Liviu Dragnea susţine că dispariţia taxei radio-tv nu afectează politica editorială şi independenţa cele două instituţii publice de presă

Liderul PSD Liviu Dragnea spune că dacă Legea privind eliminarea celor peste 100 de taxe va fi retrimisă în parlament, va reacţiona în funcţie de motivul invocat de preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a anunţat că va organiza cel puţin o dezbatere înainte de a decide dacă va promulga sau nu legea, care prevede şi anularea taxei radio-tv. Liviu Dragnea a susţinut din nou, astăzi, că dispariţia acesteia nu are de ce să afecteze politica editorială şi independenţa cele două instituţii publice de presă, întrucât sistemul alocării bugetare funcţionează şi în străinătate.

Liviu Dragnea: Sunt cel puţin nouă ţări în UE şi două, America şi Canada, în care taxa radio-tv nu există şi nu au o problemă cu independenţa politică. În ceea ce priveşte impactul, impactul este suportabil de către bugetul de stat.

Realizator: Jurnalistul şi scriitorul Matei Vişniec consideră însă că rolul pe care-l au instituţiile publice de presă nu poate fi îndeplinit fără o taxă radio-tv. El dă exemplul Franţei, ţară în care trăieşte şi care este considerată un exemplu de funcţionare a acestor servicii media.

Matei Vişniec: Eu aici, la Paris, plătesc o taxă gigantică, la sfârşitul anului, pentru ca radio-televiziunea franceză să poată funcţiona. Nu-mi dau seama cum ar putea funcţiona un prost de radio de stat fără o taxă pentru serviciile pe care radioul le aduce cetăţeanului, care sunt servicii culturale, educative. Trebuie să plătim toţi o taxă pentru radio şi televiziune.

Realizator: În prezent postul public francez, Radio France este finanţat în proporţie de 90% din taxa radio-tv. Aceasta este în valoare de 137 de euro/an, dar la anul va creşte./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 noiembrie