Prima vizită oficială făcută în România de Rose Gottemoeller, în calitate de secretar general adjunct al NATO

Noul secretar general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, va susţine România în drumul ei către atingerea obiectivelor stabilite şi prin summitul din această vară de la Varşovia – susţine ministrul român de externe, Lazăr Comănescu. Declaraţia a fost făcută după întâlnirea avută, la Bucureşti, cu oficialul Alianţei Nord Atlantice. Şeful diplomaţiei româneşti a discutat, cu această ocazie, cu Rose Gottemoeller despre consolidarea stabilităţii în estul şi sud-estul Europei, de unde vin cele mai importante provocări la adresa securităţii în zonă.
Lazăr Comănescu: Am avut aceleaşi evaluări cu privire la importanţa deosebită a întăririi prezenţei Alianţei în zona noastră, având importanţa deosebită a unei atenţii sporite în privinţa componenţei sudice a flancului estic al Alianţei, pentru că, aşa cum putem să constatăm, cele mai importante provocări în materie de securitate şi stabilitate vin din această parte a vecinătăţii Alianţei.
Realizator: La rândul său, secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, a apreciat contribuţia ţării noastre la misiunile din ultimii ani din Afganistan, în condiţiile în care România a participat la unele operaţiuni importante desfăşurate în zone foarte periculoase. Rose Gottemoeller a vorbit, de asemenea, despre sistemul antirachetă de la Deveselu şi despre faptul că România a activat o divizie multinaţională în comandamentul de sud-est al Alianţei.
Rose Gottemoeller: În ultimul an, faptul că România a activat o divizie multinaţională în comandamentul de sud-est, menită să sprijine apărarea în Europa de Sud-Est, precum  şi că a creat o brigadă naţională sunt de o importanţă extraordinară pentru consolidarea apărării şi securităţii în această regiune. NATO apreciază şi preţuieşte contribuţia României faţă de activităţile Tratatului Nord-Atlantic.
Realizator: Aceasta este prima vizită oficială făcută în România de Rose Gottemoeller, în calitate de secretar general adjunct al NATO – precizează reporterul nostru Oana Bâlă./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 noiembrie