Emisiunea germană de la Radio Timişoara la 60 de ani

Emisiunea în limba germană de la Radio Timişoara aniversează, în 4 noiembrie, 60 de ani de la prima difuzare. La ceas aniversar, colegii noştri organizează, vineri după-amiază, un spectacol festiv cu artişti germani din România şi Ungaria în sala festivă a Liceului Nikolaus Lenau, de la ora 16, iar Radio Timişoara difuzează, tot vineri, o ediţie aniversară a emisiunii dedicate minorităţii germane din Vestul României, între orele 13 şi 14, pe frecvenţa de 630 kHz Unde Medii.

germanartm60_foto

„Emisiunea în limba germană îndeplineşte, astăzi, rolul unei punţi între comunităţi”, spune coordonatorul redacţiei, Astrid Weisz. „Germanii din regiune şi din ţară află ce se întâmplă în comunităţile vecine, iar cei emigraţi păstrează prin intermediul emisiunilor online şi în direct legătura cu locurile natale. În acelaşi timp, populaţia majoritară, românii, află de la redactorii noştri mai multe despre germanii din Banat, tradiţiile şi limba acestora. Noi ne asumăm misiunea de a păstra îngrijit limba germană şi de a promova tradiţiile şi valorile germanilor în rândul tinerilor pe care îi îndrumăm în primii lor paşi ca jurnalişti germani.”

O incursiune în istoria emisiunii şi o privire de ansamblu asupra conţinutului actual al emisiunii germane de la Radio Timişoara prezintă Adrian Ardelean:

„Primele cuvinte în germană au răsunat pe frecvenţa radioului public regional pentru Vestul României în 4 noiembrie 1956, la un an şi  jumătate de la inaugurarea postului şi la trei zile de la prima emisiune în limba sârbă. De atunci, programul în limba germană reprezintă o sursă constantă de informaţie pentru membrii comunităţii locale în limba lor maternă, dar şi o punte de legătură între ei şi alţi ascultători de expresie germană din împrejurimi şi, mai recent, chiar din întreaga lume.”

„La Radio Timişoara ora exactă la prânz este dată în limba germană pe 630 kHz Unde Medii. Zilnic, între orele 13 şi 14, ascultătorii au la dispoziţie un radio în miniformat în germană, o limbă vorbită în această parte de ţară de 300 de ani. Emisiunea începe, în fiecare zi, cu un buletin de ştiri. După informaţiile de actualitate ale comunităţii, lunea, difuzăm reportaje de la evenimentele desfăşurate în week-end, dar şi episoade din istoria bisericilor catolice bănăţene. Marţea, analizăm subiecte din actualitatea internaţională şi activitatea parlamentară a comunităţii, miercurea, dezbatem teme culturale, iar joia, aducem în atenţie actualitatea economica. Vinerea o dedicam prin rotaţie copiilor, tinerilor, muzicii clasice cu influenţe folclorice şi muzicii bisericeşti, iar sâmbăta prezentăm câte un interpret sau o formaţie de muzică germană. Duminica este rezervată alternativ dedicaţiilor muzicale în direct şi graiului popular şvăbesc. Redacţia germană de la Radio Timişoara este membru fondator al Asociaţiei FunkForum care reuneşte jurnalişti de expresie germană din România şi Ungaria. Prin intermediul asociaţiei, care a implinit 15 ani, jurnaliştii participă la cursuri de pregătire profesională, realizează schimburi de subiecte şi derulează proiecte de tineret în mass-media.”

RADOR (4 noiembrie)