2016. november 3

Anca Dragu: A béremelések nem foglalhatóak a jövő évi költségvetésbe

A több szakbizottság képviselői által elfogadott béremelések csaknem öt millió lejt jelentenek, ami nagyon megviseli a jövő évi költségvetést, épp ezért nem foglalhatóak a 2017-es büdzsébe, nyilatkozta Anca Dragu pénzügyminiszter, hozzáfűzve: Romániának tiszteletben kell tartania az adópolitikát és az ezen a téren tett vállalásait, főleg a 3%-os költségvetési hiány fenntartását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

Achim Irimescu megtekintette az Indagra vásárt

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter csütörtökön megtekintette az Indagra nemzetközi mezőgazdasági kiállítást és vásárt. Ez alkalommal elmondta, hogy az új technológiák alkalmazása nélkül nem érhető el olyan termés, amely megfelel a környezeti feltételeknek és amely szemelőtt tartja a globalizáció hatásait.”Szerintem az új technológia alkalmazása csak segitségünkre lehet, hiszen olyan uniós országok vannak, amelyek az orosz embargó miatt kénytelenek voltak termékeiket más piacokra irányitani, de igy is az EU-nak sikerült 10%-al növelnie a kivitelt”, fűzte hozzá a miniszter.Európa viszonylatában Hollandia a mezőgazdaság terén az első helyen szerepel és a legnagyobb exportőr, annak ellenére, hogy az ország összfelülete nem nagyobb Románia négy megyéjénél, mondotta Achim Irimescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

A Román Posta nehéz helyzetben van

A Román Posta jelenleg nehéz helyzetben van, de folyamatban van a társaság feltőkésitése és a vállalat tőzsdén való bejegyzése, mondotta csütörtökön Delia Popescu távközlési miniszter.Mint ismeretes, az utóbbi időben a postalakalmazottak számos tiltakozó akciót szerveztek, elégedetlenségüket fejezve ki ezáltal az alacsony bérek és a posta vezetősége által alkalmazott intézkedések miatt, amelyek a tiltakozók szerint csődbe sodorják a Román Postát. Mint Delia Popescu megjegyzete: A Román Posta Országos Társasága több, mint 200 ezer lej adósságot halmozott fel. Másrészt, a Román Posta Országos Szakszervezete (SLPR) és a Román Posta Országos Társaságának (CNPR) vezetősége abban állapodott meg, hogy a fizetéseket bruttó 80 lejjel, mig az élelmiszerjegyek értékét a jövő év január 1-től 11,5 lejre emelik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

A gyógyszergyártók az új árakat előirányzó kormányhatározat hatálytalanitását kérik

A gyógyszerárakra vonatkozó új szabályozás több, létfontosságú gyógyszer eltűnéséhez vezet. A Nemzetközi Gyógyszergyártók Romániai Egyesülete és a Generikus Gyógyszergyártók Romániai Érdekvédelmi Egyesülete a gyógyszerárak kiszámitására vonatkozó kormányhatározat hatálytalanitását kérik. A két szervezet szerint az elfogadott szabályozó rendelkezés több gyógyszer drágulásához, illetve piacról való eltűnéséhez vezet. Az új metodológia alkalmazása nyomán 3.500 gyógyszer drágul a forgalmazók és a gyógyszerészek által rátett kereskedelmi pótlék miatt. Ugyanakkor több gyógyszer is eltűnhet a piacról, mivel a gyógyszertermelőknek a termelési árhoz képest magasabb többletadót kell fizetniük. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

Törvénytelen az állami korházak alkalmazottjanak sztrájkja

A bukaresti törvényszék csütörtöki döntése értelmében törvénytelen az állami korházak alkalmazottjanak sztrájkja. A törvényszék határozata nem végleges, de végrehajtó erejű. Igy, a birók heyet adtak az egészségügyi minisztériumnak, amely azért emelt panaszt, egyebek mellett, hogy a szakszervezeti eljárás nem tett eleget a munkakonfliktus kirobbantásához szükséges törvényes feltételeknek. Az egészségügyi alkalamzottak október 31-én léptek sztrájkba, nagyobb fizetést és jobb munkakörülményeket követelve, de november 1-én felfüggesztették a tiltakozást, annak nyomán, hogy a parlamenti bizottságokban véleményezték a béremeléseket, mig a szakszervezeti tagok azt az igéretet kapták, hogy követeléseiket a plénum a jövő héten megszavazza. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

Rozalia Gănciulescu – Agenţia de Presă RADOR