Ce a vrut să ştie lumea despre alegerile prezidenţiale din SUA

Mulţi americani pot suferi de oboseală electorală, pe măsură ce ne apropiem de ziua scrutinului în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, dar dacă traficul pe internet rămâne un indiciu, lumea largă este mai mult decât interesată de alegerile din SUA. În ultima săptămână, căutările legate de alegerile din SUA s-au înmulţit exponenţial pe Google, în special în Canada, Uganda, Ghana, Irlanda şi Nigeria. Potrivit tendinţelor din această săptămână, iată ce am aflat cu privire la ce doreşte mapamondul să ştie înainte ca americanii se se îndrepte spre urnele de vot.

În Europa, irlandezii vor să ştie unde trebuie să îşi plaseze pariurile; căutările privind pronosticul scrutinului şi deschiderea unei linii online de pariuri s-au intensificat de-a lungul săptămânii. Căutarea „Trump win” (în traducere „Trump câştigă” – n.red.) a crescut cu 5000%, fapt care ar putea sugera regretele pariorilor – un site de pariuri a pariat deja 1,1 milioane de dolari pe victoria lui Hillary Clinton.

În Asia, în Singapore toate căutările s-au referit la Hillary Clinton şi la dolar. Singaporenii care au căutat informaţii despre ancheta FBI-ul cu privire la mail-urile lui Clinton au verificat de fiecare dată şi indicele bursier Dow Jones şi preţul acţiunilor Groupon. În momentul în care a fost difuzată ştirea privind ancheta FBI-ului, indicele Dow Jones a scăzut cu 125 de puncte, după care s-a redresat spre finalul zilei, în momentul în care au fost date publicităţii mai multe informaţii despre cazul respectiv. Cei mai mulţi investitori din Asia speră să câştige Hillary Clinton alegerile prezidenţiale.

În statul Ghana din Africa cetăţenii au vrut să ştie când anume au loc alegerile, în timp ce în Uganda majoritatea navigatorilor pe internet au vrut să ştie care sunt ultimele sondaje şi statistici. Nigerienii au căutat mai ales sintagma „the latest on Hillary Clinton” (în traducere „ultimele ştiri despre Hillary Clinton” – n.red.) şi au căutat şi sondajele realizate de CNN. Între timp, kenyenii au preferat site-ul FiveThirtyEight (website din SUA focalizat pe opinii şi analize politice, economice şi bloguri sportive – n.red.). Nici australienii nu vor să scape rezultatele alegerilor din SUA şi, pentru că se află la multe fuse orare distanţă de SUA, vor să ştie mai ales data exactă a alegerilor. Căutările legate de alegerile din SUA sugerează că australienii sunt interesaţi de politica din SUA; de asemenea, sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă în Liban. Săptămâna trecută, Libanul l-a ales la putere pe fostul general de armată Michel Aoun, punând astfel capăt vidului politic care a lăsat ţara doi ani fără o conducere.

În Noua Zeelandă, internauţii au căutat cu precădere „James Comey” (directorul agenţiei FBI – n.red.), „Clinton” şi „FBI” în ultima săptămână. Precum irlandezii, neozeelandezii şi-au plasat imediat pariurile pe cine consideră ei că va câştiga scrutinul din SUA. În America de Nord, canadienii sunt foarte interesaţi de Hillary Clinton – căutările „Clinton”, „James Comey”, „FBI Clinton” şi „Clinton emails” au crescut extrem de mult în ultima săptămână. /mbaciu/dstanesc

(http://edition.cnn.com – 6 noiembrie)