Greenpeace România – Acordul de la Paris intră în vigoare de astăzi și reprezintă sfârșitul erei combustibililor fosili

București, 4 noiembrie – Un moment istoric: Acordul de la Paris privind schimbările climatice intră în vigoare astăzi, 4 noiembrie, după ce a fost ratificat de către 72 de țări, trasând astfel o traiectorie ireversibilă în reducerea treptată a utilizării combustibililor fosili.

„Semnând Acordul de la Paris, guvernele au evidențiat tranziția inevitabilă de la combustibili fosili către surse mai curate de energie. Întrucât energia care provine din surse regenarabile câștigă din ce în ce mai mult teren în fața combustibilior fosili, iar cărbunele a intrat deja în declin, avem motive să fim optimiști, dar va mai dură până când vom putea sărbători (r)evoluția energetică.

Planurile naționale de reducere a emisiilor trebuie să fie mai ambițioase întrucât, în acest moment, nu sunt suficiente pentru atingerea obiectivelor propuse. Ne așteptăm ca în următoarele două săptămâni, în cadrul întâlnirilor COP22 de la Marrakech, guvernele să abordeze aceste probleme stringente pentru planetă.”, a declarat Jennifer Morgan, Director Executiv Greenpeace International.

În cazul țărilor din Sud-Estul Europei, între care și România, reprezentanții Greenpeace România consideră că trecerea de la combustibili fosili la energie regenerabilă impune și o tranziție economică a zonelor afectate. Astfel, zonele monoindustriale, precum județul Gorj, a căror economie este construită în jurul lignitului, trebuie să dezvolte din timp noi sectoare economice în măsură să asigure veniturile și locurile de muncă. Înainte ca sectorul cărbunelui să ajungă la final, sunt necesare strategii de dezvoltare clare, asumate local la toate nivelurile și agreate prin consens politic, pentru următorii 5, 10 și 15 ani.

“România are deocamdată supracapacitate de producție a energiei electrice și este exportator de energie electrică. Pe termen mediu, o parte din unitățile de producție a energiei electrice vor fi dezafectate, în special termocentralele ce nu pot intra pe piața de energie fără ajutor de stat și nu sunt îndeajuns de flexibile pentru un sistem energetic în care ponderea surselor regenerabile este în creștere. România poate deveni un exportator de energie electrică și mai important în regiune, cu condiția ca evoluția capacității instalate să nu implice distrugerea râurilor, ocuparea terenurilor agricole, afectarea ariilor protejate sau sprijinirea prin ajutor de stat a sectorului nuclear și al combustibililor fosili. Capacitatea de producție a energiei electrice trebuie să evolueze către unități de mici dimensiuni, flexibile ca funcționare, distribuite cât mai uniform pe teritoriul țării, și nu în direcția unor noi termocentrale, reactoare nucleare și hidrocentrale mari.”, a declarat Ion Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace România.