Un Lanț Uman format din zeci de persoane a atras atenția asupra stigmei cu care se confruntă pacienții cu psoriazis – într-o acțiune organizată de Ziua Internațională a Psoriazisului –

București, 31.10.2016 – Zeci de persoane șiau dat mâinile și au format un Lanț Uman, întrun gest simbolic prin care Societatea Română de Dermatologie (SRD) a marcat Ziua Internațională a Psoriazisului și a transmis mesajul că psoriazisul nu este contagios și nu se ia prin atingere.

“Prin acțiunea Lanț Uman, am transmis un mesaj de susținere pentru pacienții cu psoriazis și de solidaritate cu cei care suferă de această boală, cărora le suntem alături prin consiliere de specialitate, cu informații și educare, dar și prin susținere morală. Pentru persoanele care se tem de atingerea unui pacient cu psoriazis, mesajul Societății Române de Dermatologie este că psoriazisul nu este o boală contagioasă.”, a declarat Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, Președinte SRD.

“Psoriazisul este o afecțiune extrem de complexă, care afectează calitatea vieții sub numeroase aspecte, atât medicale există riscul ca pacienții cu psoriazis să dezvolte alte afecțiuni asociate: cardiovasculare, oculare, articulare, diabet, obezitate, boala Crohn, cât și sociale și psihologice. Chiar dacă psoriazisul nu este o boală contagioasă, mulți se feresc de atingerea unei persoane afectate de boală sau de contactul cu ea, de aceea pacienții se simt stigmatizați și izolați de către ceilalți.”, a continuat Dr. Alin Niculescu, Secretar General SRD.

tily-niculae-ziua-internationala-a-psoriazisuluiConform unui studiu[1] realizat pe 4.725 de persoane cu psoriazis, 47% dintre persoanele cu psoriazis moderat până la sever  au declarat că sunt afectate mai mult de teama despre ce ar putea să gândească alții despre boala lor decât de efectele psoriazisului asupra corpului lor. Mai mult decât atât, 65% dintre respondenți au afirmat că boala le afectează în mod negativ aspectul fizic, 41% au spus că și-au schimbat alegerile în materie de îmbrăcăminte pentru a ascunde semnele psoriazisului, 62% dintre persoanele cu psoriazis moderat până la sever au afirmat că psoriazisul le-a afectat în mod negativ sentimentele legate de valorizarea de sine.

 Viața de familie a pacienților cu psoriazis are și ea de suferit, la fel și cea profesională: 1 din 5 dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis declară că boala le afectează relația cu partenerul de viață[2] iar 40% dintre cei cu psoriazis sever nu și-au putut urma drumul profesional din cauza bolii[3].

Acțiunea Lanț Uman face parte din campania „Acceptă-mă, susține-mă, apropie-te!”, o campanie de informare și educare prin care Societatea Română de Dermatologie își propune să sprijine pacienții cu psoriazis, oferindu-le informații despre boală și consiliere de specialitate. Campania își propune să crească și gradul de informare al publicului larg cu privire la această afecțiune, atrăgând atenția asupra faptului că psoriazisul nu este o afecțiune contagioasă.

www.psoriazis.info este pagina de website a campaniei, pagina pe care pacienții cu psoriazis, dar și toți cei interesați, pot afla mai multe despre boală și despre modul în care le pot fi alături pacienților, pot găsi informații de specialitate despre psoriazis, pot adresa întrebări medicilor, primesc sfaturi din partea specialiștilor sau își pot împărtăși povestea. În comunitatea creată pe Facebook, Află totul despre PSO, pacienții sunt invitați să intre în dialog cu medicii, dar și cu ceilalți pacienți, pot cere ajutorul specialiștilor și pot afla ultimele noutăți din campanie.

Psoriazisul este o afecțiune cutanată, care apare pe un fond genetic, sub influența anumitor factori declanșatori. Dacă în mod normal celulele pielii se regenerează în 28-30 zile, în cazul psoriazisului procesul are loc în doar 3-6 zile. Practic, sistemul imunitar este hiperactiv și produce celule într-un mod accelerat, fapt ce conduce la apariția unor plăci sau leziuni la nivelul pielii, îngroșate, de culoare roz/roșiatice, acoperite de cruste alb-sidefii. Cele mai afectate zone de psoriazis sunt scalpul – pielea capului, părului, coatele, genunchii, dar poate afecta şi alte zone precum faţa, urechile, palmele, tălpile, pliurile, unghiile şi uneori articulaţiile.

ziua-internationala-a-psoriazisuluiPsoriazisul este o boală cronică, ce reapare episodic pe parcursul vieții și nu poate fi vindecată complet. Vestea bună este că în prezent există numeroase variante de tratament eficiente care ajută pacienții cu psoriazis să țină boala sub control și să ducă o viață normală.

Psoriazisul a devenit tot mai răspândit în ultimele decenii, 3% din populația de pe glob fiind afectată de această boală. În România, aproximativ 400.000 de persoane au fost diagnosticate în mod oficial cu psoriazis, dar numărul celor care suferă de această afecțiune este în realitate mult mai mare.

[1] Psoriasis Uncovered Survey 2011 (Abbott): http://www.psoriasisuncovered.com/Content/LatestSurvey.aspx. Accessed June 5, 2013.

[2] According to a 2011 survey of 5,000 people with psoriasis from 8 countries, including Europe, Mexico and the United Arab Emirates.

[3] Psoriasis Uncovered Survey 2009 (Abbott): http://www.psoriasisuncovered.com/Content/LastSurveyResult.aspx. Accessed June 5, 2013.