Republica Moldova și Ucraina vor să elaboreze un plan pentru scoaterea trupelor rusești din Transnistria

Planul va include crearea unui „coridor verde” prin Ucraina, iar Chișinăul intenționează să facă apel la instituțiile internaționale, astfel încât acestea să asiste la retragerea militarilor ruşi.
Până la sfârșitul anului 2016, Republica Moldova și Ucraina intenţionează să pregătească un plan comun pentru scoaterea militarilor ruşi şi a armelor din Transnistria. Planul prevede constituirea, în acest scop, a unui „coridor verde” prin teritoriul Ucrainei, le-a spus jurnaliştilor Anatol Şalaru, ministrul Apărării din Republica Moldova, la terminarea unei reuniuni la Odesa, cu omologul ucrainean Stepan Poltorak.
„Noi am convenit că experții noștri vor călători în Ucraina pentru a elabora latura tehnică a problemei, pentru a stabili ruta pentru retragere. De asemenea, este necesar să informăm OSCE şi ONU. Până la sfârșitul acestui an, noi ne vom întâlni încă o dată pentru a încheia negocierile”, a spus ministrul Anatol Şalaru. El afirmă că autorităţile de la Chişinău intenţionează să se adreseze instituțiilor internaționale, astfel încât acestea să asiste la retragerea armatei ruse.
„Noi vom crea toate posibilităţile în acest scop: calea maritimă – prin portul Giurgiulești de pe Dunăre, ruta aeriană – prin aeroportul din Mărculești, pe cale terestră – prin” coridorul verde „, pe teritoriul Ucrainei”, a spus Șalaru. El a adăugat că o parte din muniția care este învechită și nu poate fi transportată va fi utilizată cu sprijinul financiar, acordat de SUA și OSCE.
Grupul operațional al forțelor ruse din Transnistria este succesorul Armatei a 14-a, care după destrămarea URSS a fost transferată sub jurisdicția Rusiei. Astăzi, aici au mai rămas aproximativ 1200 de soldaţi şi ofiţeri, din care unii asigură operaţiunea de menţinere a păcii, împreună cu „căştile albastre” din Republica Moldova şi din Transnistria, conform „Acordului de principiu privind reglementarea paşnică a conflictului militar din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”. Acest document a fost semnat pe 21 iulie 1992, de către preşedinţii Rusiei şi Republicii Moldova, în prezenţa liderului Transnistriei.
(Este vorba de Boris Elţin şi Mircea Snegur, respectiv, Igor Smirnov – nota red. VP).
Misiunea militarilor ruși este inclusiv paza depozitelor militare din apropiere de satul Kolbasna, unde, conform diverselor estimări, există peste 20.000 de tone de arme și muniții rămase după retragerea trupelor sovietice din Europa.

Ministrul Apărării acţionează împotriva Constituției

Anatol Şalaru este vicepreşedintele Partidului Liberal, aflat în coaliţia de guvernare, care se pronunţă pentru renunţarea la statutul de neutralitate al republicii, prevăzut în Constituţie, pentru aderarea Republicii Moldova la NATO şi care susţine ideea unirii cu România. Anterior, el a susținut, de asemenea, crearea unei armate unificate cu România.
La iniţiativa lui, au avut loc în acest an în republică mai multe aplicaţii militare cu SUA şi cu alte ţări membre în Alianţa Nord-Atlantică. Unii generali americani vin frecvent la Chişinău: generalul locotenent Ben Hodges, comandantul forțelor americane din Europa, generalul Philip Breedlove, fostul șef al Comandamentului European al forțelor armate ale NATO, care a cerut autorităţilor Republicii Moldova să creeze „o armată puternică, în ciuda neutralităţii, la standardele forțelor armate europene din țările NATO „.
Autoritățile moldoveneşti consideră că neutralitatea nu reprezintă un obstacol în calea cooperării conform programului de parteneriat al NATO, în cadrul căruia experții NATO îi consiliază pe militarii moldoveni.
Republica Moldova, la rândul său, acordă sprijin Alianței în operațiuni de menținere a păcii, trimițându-şi militarii să participe la ele.
De asemenea, la Chișinău funcționează Centrul de Informare al NATO.

Opoziţia cere demisia lui Anatol Şalaru

Opoziţia din Republica Moldova consideră că intensificarea manevrelor militare constituie o încălcare flagrantă a neutralității. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care are cea mai mare fracțiune în parlament şi care controlează aproape un sfert din numărul mandatelor, a blocat, în mai 2016, un convoi militar, care venea din România pentru a participa la manevrele militare americane. De asemenea, opoziţia a perturbat expoziția de echipamente militare americane de la Chișinău, care, la propunerea lui Anatol Şalaru, era planificată să aibă loc de Ziua Victoriei, şi a cerut demiterea acestui ministru.
„Aceasta arată o atitudine iresponsabilă faţă de securitatea țării și pentru apărarea națională, în timp ce retorica sa vizează doar sprijinirea aderării Moldovei la NATO și unirea cu România”, a declarat Igor Dodon, liderul socialiștilor, care este favoritul alegerilor prezidențiale, în al doilea tur, programate pentru 13 noiembrie. „Acest ministru se ocupă de diverse lucruri murdare, inclusiv în interiorul propriului partid”, a declarat, la rândul său, Vladimir Voronin, fostul președinte al Republicii Moldova și lider al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Corespondent Valerii Demodeţkii./vpatrichi/atataru

www.tass.ru – 7 noiembrie