Aleka apare ca solistă a Big Band-ului Radio pe scena Sălii Radio!

Pe 8 noiembrie revine la Sala Radio proiectul BIG BAND-ULUI RADIO din cadrul seriei „JAZZ PE ROMÂNEŞTE”, eveniment dirijat de IONEL TUDOR şi moderat de FLORIAN LUNGU. Solista serii va fi violoncelista şi vocalista Alexandra Potîngă – Aleka, actualmente studentă a Newpark Music Institute – Dublin.

            ‘Fresh sounds with eastern tinges’ – The Irish Times

            ‘Experience, delight, vocation, hardwork, emotion, recreation, variation, improvisation – all of these revealed a moment of musical quality’ – MagmaNews (Romania)

            ‘Pure class from all musicians is what’s expected, and they certainly deliver… Aleka is flying the flag for the arts, and did more than enough to prove this music is as strong as ever.‘  – Dublin Concerts

Abordarea muzicii are la bază sunetul tradițional de jazz vocal, aducând, totodată, influențe cât mai diverse: de la începuturile jazzului, la muzica pop, soul și jazz contemporan.

Compozițiile Alekăi își trag seva din țara ei natală; folclorul românesc se împletește cu armonia de jazz, dar și cu muzica clasică – compozitori renumiți, precum Debussy, lăsându-și amprenta în cântecele ei. Laolaltă cu piesele proprii, proiectele ei prezintă și aranjamentele originale ale unor cantece aparținând unor artiști precum Michael Jackson, Bjork, Nick Drake, Lionel Lueke și Chick Korea.

Vocea ei e un melanj de texturi și sonorități; poate și ca urmare a timpului îndelungat petrecut în studiul tehnicii bel-canto, dar și al nuanțelor și culorilor muzicii orientale. Toate aceste influențe și stiluri culminează într-un sunet rafinat și, totodată, foarte personal. Versurile scrise de Aleka vorbesc despre tristețe și despre rătăcire, dar și de dorința de a lăsa în urmă aceste sentimente. Totuși, muzica ce acompaniază aceste versuri le redă un suflu optimist.

Aleka și-a dorit dintotdeauna să contopească genurile muzicale diferite. Împreună cu trupa ei îmbină groove-ul latin, modurile orientale și improvizația free, care, reunite cu energia pozitivă ce reiese din interacțiunea ei cu ceilalți membri ai ansamblului, creează o identitate aparte pe scena jazzului contemporan.

 Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. 

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

  

Biografie

 

Aleka este solistă vocal, violoncelistă, compozitoare și textieră din România, stabilită în Dublin, Irlanda.

A studiat muzica peste 20 de ani, fiind dublu licențiată magna cum laude în muzica clasică, specializarea violoncel, la Universitatea de Muzica din București si în interpretare vocală, jazz, la Newpark Music Centre, Dublin.

Aleka a început să cânte la violoncel la vârsta de 10 ani, la Colegiul de muzică „George Enescu” din București. De-a lungul anilor, și-a perfectionat cântatul la acest instrument lucrând cu violonceliști importanți din mai multe țări: Marin Cazacu (Romania), Razvan Suma (Romania), Christophe Pantillon (Austria), Adrian Mantu (Irlanda), David Cohen (Marea Britanie), Bernhard Naoki Hedenborg (Austria), Erich Oskar Huetter (Austria). A colaborat cu multe orchestre din România, precum Orchestra Națională de Tineret, Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica „George Enescu” si, totodată, a înregistrat coloana sonoră pentru filmul lui Francis Ford Coppola „Tinerețe fără tinerețe”.

A început studiul jazz-ului în 2008, la facultatea de muzică unde studia violoncelul, participând la un modul de jazz vocal cu Luiza Zan. În aceeași perioadă,a lucrat tehnică vocală cu soprana Irina Iordăchescu. Apoi, și-a rafinat studiile de jazz în Dublin, la Newpark Music Centre, având oportunitatea de a studia cu nume importante ale jazz-ului irlandez, precum Ronan Guilfoyle, Phil Ware, Greg Felton și Conor Guifoyle.

A participat la numeroase masterclassuri de jazz cu interpreti internationali ca Mircea Tiberian, Marie Seferian, Joshua Redman, Jamie Oehlers, Dave Liebman și, de asemena, a lucrat cu profesori de la New School of Jazz and Contemporary Music, New York. A cântat în cluburi prestigioase de jazz din România și Dublin. În 2010, Aleka a făcut parte dintr-un proiect de bossa nova, cântând la violoncel și vocal alături de Luiza Zan, Alex Mann și saxofonistul american Rick Condit, în turneul „Synergy”.

            De când s-a stabilit în Dublin, Aleka și-a făcut loc pe scena jazzului, cântând cu unii dintre cei mai talentați tineri muzicieni din Dublin: Chris Guilfoyle la chitară, Kevin Higgins la bass și toboșarul Brendan Doherty. Pe lângă propriile proiecte, cântă și înregistrează frecvent vocal și la violoncel cu trupe numeroase, dintre care Ruba Shamshoum, Mathias Baumann și Carlinhos Cruz. De asemenea, preda canto la Facultatea de Jazz din Dublin – Newpark Music Centre.