La Chişinău au fost publicate rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie

La Chişinău au fost publicate rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale de duminică. Acest moment marchează debutul campaniei electorale pentru cel de-al doilea tur de scrutin, în care se vor confrunta socialistul Igor Dodon şi candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. Scrutinul este programat pe 13 noiembrie. Relatează Victor Pogor de la Radio Chişinău.
Reporter: Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a decis că alegerile prezidenţiale din 30 octombrie pot fi considerate valabile. Potrivit rezultatelor finale ale turului întâi de scrutin, candidatul socialiştilor, Igor Dodon, a acumulat 47,98% din voturi, iar candidata PAS, Maia Sandu, 38,79%, şi vor concura în turul doi al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc pe 13 noiembrie. Turul doi de scrutin se va desfăşura în aceleaşi condiţii ca şi primul, iar observatorii acreditaţi pentru alegerile din 30 octombrie îşi vor putea desfăşura activitatea şi în turul doi fără a se înregistra suplimentar. De asemenea, CEC a decis că şi numărul secţiilor de votare de peste hotare va rămâne neschimbat la scrutinul din 13 noiembrie, şi asta în condiţiile în care, în primul tur al alegerilor, la mai multe secţii de votare s-au format cozio enorme, iar mai mulţi moldoveni aflaţi în afara ţării s-au plâns că nu au putut vota din cauza numărului insuficient de buletine de vot. Candidaţii pro-europeni clasaţi pe locurile 4 şi 5 – Iurie Leancă şi Mihai Ghimpu – şi-au anunţat deja sprijinul pentru Maia Sandu în turul doi, în timp ce Igor Dodon speră să obţină susţinerea formaţiunii conduse de primarul de Bălţi, Renato Usatîi. Rata de prezenţă la urne a fost de aproximativ 49%, cea mai joasă din istoria alegerilor prezidenţiale şi parlamentare de până acum din Republica Moldova.
Realizator: Guvernul român a anunţat, astăzi, că va asigura gratuit transportul dus-întors pe teritoriul României al elevilor şi studenţilor moldoveni cu vârsta de peste 18 ani, care îşi vor exercita dreptul de vot la alegerile din Republica Moldova în secţiile electorale deschise pe teritoriul ţării noastre. Executivul român va suporta costul biletului de călătorie, pe baza actului de identitate care să ateste calitatea de cetăţean al Republicii Moldova şi a carnetului de elev ori student, vizat pentru anul şcolar sau universitar în curs.