, la aspectele care am considerat că trebuiesc clarificate. Nu vreau să se înțeleagă prin faptul că răspund la unele aspecte că ar exista o problemă, ca persoană, între mine și domnul prim-ministru cum încearcă unii să insinueze. Era normal să răspund șefului corpului de control în mod instituțional”, a scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

Secretarul de stat în MAI a precizat că va face public respectivul răspuns la raportul Corpului de control al Guvernului. „Urmează să afișăm răspunsul integral, cu anexele, în mod public pentru a da celor interesați posibilitatea să înțeleagă punctul nostru de vedere în ce privește unele aspecte din raportul Corpului de control. Acest demers este unul normal și nu înseamnă că sunt în conflict cu cineva, din punctul meu de vedere!”, a mai scris Arafat

  • 25 martie – Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au solicitat efectuarea unui supliment de expertiză în dosarul incendiului de la Colectiv. Potrivit unor surse judiciare, procurorii cer un supliment de expertiză deoarece există neconcordanțe și anumite neclarități în rapoartele de expertiză întocmite de Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) și INSEMEX Petroșani cu privire la tipul de artificii folosit în club și viteza de propagare a flăcărilor. Conform expertizei întocmite de INSEMEX Petroșani, incendiul izbucnit la clubul Colectiv în seara zilei de 30 octombrie 2015 a durat 153 de secunde, iar principala cauză care a dus la propagarea cu rapiditate a flăcărilor a fost materialul folosit la antifonarea sălii, respectiv spuma poliuretanică

  • 25 martie – Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că, din punct de vedere statistic, supraviețuirea în cazul Colectiv s-a înscris în media europeană și că pe acest subiect este în lucru o analiză tehnică pe partea de componentă medicală.

„Acea analiză de supraviețuire a cazurilor raportată la gravitatea bolii a fost făcută de profesioniști (…) – dincolo de drama și tragedia deceselor și de faptul că nicio viață nu are măsură (…) – și ne arată că, din punct de vedere medical, supraviețuirea în România s-a înscris în media europeană a acestui moment. Asta pot să afirm oricât de dur ar suna sau lipsit de sentiment: din punct de vedere statistic, lucrurile se înscriu aici. Din nou, nu vreau să minimizez drama – și dacă îmi este permis, îmi exprim compasiunea față de fiecare pierdere din acel tragic eveniment – în momentul în care am preluat ministerul am preluat și pacienții și recuperarea. Au fost și sunt susținuți prin eforturile medicilor și prin toate măsurile pe care Guvernul Cioloș le-a luat pentru susținerea financiară a acestora’, a susținut ministrul Sănătății

  • 25 martie – Premierul Dacian Cioloș afirmă, referindu-se la rezultatele raportului Corpului de control privind intervenția la clubul Colectiv, că nu dorește „să taie capete doar de dragul de a satisface pe cineva”, însă vrea „schimbări profunde”, iar dacă acest lucru înseamnă și „schimbări de responsabili la nivel de management” o va face

  • 27 martie – Președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a anunțat, într-o conferință de presă, că îl va acționa în judecată pe Raed Arafat, în nume personal, în opinia sa secretarul de stat în MAI fiind vinovat de tragedia de la Colectiv.

”Poate Arafat scapă, dar asta trebuie să o hotărască legea. Eu îmi doresc asta (n.r. să îl acționez în judecată) pentru că îl consider vinovat. El este imaginea, el a ieșit la televizor”, a spus Iancu.

În același timp, referindu-se la raportul Corpului de control privind intervenția de urgență la incendiul din clubul Colectiv, el a spus că este „cel mai real”, adăugând că la realizarea documentului au participat aproximativ 100 de victime.

„Raportul Corpului de control l-am citit, am văzut și răspunsul. Raportul este făcut în baza unei munci de aproape două luni. La construirea acestui raport au participat mai multe victime, mă refer la zeci de victime, înspre 100. Am avut temeri că acest raport va fi eficient și va prezenta adevărul, pentru că până la urmă era un raport făcut de stat împotriva statului. Până în acest moment considerăm că este cel mai real raport făcut. El încă poate fi îmbunătățit pentru că dovezile pe care noi le putem strânge duc la mai mult decât ce s-a prezentat în acest raport”, a spus Iancu

  • 28 martie – Ambulanțele private au făcut parte din Planul Roșu, fiind utilizate pentru intervenția la urgențele curente, a precizat Departamentul pentru Situații de Urgență în Punctul de vedere la raportul Corpului de control al premierului cu privire la intervenția din club Colectiv. „Această abordare a ambulanțelor private a avut logica ei având în vedere că acestea nu sunt standardizate și interoperabile cu cele ale SABIF și ISUBIF, ceea ce ar fi generat dificultăți în tratarea victimelor. Urgențele curente ale populației Bucureștiului și județului Ilfov trebuiau și ele asigurate, acest lucru realizându-se prin intervenția deloc de neglijat a serviciilor private”, precizează DSU.

Potrivit reprezentanților DSU, în cazul unor situații de urgență de amploare în care sunt implicate în asigurarea răspunsului mai multe agenții cu atribuții în domeniu, pe partea de comunicare se aplică principiul vocii unice. DSU precizează că a comunicat datele obținute din rapoartele primite din partea instituțiilor aflate în coordonare

  • 28 martie – Tribunalul București a respins definitiv, cererea Parchetului General de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu pentru patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, aceștia urmând să fie cercetați în libertate sub control judiciar. De asemenea, judecătorii au revocat măsura arestului la domiciliu și pentru reprezentanții firmei de artificii – Daniela Niță (administrator), Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), care vor fi cercetați și ei sub control judiciar

  • 29 martie – Raed Arafat declară că Raportul Corpului de control privind intervenţia la incendiul din clubul Colectiv va fi completat și publicat în varianta definitivă. Secretarul de stat în MAI a declarat că discuția pe care a avut-o la Guvern cu șeful Corpului de control al premierului, dar și cu cei care au efectuat controlul a fost una pozitivă, în cadrul acesteia dezbătându-se mai multe aspecte

  • 30 martie – S-au împlinit 5 luni de la tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia 64 de oameni şi-au pierdut viaţa şi câteva zeci au suferit arsuri grave. Rude, prieteni sau necunoscuţi s-au strâns pe trotuarul din faţa fostei fabrici Pionierul. Au adus flori, au aprins lumânări şi s-au gândit la fraţii, surorile, soţii sau prietenii diapăruţi. În memoria victimelor de la Colectiv, Primăria sectorului 4 va construi o piaţetă în parcul Lumea Copiilor. 64 de cireşi japonezi vor fi plantaţi în această zonă ce urmează a fi o piaţetă în memoria victimelor din clubul Colectiv. Fiecare copac va purta numele unei victime din incendiul de pe 30 octombrie, din fosta fabrică Pionierul. Autorităţile anunţă că această construcţie va fi gata în câteva zile

  • 30 martie – Audierile privind „intervenția spitalicească” în cazul incendiului de la Colectiv, programate pentru 31 martie, la ora 10,00, vor fi amânate, anunță printr-un comunicat de presă președintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, Florin Buicu.

Potrivit sursei citate, motivul amânării îl constituie întâlnirea care va avea loc săptămâna viitoare între premierul Dacian Cioloș și reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în care vor fi clarificate unele aspecte privind intervenția acestor structuri la incidentul din Colectiv

  • 30 martie – Primăria sectorului 4 a demarat în această perioadă o amenajare peisagistică în Parcul Lumea copiilor în memoria victimelor de la Colectiv, aproape de zona de grătare, în baza unui proiect în valoare de 321.411 lei aprobat de consilierii locali

  • 1 aprilie – Primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a decis sistarea lucrărilor din Parcul Lumea Copiilor și suspendarea conducerii Direcției Administrare Parcuri și Zone de Agrement, care s-a ocupat de proiect.

”În urma știrilor apărute în presă și pe rețelele de socializare, primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a decis sistarea lucrărilor de amenajare peisagistică din Parcul Lumea Copiilor și suspendarea de îndată a conducerii Direcției Administrare Parcuri și Zone de Agrement sector 4, care s-a ocupat de acest proiect. De asemenea, primarul Daniel Băluță a decis trimiterea Corpului de control la Direcția Administrare Parcuri și Zone de Agrement sector 4 pentru verificări”, se precizează într-un comunicat al administrației locale postat pe site-ul instituției

  • 4 aprilie – În urma verificării de către Corpul de Control al Primarului Sectorului 4, Daniel Băluță, a modului de atribuire a contractului de lucrări nr.602/11.03.2016 încheiat între Direcția Administrare Parcuri și Zone de Agrement Sector 4 și executantul S.C. Euroconstruct Group S.R.L., în valoare de 385.686,00 lei, cu TVA, au fost constatate următoarele:
  1. lucrările de amenajare a unui spațiu verde, in memoriam, pentru victimele incendiului de la Clubul ‘Colectiv’, inclusiv bugetul aferent, au fost aprobate prin HCL nr.30/11.02.2016, în baza notei de fundamentare întocmite de Direcția Administrare Parcuri și Zone de Agrement Sector 4;
  2. contractul a fost atribuit prin achiziție directă, prevăzută de art.19 din OUG nr.34/2006;
  3. obiectul achiziției directe este un cumul de activități, execuție lucrări și furnizare produse, iar obiectul principal îl constituie execuția lucrărilor, având în vedere preponderența acestora în valoarea totală estimată a investiției;
  4. nu au fost respectate scopul și principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziție privind promovarea concurenței între operatorii economici, transparenței, nediscriminării, utilizării fondurilor publice, potrivit art.2 din OUG nr. 34/2006, ceea ce a condus la valoarea contractului prevăzută mai sus, fără a fi comparată cu alte oferte cu prețuri mai mici

  • 4 aprilie – Primarul interimar al sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat că va sesiza Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Serviciul de Investigare a Fraudelor pentru a verifica respectarea dispoziției legale în ceea ce privește amenajarea peisagistică din Parcul Lumea Copiilor, dedicată memoriei victimelor incendiului de la clubul Colectiv

Primăria sectorului 4 este gata să aprobe solicitarea venită din partea Asociației Colectiv pentru construirea, în Piața Bucur, a unui monument în memoria victimelor incendiului, a mai anunțat primarul interimar Daniel Băluță.

Edilul sectorului 4 a precizat, într-o conferință de presă, că proiectul va fi realizat de membrii Asociației Colectiv, pentru a nu mai exista diverse „comentarii” pe acest subiect

  • 4 aprilie – Potrivit unui raport de expertiză, flăcările din clubul Colectiv au fost de aproape şapte ori mai violente decât în mod normal şi asta din cauza unei instalaţii de ventilaţie aspirantă care a cedat în momentul în care a izbucnit incendiul.

Potrivit suplimentului de expertiză realizat de Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică (INEC), în clubul Colectiv funcţionau două sisteme de ventilaţie, unul aspirant, care scoatea substanţele în exteriorul clădirii, şi un altul care aducea aerul proaspăt. În noaptea de 30 octombrie, la câteva secunde după izbucnirea incendiului, sistemul de ventilaţie aspirant a cedat, iar sistemul rămas în funcţiune a adus oxigen care a alimentat flăcările.

„Sistemul de ventilaţie a avut un rol determinant în ceea ce priveşte regimul aerodinamic pe perioada desfăşurării procesului de ardere din incinta clubului Colectiv. Turbulenţele devin mult mai pronunţate în cazul utilizării doar a ventilatorului de introducere a aerului proaspăt, respectiv a prezenţei în interior a unei presiuni calorice”, notează experţii.

  • 7 aprilie – 13 dosare ale morţilor din Colectiv au fost făcute publice şi arată că tinerii au murit de septicemie. Mai multe instituții medicale refuză explicit să predea dosarele cu analize rudelor. Mai mulți doctori din patru spitale au dat jurnaliștilor Gazetei Sporturilor 13 dosare medicale complete ale unor tineri care au murit după Colectiv. ”Aceștia 13 nu sunt singurii care au murit din cauza infecțiilor. De fapt, foarte puțini dintre cei care au murit după o săptămână nu erau infectați!”, afirmă surse medicale. ”Este realitatea pe care o ascund autoritățile și aceast lucru vrem să-l dovedim cu dosarele”, susțin medicii

  • 8 aprilie – Patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, precum și reprezentanții firmei de artificii – Daniela Niță (administrator), Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist) – s-au prezentat la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoștință faptul că pe numele lor a fost extinsă urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală și încălcarea normelor legale privind protecția muncii

  • 11 aprilie – Responsabilul Centrului de Arși din Bruxelles, medicul militar Serge Jennes, a transmis o scrisoare deschisă personalului de intervenție și celui medical din București, în care adresează felicitări pentru „devotamentul, angajamentul și profesionalismul” de care au dat dovadă față de situația generată de tragedia de la Colectiv. „Dacă, în cadrul vreunui interviu acordat jurnaliștilor, am adus jigniri personalului medical din București sau din România prin anumite observații nepotrivite sau scoase din context, îmi exprim regretul profund cu privire la acestea și îmi cer scuze”, a punctat Serge Jennes. El a menționat că le-a vorbit și colegilor din Belgia despre personalul medical din România pe care l-a cunoscut după tragedia de la Colectiv

  • 12 aprilie – Raportul Corpului de control al premierului în cazul Colectiv a fost făcut „un pic cam repede, cu grabă mare și fără să intre în detalii de finețe”, a declarat, după o întâlnire la Palatul Victoria, regizorul Mihai Grecea, rănit în incendiu. „Sunt unul dintre cazurile care pe moment sunt bine, discuțiile sunt legate de numărul foarte mare de răniți care au o situație medicală grea. (…) Am încercat în discuția asta să stabilim o platformă de comunicare între asociația recent înființată a victimelor (Asociația Colectiv GTG 3010 — n.r.) și ministere și Guvern”, a spus Mihai Grecea, după ce a participat la Palatul Victoria la o întâlnire referitoare la situația victimelor din Colectiv

La rândul său, președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a cerut Guvernului să ajute răniții incendiului din clubul bucureștean, precizând, după întâlnirea care a avut loc la Palatul Victoria, că nu a solicitat bani în plus, ci ca fondurile deja alocate „să se dea fără atâtea piedici”

  • 13 aprilie – Reprezentanții Asociației Colectiv GTG 3010 spun că Guvernul le-a promis sprijin pentru desecretizarea dosarelor victimelor incendiului din clubul bucureștean, după ce anumite unități medicale au refuzat să le elibereze părinților acestora date cu privire la cauzele decesului, pe motiv că pacientul nu ar fi semnat înainte acordul în acest sens. „Vă puteți imagina durerea unei mame care nu poate afla ce s-a întâmplat cu copilul ei în ultimele clipe din viața lui? Este o legislație ambiguă, ca să nu spun de-a dreptul absurdă. Consilierul de stat la Cancelaria prim-ministrului pare să fi înțeles situația și a promis soluționarea ei”, spune Eugen Iancu, membru fondator al Asociației Colectiv GTG 3010, într-un comunicat

  • 13 aprilie – Cristian Popescu-Piedone și-a depus candidatura, pentru un nou mandat de primar al sectorului 4. „Astăzi am făcut un pas care nu mi-a fost ușor: mi-am depus candidatura pentru Primăria Sectorului 4. Singurii care au fost prezenți alături de mine au fost copiii mei: Ana și Vlad, pentru că familia mi-a oferit sprijinul de care aveam nevoie și mi-a dat curajul de a merge mai departe”, a scris Piedone pe pagina sa de Facebook.

Piedone a demisionat din funcția de primar al sectorului 4 după incendiul de la clubul Colectiv. El anunță că va candida independent

  • 14 aprilie – Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat că dosarul Colectiv va fi trimis în instanță în aproximativ două săptămâni

  • 14 aprilie – Suma de 150.000 de euro strânsă din vânzările DVD-ului lui Andre Rieu – „Live în București” – a fost donată supraviețuitorilor și rudelor victimelor incendiului de la Colectiv, în cadrul unui eveniment ce a avut loc în Capitală și la care a participat și celebrul violonist. Rieu și-a exprimat speranța că, prin gestul său, va încuraja și alți oameni să doneze pentru victimele din Colectiv: „Pot doar să spun ‘Vă rog, ajutați acești oameni’ și atunci va fi creat un sistem care să prevină aceste evenimente neplăcute sau, dacă se vor întâmpla, îngrijirea să fie optimă”

  • 14 aprilie – Asociația Colectiv GTG 3010 precizează că fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, are partea sa de vină, din punct de vedere moral, pentru ceea ce s-a întâmplat în clubul Colectiv și anunță că până vineri (15 aprilie), la ora 17,00, pot fi depuse contestații la candidatura acestuia pentru un nou mandat de primar, oferind totodată și un formular în acest sens

  • 16 aprilie – Cristian Popescu-Piedone le transmite celor care îi contestă candidatura la Primăria sectorului 4 că, într-o zi, adevărul va ieși la lumină, iar atunci aceștia ar putea să regrete modul în care s-au raportat la el. ”În ceea ce-i privește pe cei care mă contestă, este dreptul lor. Le spun doar că, într-o zi, adevărul va ieși la lumină și sper că vor avea conștiința necesară să regrete modul în care s-au raportat la mine”, a scris Piedone pe Facebook

  • 17 aprilie – Judecătoria sectorului 4 a respins contestațiile depuse de 10 supraviețuitori ai tragediei din clubul Colectiv împotriva candidaturii lui Cristian Popescu-Piedone la funcția de primar al sectorului. Victor Dobre, unul dintre supraviețuitorii incendiului de la clubul Colectiv, a susținut, la 15 aprilie, că reprezintă poziția a 40 de oameni și a criticat gestul lui Piedone de a se înscrie în cursa electorală. ”Noi ne facem datoria. Am fost intrigați de gestul lui. Este vorba de respectul față de oameni și față de viață”, a spus atunci el

  • 22 aprilie – Reprezentanții Asociației Colectiv GTG 3010 au lăsat, în fața sediului Direcției Naționale Anticorupție 64 de candele, pe fiecare dintre ele aflându-se o fotografie a celor care și-au pierdut viața în incendiul de pe 30 octombrie.

De asemenea, pe peretele clădirii, chiar sub sigla DNA au fost lipite două hârtii cu mesajele: „Niciun vinovat de la #Colectiv nu va scăpa nepedepsit” și „Nu vă grăbim, doar vă amintim: Dosar Piedone, Dosar ISU, Dosar Floreasca/Lascăr”.

Președintele Asociației, Eugen Iancu, a declarat că semnalul este adresat organelor de procuratură care gestionează dosare deschise împotriva unor persoane din a căror cauză 64 de tineri și-au pierdut viața

  • 24 aprilie – Procurorii de la Parchetul General au finalizat ancheta în dosarul Colectiv, urmând ca în scurt timp cei trei patroni ai clubului să fie trimiși în judecată

  • 26 aprilie – Numărul infecțiilor nosocomiale înregistrate în România va crește în perioada următoare ca urmare a aplicării planului strategic de prevenire și combatere a acestora, lansat în această zi, întrucât până anul trecut infecțiile erau subdiagnosticate și nu erau raportate din rațiuni administrative, a precizat președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

„Să vă așteptați ca și succes al acestui program ca în perioada următoare numărul acestor infecții în România să crească substanțial. Noi ne găsim într-o situație: până în anul 2015, aceste infecții sunt subdiagnosticate sau nu se raportează din cauza unor chestiuni de natură administrativă, și nu profesională. Marea majoritate a acestor infecții nu sunt infecții de o gravitate extremă, cum au fost de exemplu unele din cele care au fost menționate la pacienți din Colectiv. Sunt infecții de plagă, infecții urinare care se tratează și care în general au o soluție terapeutică rapidă. Nu vrem să avem mai multe infecții nosocomiale, vrem să avem infecțiile nosocomiale pe care să le putem diagnostica, să le putem identifica, să le raportăm și să luăm măsuri încât infecțiile foarte grave să nu apară la pacienții din spitalele din România”, a explicat președintele Rafila

  • 26 aprilie – Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat că l-a sesizat pe procurorul șef al Secției care instrumentează cazul Colectiv pentru constituirea unui dosar penal în cauză deoarece, a susținut el, ”s-a săvârșit infracțiunea de compromitere a intereselor Justiției”. „Din păcate (…) a apărut în media un draft al rechizitoriului, de fapt, sincer, nu este nici măcar un draft, este un document de lucru al procurorilor. Mie îmi pare foarte rău că a apărut acel document în presă, este ceva inacceptabil, fapt pentru care vreau să vă aduc la cunoștință că în cursul zilei de ieri am sesizat-o în scris pe doamna procuror-șef Secție, doamna Camelia Sutiman, pentru constituirea unui dosar penal în această cauză pentru că, din punctul meu de vedere, s-a săvârșit infracțiunea de compromitere a intereselor Justiției”, a spus Licu

  • 28 aprilie – Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul „Colectiv”, patronii clubului şi reprezentanţi ai firmei de la care proveneau artificiile folosite în Colectiv, urmând să fie judecaţi de magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4. Un număr de 139 de persoane, 11 unități spitalicești și 5 instituții s-au constituit părți civile în dosarul Colectiv

–  La data de 29 aprilie s-a luat în discuţie primul termen al procesului, în care judecătorii au verificat măsurile preventive dispuse în dosar.

Alin Anastasescu, Paul Gancea, Costin Mincu, cei trei proprietari ai clubului Colectiv, dar şi Daniela Niţă, Cristian Niţă şi Viorel Zaharia, reprezentanţi ai firmei de la care erau artificiile din Colectiv sunt în prezent cercetaţi sub control judiciar, acuzaţiile fiind de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă

  • 28 aprilie – Loturile de substanțe dezinfectante ar fi trebuit să fie oprite de la folosire până la clarificarea conformității, susține Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical într-o scrisoare deschisă. „Să nu fim naivi! Din Sănătate se produc mulți bani. Nu numai în România, ci peste tot în lume. Statul în niciun caz nu poate, și nici nu trebuie, să mimeze naivitatea. Nu este de acceptat ca statul să se bazeze pe bună credință a unei firme private, mai ales a unei firme care deține, după cum se vede, monopolul unui sector. Nici noi nu putem să credem în naivitate, ci doar în rea-voință și în deliberare, care nu sunt de acceptat. După cum se vede, corupția ucide! Și nu doar în Colectiv, ci zi de zi”, afirmă conducerea Alianței

  • 29 aprilie – Departamentul de Psihologie al Universității din București și Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei au început un studiu psihologic legat de incendiul de la Colectiv, studiu al cărui scop este de a înțelege prin ce trec oamenii afectați de astfel de evenimente și cum pot fi ajutați mai bine. Studiul este coordonat de prof. dr. Cătălin Nedelcea și conf. dr. Diana Vasile

  • 30 aprilie – Rude ale celor decedaţi în urma incendiului de la Colectiv, supravieţuitori şi voluntari din grupul Împreună Rezistăm au mers, în Sâmbăta Mare, în faţa clubului, cu flori şi lumânări pentru a comemora şase luni de la tragedie

  • 30 aprilie – Patriarhia Română a anunţat printr-un comunicat de presă că va organiza un parastas la şase luni de la tragedia din Clubul Colectiv, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 64 de persoane. ”La împlinirea celor şase luni de la tragicul eveniment din Clubul Colectiv din Bucureşti în urma căruia şi-au pierdut viaţa 64 de tineri, Patriarhia Română îşi exprimă încă o dată compasiunea faţă de familiile îndoliate şi se roagă pentru odihna sufletelor celor trecuţi la Domnul din cauza incendiului.”, se menţionează în comunicatul Patriarhiei Române.

Arhiepiscopia Bucureştilor va organiza un parastas în faţa Clubului Colectiv în ziua de luni, 9 mai 2016, ora 12.00.

  • 5 mai – Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată în dosarul Colectiv. Cristian Popescu-Piedone și cele trei subalterne alături de care a fost cercetat în dosarul Colectiv nu au cooperat cu organele de urmărire penală în vederea stabilirii adevărului, potrivit rechizitoriului prin care fostul primar al sectorului 4 a fost trimis în judecată de procurorii DNA. De asemenea, eliberarea autorizației de funcționare în lipsa celei de securitate la incendiu a constituit o primă cauză a tragediei de la Colectiv, afectând interesele legitime a zeci de persoane care s-au constituit părți civile în dosar, potrivit rechizitoriului

  • 14 mai – Asociația Colectiv GTG 3010 i-a solicitat lui Klaus Iohannis desecretizarea informărilor Serviciului Român de Informații către Președintele României cu privire la vulnerabilitățile și disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate.

Membrii Asociației consideră că bacteriile din spitale au cauzat moartea a mii de oameni, ceea ce reprezintă o problemă de siguranță națională și că, prin urmare, se impune intervenția șefului statului.

„Vrem să aflăm adevărul cu privire la moartea copiilor noștri. Vrem ca niciun părinte să nu mai treacă prin durerea prin care trecem noi acum. Fiii noștri au fost condamnați la moarte de acest sistem corupt. Klaus Iohannis trebuie să facă ceea ce a promis — un altfel de politică — și să desecretizeze informările primite de la SRI, pentru a nu fi acuzat că acoperă vinovații”, precizează Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv GTG 3010

  • 18 mai – Guvernul a modificat două acte normative referitoare la ajutoarele de urgenţă acordate familiilor persoanelor rănite în accidentul de la Clubul Colectiv, astfel încât să nu se solicite documente doveditoare pentru decontarea costului transportului sau cazării pentru însoţitorii răniţilor

  • 21 mai – Fotograful de concerte Miluţă Flueraş a prezentat în cadrul unei expoziţii, în premieră, deschisă la Photo România Festival de la Cluj-Napoca, 15 fotografii, alb negru şi color, din seara tragediei de la Clubul Colectiv, el însuşi fiind atunci rănit

  • 21 mai – Patru medici de la Spitalul Militar Central din Capitală, secţiile de recuperare, au mers în Belgia pentru un program de formare la Centrul de mari arşi al Spitalului Militar Reine Astrid, tehnicile învăţate de la specialiştii belgieni fiind acum aplicate în recuperarea răniţilor de la Colectiv

  • 26 mai – Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) precizează că toate serviciile acordate celor 30 de răniți în incendiul de la clubul Colectiv, pentru perioada de urgență, au fost decontate.

Potrivit sursei citate, după încetarea situației de urgență medicale urmează ca fiecare caz să fie analizat împreună cu managerii spitalelor, în vederea identificării soluțiilor legale pentru decontarea acestor servicii.

Precizările CASMB vin ca urmare a informațiilor apărute în mass-media cu privire la nedecontarea serviciilor medicale spitalicești acordate celor 30 de răniți de la Colectiv

  • 30 mai – Margareta Pâslaru a lansat albumul de autor „Cum să te las?”, în beneficiul supraviețuitorilor de la clubul „Colectiv”. CD-ul, care a fost lansat în fața clubului unde pe 30 octombrie 2015 și-au pierdut viața 64 de tineri, conține 16 cântece, iar prima melodie — „Cum să te las?”-, premieră discografică, este dedicată supraviețuitorilor evenimentului.

Artista a afirmat că a lansat acest album din dorința de a face ceva pentru a-i ajuta pe cei care au supraviețuit tragediei de anul trecut și care au în continuare nevoie de medicamente și tratamente.

  • 8 iunie – Carmen Uscatu, preşedinte al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, a fost amendată cu 3.500 de lei pentru organizarea unor acţiuni de comemorare a victimelor din clubul Colectiv, în contextul scandalului legat de infecţiile nosocomiale, activităţi ce au avut loc pe 6 şi 7 mai. Asociaţia a transmis şi un comunicat de presă în care anunţă că amenzile vor fi contestate în instanţă.

„Pe 8 iunie, am primit două procese verbale, cu două amenzi, pe motiv că am organizat o adunare publica nedeclarată şi neînregistrată, pentru exprimarea unor opinii referitoare la situaţia din spitalele din România, iar pe timpul desfăşurării acesteia am condus activităţile participanţilor dirijând acţiunile şi scandările acestora. Nu am organizat nicio manifestaţie, nu am incitat lumea să facă nimic, nu am exprimat opinii, nu am condus nicio acţiune şi nu am iniţiat scandări. Noi am comemorat morţii care nu mai pot vorbi. Ca la orice comemorare, am vorbit despre cauzele morţii acestora şi despre ce trebuie făcut pentru a nu se mai întâmpla aşa ceva. Avem dreptul să ne comemorăm morţii”, se arată în comunicatul de presă.

  • 24 iunie – Instanța de cameră preliminară, care discută legalitatea dosarului de abuz în serviciu în dosarul Colectiv, a stabilit un nou termen pentru data de 14 iulie.

Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 al Capitalei, trimis în judecată de procurorii DNA în cazul Colectiv, a declarat că la acest termen s-au constituit părțile civile în dosar. „Momentan se constituie părțile civile. S-a dat un nou termen”, a spus Piedone la ieșirea de la tribunal

  • 24 iunie – Casa de Asigurări de Sănătate București a finalizat, cu sprijinul CNAS și al Ministerului Sănătății, verificările în cazul celor 38 de victime ale incendiului de anul trecut din clubul Colectiv, ale căror tratamente fuseseră invalidate la decontarea către spitale.

Potrivit Ministerului Sănătății, din suma totală pe care spitalele o mai aveau de recuperat – 1.174.218,53 lei -, s-au deblocat spre decontare 1.167.343,33 lei.

„Din cele 6 spitale vizate, 5 spitale mai trebuie să recupereze o sumă totală de 6.875,2 lei din cauza unor raportări în SIUI invalidate de către Școala Națională de Sănătate Publică. Acestea sunt: Spitalul Universitar de Urgență, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalul Universitar de Urgență Elias și Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni”, se arată într-un comunicat al MS.

Totodată, Ministerul Sănătății recomandă acestor spitale să se adreseze Școlii Naționale de Sănătate Publică pentru analiza motivelor pentru care acele servicii au fost respinse

  • 14 iulie – Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că Spitalul de Arși din Capitală se află într-o situație gravă și că este inacceptabil ca după incendiul din Colectiv să nu se fi învățat nimic, adăugând că are în vedere relocarea acestui spital.

„Încep prin a vă spune cât de mult regret situația pacientului de la Spitalul de Arși. Spitalul de Arși se află într-o situație gravă — și nu de ieri, de azi. Situația de la Spitalul de Arși o cunoaștem cel târziu de la Colectiv, în noiembrie am fost acolo ca voluntar. În ultimele două luni, cele două luni în care am fost aici, am avut mai multe situații de criză la Spitalul de Arși: situația de la Valea Cascadelor și cea cu unitatea de transfuzii. În weekendul cu explozia de la Valea Cascadelor am fost acolo în spital împreună cu doi consilieri ai mei, ambii medici. Am văzut condițiile din spital iar unul dintre consilierii mei, doctorul Cătălin Cârstoveanu, a petrecut o noapte acolo împreună cu două asistente de la Maria Curie pentru a ajuta personalul de la Spitalul de Arși în a îngriji pacienții, pentru a face un raport pentru mine. Raportul reliefează o situație care nu este mai puțin gravă decât ceea ce ați văzut astăzi de dimineață. Dincolo de problemele grave de management și de insuficiența personalului, ce trebuie spus este că este inacceptabil ca după Colectiv noi să nu fi învățat nimic”, a afirmat ministrul într-o conferință de presă.

  • 18 iulie – Asociația Colectiv GTG 3010 face apel la înțelegere și declarații responsabile față de supraviețuitorii tragediei din Colectiv și solicită oamenilor să trateze cu respect și demnitate atât răniții, cât și rudele acestora. Membrii Asociației doresc să clarifice faptul că banii proveniți din donații vor fi întotdeauna folosiți în mod corespunzător.

„Au fost răniți acuzați că ar fi cheltuit banii din donații. Sunt atacuri care fac foarte mult rău. De la momentul înființării Asociației, în contul nostru au fost virați aproximativ 68.000 de euro. Este vorba despre prima parte din cei 150 000 de euro de la domnul Andre Rieu. Toți banii vor merge, așa cum am convenit, către facturi medicale și vom avea grijă să fim transparenți. Avem nevoie însă ca lumea să înțeleagă durerea și traumele prin care trec răniții de la Colectiv”, a declarat Eugen Iancu, membru fondator al Asociației

  • 27 iulie – Marian Moise, unul dintre cei doi pirotehnişti care au montat artificiile în clubul Colectiv, a fost pus control judiciar de procurorii Parchetului General în dosarul incendiului din octombrie 2015. Marian Moise s-a prezentat la Parchetul General, unde i s-a adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare din culpă şi nerespectarea măsurilor de securitate în muncă.

Moise s-a aflat în club în momentul izbucnirii incendiului şi a suferit arsuri grave, fiind internat apoi într-un spital din Belgia, acesta fiind şi motivul pentru care el a fost audiat de procurori la nouă luni de la tragedia din Colectiv.

  • 30 iulie – Un grup restrâns de persoane a participat la o slujbă de pomenire pentru victimele incendiului din Clubul „Colectiv”, oficiată în fața fostului club de un sobor de preoți delegați de Arhiepiscopia Bucureștilor, la împlinirea a nouă luni de la tragicul eveniment din octombrie 2015

  • 3 august – În ședință, Guvernul a aprobat o hotărâre care reglementează asigurarea, la nivel național, a managementului tipurilor de risc. Aceasta înlocuiește Hotărârea Guvernului nr. 2288/2004 pentru aprobarea repartizării principalelor funcții de sprijin pe care le asigură ministerele, celelalte organe centrale și organizațiile neguvernamentale privind prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență.

Noile reglementări au avut în vedere și concluziile raportului Corpului de Control al Prim-ministrului realizat după incendiul din Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, precum și concluziile analizelor realizate de Ministerul Afacerilor Interne. Noua hotărâre de guvern stabilește:

* autoritățile care au obligația de a asigura managementul tipurilor de risc

* comandantul acțiunii — persoana din cadrul MAI care planifică și asigură integrat coordonarea operațională a capabilităților implicate în acțiunile de intervenție operativă pentru toate tipurile de risc

* obligația autorităților de a emite regulamente de gestionare a situațiilor de urgență specifice tipului de risc repartizat și planuri de pregătire în domeniul situațiilor de urgență.

* elaborarea unei structuri-cadru a Regulamentului de gestionare a situației de urgență

  • 7 august – Procurorii de la Parchetul General au păstrat partea din dosar în care sunt vizate unităţile medicale şi tratamentul medical acordat răniţilor din clubul Colectiv, fiind solicitate mai multe documente de la spitale, au declarat surse judiciare.

Anchetatorii au dispus „disjungerea cauzei în ceea ce priveşte alte infracţiuni pentru care nu s-a dispus în prezenta cauza trimiterea în judecată şi care au fost sesizate prin plângeri formulate în cursul urmăririi penale ori care vizează instituţii ale statului (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ori alte instituţii ori autorităţi) precum şi în ceea ce priveşte tratamentul medical acordat persoanelor internate ce au suferit leziuni traumatice urmare a incendiului din Colectiv”.

Prima partea a acestei cauze, în care sunt vizaţi patronii clubului Colectiv şi cei de la firma care a asigurat focul de artificii din club, a fost trimisă în judecată. Procurorii au păstrat, pentru efectuarea cercetărilor, partea de dosar privind modalitatea în care au fost îngrijiţi răniţii din Colectiv în spitalele din România, după ce mai multe persoane, pacienţi sau rude, au sesizat unitatea de parchet

  • 7 august – Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că, în eventualitatea producerii unei tragedii de tipul celei din Colectiv, în spitalele românești ar putea fi îngrijiți doar câțiva pacienți aflați în stare gravă, restul urmând să fie tratați tot în străinătate. Însă, potrivit acestuia, dacă ar fi vorba de pacienți arși mai puțin, România ar avea capacitatea de a trata mai mulți.

„Câțiva foarte grav, restul tot afară. Mai ușor (răniți – nr.), putem mai mulți. Adică mai ușor înseamnă 10%, 20%, 30%”, a răspuns medicul, întrebat, la Digi 24, câte victime ar putea fi tratate în România în cazul unui nou Colectiv

  • 29 august – Marian Leușteanu, unul dintre supraviețuitorii tragediei de la Colectiv, a fost audiat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție și s-a constituit parte civilă în dosar.

„M-au chemat procurorii ca să dau declarații în cazul Colectiv, cum s-a întâmplat și dacă ne constituim ca parte civilă în proces. (…) Pentru mine, prietenii nu îi poți cumpăra în bani. Am pierdut doi de la masă de la mine plus mulți alții. Eu am scăpat, am stat cinci săptămâni internat la Bagdasar-Arseni, am fost tratat foarte bine de personalul respectiv și le mulțumesc încă o dată doctorilor, asistentelor și tuturor oamenilor care au avut grijă de noi acolo”, a declarat Marian Leușteanu.

El și-a exprimat speranța că justiția își va face treaba în acest caz

  • 5 septembrie – Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică proiectul care prevede asigurarea acoperirii costurilor ridicate ale tratamentului urgențelor majore la nivel intra-spitalicesc în ceea ce privește pacienții cu arsuri.

„După tragedia din clubul Colectiv, nevoia unei linii dedicate de finanțare a tratamentelor pentru pacienții cu arsuri a devenit stringentă, mai ales luând în considerare limitele destul de reduse ale decontării cheltuielilor cu acești pacienți. Pentru a nu mai fi nevoite spitalele să asigure diferența considerabilă din venituri proprii, AP-Arsuri va deconta următoarele: reactivi specifici și consumabile pentru determinări de laborator, consumabile pentru monitorizarea pacienților, consumabile specifice pentru tratamentul și îngrijirea pacienților cu arsuri, consumabile și echipamente pentru tratamentul în perioada post-critică, soluții și materiale consumabile pentru asepsia în secțiile de arsuri, educația specifică pentru tratamentul acestor pacienți și servicii specifice”, se arată într-un comunicat al MS

  • 7 septembrie – La un an de la tragedia din 30 octombrie 2015, Asociația Colectiv GTG 3010 anunță organizarea unui festival de trei zile la Berăria H din Capitală, eveniment caritabil în beneficiul victimelor incendiului.

Desfășurat în perioada 28 – 30 octombrie, sub numele „#3010 Festival” și având motto-ul „Heroes never die. Keep their spirits alive”, evenimentul îi comemorează pe cei 64 de tineri care și-au pierdut viața în tragedia din clubul Colectiv și este dedicat, totodată, celor care s-au luptat timp de un an cu traume și cu răni grave

  • 9 septembrie – Direcția Națională Anticorupție (DNA) precizează că, până în prezent, în dosarul referitor la anchetarea pompierilor privind tragedia de la Clubul Colectiv, procedura de introducere ca părți civile s-a realizat pentru un număr total de peste 240 de persoane.

„Au fost audiate, până în acest moment, peste 140 de persoane ce au avut calitate fie de persoană vătămată, părți civile fie ca victime, fie ca succesori în drepturi ai celor decedați. Tuturor acestor persoane, prin întocmirea unor procese verbale, le-a fost adus la cunoștință obiectul cauzei, stadiul cercetărilor, a fost reținută calitatea în care doresc să participe în procesul penal, drepturile și obligațiile procesuale. Pentru un număr de peste 100 de persoane, constituite sau nu părți civile dar având calitate de persoane vătămate în cauză care, din motive obiective nu s-au putut prezenta fiind anterior citate, procedura de comunicare a obiectului cauzei, stadiul cercetărilor, a drepturilor și obligațiilor procesuale s-a realizat prin apărătorii aleși. Până la acest moment, procedura de introducere în cauză ca părți civile s-a realizat pentru un număr total de peste 240 persoane”, arată DNA

  • 10 septembrie – Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că dacă ar avea loc un alt dezastru precum cel de la Colectiv, pacienții ar fi trimiși mult mai repede în străinătate.

El a spus că România nu are suficiente locuri în spitale și nu are condiții în cazul unui nou accident de acest fel.

„În cazul în care Colectiv s-ar întâmpla mâine nu avem suficiente locuri în spitale și nu avem condițiile necesare pentru a trata atâția pacienți cu arsuri grave. Ceea ce trebuie spus este că orice capitală europeană ar fi depășită de situație. Ce ar trebui să facem și sunt sigur că am face – pentru că autoritățile statului au învățat din ce s-a întâmplat atunci – sunt sigur că am trimite pacienți mult mai repede în străinătate și cred că asta ar fi lucrul de făcut. Ar trebui să ne asumăm ce avem în acest moment și să avem în centru pacienții”

  • 23 septembrie – Doi dintre patronii Clubului Colectiv, Paul Gancea și George Mincu, au ajuns la sediul DNA pentru a fi reaudiați, ca martori, în dosarul pompierilor George Matei și Antonina Radu de la ISU București-Ilfov, acuzați că au făcut verificări în club fără a lua măsuri

  • 27 septembrie – Un singur pacient rănit în incendiul din Clubul Colectiv mai este internat în străinătate, iar zece merg în clinici din Belgia și Germania pentru recuperare sau tratament, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Valentin Popescu

  • 5 octombrie – Consiliul Local al Sectorului 4 va acorda o sponsorizare de 220.000 de lei Asociaţiei Colectiv GTG 3010 pentru construcţia unui monument în Piaţa Bucur, în memoria victimelor tragicului eveniment de la Clubul Colectiv, monument care urmează să fie dezvelit la finalul lunii. Hotărârea a fost adoptată în unanimitate de către consilierii prezenţi la şedinţa extraordinară.

Preşedintele de şedinţă, Ştefănel Dan Marin, a precizat că donaţia a fost acordată în urma unei solicitări a Asociaţiei, care s-a adresat mai multor entităţi în vederea obţinerii unui sprijin. Asociaţia a organizat un concurs de proiecte, în urma căruia a fost stabilită varianta câştigătoare.

„Legea ne permite să venim cu o astfel de sponsorizare pentru o asociaţie care respectă toate normele legale. Din câte ştiu eu, proiectul final costă undeva la peste 70.000 de euro, deci mai mult decât suma de 50.000 de euro, pe care am aprobat-o noi. Dar sunt inclusiv consilieri persoane fizice care, în nume propriu, au făcut donaţii”, a afirmat el.

  • 7 octombrie – Volumul de poezii al unui tânăr supraviețuitor al tragediei de la Colectiv a fost lansat în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, care are loc zilele acestea la Cluj. Cartea a fost scoasă după ce directorul editurii, Vasile George Dâncu, a auzit povestea tânărului Silviu Ciocanelli și i-a citit poeziile. Toate încasările care vor fi realizate din vânzarea cărții, scosă într-un tiraj de 500 de volume, vor merge către autor

  • 7 octombrie – Judecătoria Sectorului 4 a dispus începerea dezbaterilor pe fond în dosarul Colectiv, în care cei trei patroni ai clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – sunt acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

În dosar mai sunt judecați Daniela Niță, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), precum și persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL

  • 9 octombrie – Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că nimeni nu poate garanta că drama din clubul „Colectiv” nu se poate repeta oriunde în țară. Întrebat dacă sistemul de prevenire a situațiilor de urgență s-a îmbunătățit după această tragedie, Raed Arafat a răspuns afirmativ, dar a adăugat că ‘o prevenire sută la sută’ nu există nicăieri în lume. Totodată, Raed Arafat a spus că în cazul unei calamități majore, de tipul unui cutremur, în urma căruia apar victime multiple, se ia în calcul transferarea pacienților în alte județe care nu au fost afectate de seism

  • 12 octombrie – Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că până la sfârșitul anului va fi modificată norma legală referitoare la accesul rudelor la dosarele medicale ale pacienților decedați. El s-a referit la cazul familiei unui tânăr care a murit în urma tragediei din clubul Colectiv, căruia spitalul a refuzat să îi dea dosarul medical, pentru că pacientul nu a apucat să își dea consimțământul

  • 14 octombrie – Tribunalul București a respins toate cererile și excepțiile invocate de fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone. Judecătorii au dispus începerea judecării pe fond în dosarul „Colectiv”. Tribunalul București a mai constatat și rechizitoriului întocmit de procurorii DNA. Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4 la data faptelor, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, prin care a vătămat interesele legitime ale unor persoane fizice și ale Sectorului 4

  • 19 octombrie – Nume mari din lumea rock-ului vor urca pe scena Berăriei H, în perioada 28 – 30 octombrie, în cadrul #3010 Festival și vor cânta, pro bono, în beneficiul victimelor din Colectiv, informează un comunicat al organizatorilor. Evenimentul este organizat de Asociația Colectiv GTG 3010, care va folosi fondurile obținute din vânzarea biletelor pentru decontarea tratamentelor medicale ale răniților din Colectiv.

„Când mi-am asumat această responsabilitate de a contacta și a convinge trupele să concerteze la #3010 Festival, nu m-am așteptat la atâtea răspunsuri și reacții pozitive. Știu cât de greu le este formațiilor să își sacrifice o seară de weekend, mai ales dacă este vorba de un concert într-o altă localitate, cât timp, energie și resurse implică un astfel de eveniment”, a declarat Cătălin Scânteie, organizator.

Artiștii ce vor cânta la festival sunt: Compact, Coma, Truda, Kempes, Metrock, Talisman, Altar, Awake, W3 4R3 NUM83R5, Costi Cămărășan Band, Florin Chilian, Anton, Fallen, Nexus, Hatemode, Gray Matters, 7 Semne, Bulletproof, Trooper, Krypton Unplugged

  • 20 octombrie – Videoclipul piesei ”Heed the Call” al formaţiei Goodbye to Gravity a fost lansat, pe pagina de Facebook a trupei româneşti, fiind realizat în amintirea lui Alex Pascu (bas), Vlad Ţelea (chitară), Mihai Alexandru (chitară) şi Bogdan Enache (tobe) şi a celor care au murit în urma incendiului care a avut loc în clubul bucureştean Colectiv

  • 22 octombrie – Tânărul Pavel Popescu, care a adus medici norvegieni pentru a trata victime de la Colectiv, va candida la alegerile parlamentare din partea PNL Timiş pentru un mandat în Camera Deputaţilor. Tânărul, consultant în domeniul IT, se va afla pe poziţia a treia în lista de candidaţi, au decis liberalii în urma unei şedinţe la care a participat şi preşedintele partidului Alina Gorghiu

  • 22 octombrie – Actorii Valentin Branişte şi Alina Vasilica Neagu vor juca duminică, 30 octombrie 2016, de la ora 21:00, în Diesel Pub din Bacău, în memoria victimelor Colectiv. Spectacolul (text, regie Vali Bolat) este inspirat din drama Colectiv, este intitulat FOC şi prezintă povestea unui „conflict de generaţii”, inclusiv de credinţe, principii, mentalităţi

  • 23 octombrie – O expoziţie de icoane pe lemn, realizate de copii şi tineri în memoria celor 64 de persoane care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la clubul Colectiv, s-a deschis la Biserica Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc, din Bucureşti. Icoanele au fost pictate de 22 de copii şi tineri iar vernisajul vine cu o săptămână de comemorarea unui an de la incendiul din clubul Colectiv din capitală. Atunci, în timpul unui concert, peste 150 de persoane au fost rănite şi 64 au murit

  • 25 octombrie – La un an de la tragedia care a omorât 64 de tineri şi a rănit alte c’teva sute, Digi24 a prezentat lupta suprevieţuitorilor indendiului din clubul Colectiv pentru o viaţă normală, în documentarul „Un an. Un minut şi o secundă”, o producţie „România furată”, care surprinde momente din viaţa actuală a unora dintre cei care se aflau în clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie 2015.

Într-un periplu între Bucureşti şi Bruxelles, reporterii Digi24 au fost parte din viaţa de zi cu zi a celor care îşi caută un drum nou în viaţă, şi-l continuă pe cel de dinainte de tragedie sau sunt încă sub tratament şi supraveghere la Bruxelles.

După premiera din 25 octombrie, ea a fost programată şi la exact un an de la tragicul eveniment pe 30 octombrie, de la ora 22:00.

Echipa care a lucrat la documentarul „Un an. Un minut şi o secundă” este formată din: Mădălina Chiţu (reporter), Maria Racoviţean (imagine); Mihai Dragolea (montaj); Oana Despa (realizator)

  • 25 octombrie – Monumentul ridicat în amintirea celor 64 de tineri care și-au pierdut viața în tragedia din 30 octombrie 2015 va fi inaugurat duminică (30 octombrie 2016), la ora 12:00, în piațeta din fața fostului club Colectiv, a informat Asociația Colectiv GTG 3010, printr-un comunicat de presă

  • 26 octombrie – Părinții a trei dintre tinerii decedați în urma incendiului din clubul Colectiv s-au arătat nemulțumiți miercuri de stadiul în care se află dosarele deschise în urma tragediei și consideră că nu sunt cercetate toate aspectele și persoanele responsabile pentru moartea tinerilor.

„Principala nemulțumire este că niciunul dintre cele trei dosare nu este încă pe rol, cea mai avansată fază este camera preliminară. Un al doilea lucru este faptul că, după atâtea anchete și după un an, considerăm că nu au fost puși sub acuzare toți responsabilii pentru ceea ce s-a întâmplat acolo”, a declarat, într-o conferință de presă susținută la sediul unei case de avocatură, Laurențiu Istrate, părintele unuia dintre tinerii decedați după incendiu.

Un alt părinte al unui tânăr decedat după incendiu, Narcis Hogea, a subliniat și el că este necesar să se cerceteze și ce s-a întâmplat după incendiu.

„Cel puțin revolta mea se bazează pe faptul că până acum nu s-a gândit să se cerceteze ce s-a întâmplat după incendiu, nimeni nu s-a întrebat dacă intervenția a fost corectă sau nu, dacă în spitale tratamentul medical și tratamentul etic vizavi de aparținători și față de pacienți au fost corecte”, a afirmat Narcis Hogea.

Avocatul Antoniu Obancea, cel care îi reprezintă pro-bono pe părinții tinerilor decedați la Colectiv, a explicat stadiul juridic al dosarelor constituite în urma incendiului: „Sunt trei dosare, divizate pe criterii de competență, cauzalitatea tehnică a incendiului a fost instrumentată de Secția de Criminalistică a Parchetului Înaltei Curți, dosarul este trimis în judecată, este într-o formă de cameră preliminară, deci suntem la jumătatea distanței de a începe efectiv judecata. Celelalte două dosare, întrucât au fost constatate fapte de corupție, respectiv fapte asimilate infracțiunilor de corupție, fac obiectul competenței DNA, de aceea sunt mai multe dosare”, a spus Antoniu Obancea.

  • 26 octombrie – Răniții din accidentul de la Clubul Colectiv vor beneficia în continuare de susținerea statului pentru tratamentele în străinătate până la sfârșitul anului 2018, conform unei ordonanțe de urgență adoptată astăzi de Executiv. Decizia a fost luată deoarece tratamentul marilor arși durează câțiva ani.

Actul normativ aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătății pentru cheltuielile aferente tratamentului pentru victimele tragicului eveniment din 30 octombrie 2015, care beneficiază de îngrijire medicală în străinătate, în continuarea tratamentului acordat în regim de spitalizare în unități sanitare publice din România și din străinătate.

Sunt exceptate de la plată cheltuielile care se decontează din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, precum și cele din donații sau sponsorizări

  • 26 octombrie – Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat că nicio țară din Europa nu ar fi fost pregătită să facă față unui număr atât de mare de pacienți arși grav cum a fost în cazul Colectiv, adăugând că în prezent capacitățile sistemului sanitar românesc de a trata astfel de bolnavi s-au îmbunătățit.

„Eu nu cred că am fost pregătiți niciodată, nu cred că am fost pregătiți nici anul trecut și nu cred că ar trebui să arătăm cu degetul către România că nu a fost pregătită pentru asta (pentru a trata răniții din Colectiv — n.r.). Nicio altă țară și niciun al oraș din Europa nu ar fi fost pregătit pentru un număr atât de mare de răniți grav cu arsuri. Repet: niciun oraș din Europa nu ar fi fost pregătit pentru un număr de peste 100 de arși grav. Ca să vă dau un exemplu, la Viena, în Spitalul AKH, cel mai mare spital din Europa, există șase paturi pentru arși. Sigur, există și în alte spitale din Austria, dar niciun oraș, nici Londra, nici Viena, nici Parisul nu ar fi fost pregătit pentru un număr atât de mare de arși”, a spus ministrul Sănătății, la Palatul Victoria.

  • 27 octombrie – Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat că personalul medical din România cunoștea situația infecțiilor nosocomiale din spitale și că măsurile luate în acest sens cu privire la investiții, reguli pe care trebuie să le respecte pacienții și mecanisme de control ale autorităților se datorează într-o bună măsură a ceea ce s-a întâmplat la Colectiv.

„Cred că era o problemă pe care cu siguranță personalul medical o cunoștea. În sistem era extrem de cunoscută. La nivelul pacientului, la nivelul societății, în ansamblu ei, nu era neapărat o problemă de care să ne lovim fiecare dintre noi. Cred că termenul de infecție nosocomială înseamnă ceva pentru fiecare. Infecțiile nosocomiale sunt unul dintre principalele pericole, dacă nu cumva principalul pericol care afectează siguranța pacientului atunci când este în spital. Fie că ne gândim la investițiile în infrastructură, pe care acum înțelegem mai bine că trebuie să le facem, fie că ne gândim la regulile pe care și pacienții trebuie să le respecte mai bine, fie că ne gândim la mecanismele de control pe care autoritățile statului au datoria să le pună în aplicare – toate acestea vor aduce îmbunătățiri semnificative și toate acestea se datorează într-o bună măsură a ceea ce s-a întâmplat la Colectiv”, a declarat Vlad Voiculescu la o dezbatere pe teme de sănătate.

Totodată, Voiculescu a afirmat că pacienții arși vor fi trimiși în străinătate în cazul unei tragedii asemănătoare celei care s-a petrecut anul trecut în clubul Colectiv, precizând că în spitalele din țară pot fi tratați în condiții optime 10 – 20 de astfel de răniți

  • 28 octombrie – La aproape un an de la tragedia din Colectiv, unii dintre răniţii şi rudele celor decedaţi în incendiul din clubul bucureştean s-au întâlnit cu premierul Dacian Cioloş. Preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, declara că s-au înregistrat progrese, dar mici. El speră că modificările legislative, schimbările de mentalitate şi construcţia de spitale să aibă loc cât mai repede. Eugen Iancu: „Ne-am dori să punem mâna la construcţia unui spital, cum spunem noi, să vedem o placă pusă pe el gravat în numele copiilor noştri. Noi, duminică, la 22:32 vom aprinde un proiector, un tun din acesta de lumină. Acuma îl instalăm acolo şi chiar profit de faptul că sunteţi aici, aş ruga pe toţi patronii de cluburi ca la 22:32, nu ştiu, poate ar putea face un astfel de gest, să ţină un mic moment şi să ridice spre cer o rază de lumină”. La întâlnirea de la sediul Guvernului au mai participat ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu şi ministrul de interne, Dragoş Tudorache.

  • 28 octombrie – Procurorii militari au dispus trimiterea în judecată a foştilor inspectori de la ISU Bucureşti, Antonina Radu şi George Petrică Matei în dosarul Colectiv. DNA îi acuză de abuz în serviciu pentru că ar fi făcut verificări în club fără a lua măsuri