Şeful guvernului a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională legea prin care sunt instituite majorări salariale

Şeful guvernului a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională legea prin care sunt instituite majorări salariale pentru mai multe categorii de angajaţi bugetari, dacă documentul va ajunge la promulgare în forma votată ieri de Camera Deputaţilor.  Premierul Dacian Cioloş a explicat, astăzi, că a găsit mai multe motive pentru ridicarea unor obiecţii de neconstituţionalitate. El a adus în discuţie impactul bugetar de aproape 5 miliarde de lei şi i-a criticat pe deputaţii care au votat pentru adoptarea cu amendamente a Ordonanţei Guvernului, spunând, între altele, că nu s-a ţinut cont de legea responsabilităţii fiscal-bugetare care stipulează ca nu pot fi facute majorari de salariale cu 6 luni înainte de alegeri.

Dacian Cioloş: Această solicitare de control de constituţionalitate vizează doar legea care modifică ordonanţa de urgenţă, şi nu ordonanţa de urgenţă ca atare. Deci, ceea ce s-a decis prin ordonanţa de urgenţă, indiferent de ce decide Curtea Constituţională, rămâne aplicabil în continuare. aceste modificări recreează sau adâncesc inechităţi salariale pe care noi le dorim corectate şi sunt convins că şi salariaţii din sistemul bugetar îşi doresc nu doar să crească salariul, ci această creştere să fie una sustenabilă, să fie sigur că ea nu e modificată upă un an sau altul, în funcţie de disponibilităţile bugetare, şi mai ales că au loc nu doar creşteri de salarii, dar au loc şi corectări ale acestor inechităţi care creează atâtea probleme.

Realizator: Reamintim că 184 de deputaţi au votat ieri pentru adoptarea cu amendamente a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind mărirea salariilor unor angajaţi din domenii bugetare. Doar un deputat s-a abţinut la vot, iar reprezentanţii Partidului Naţional Liberal nu au participat la dezbateri şi nici la votarea documentelor introduse pe ordinea de zi a şedinţei. Amendamentele formulate la ordonanţa de urgenţă a Guvernului vizează atât extinderea plajei majorărilor salariale, cât şi a categoriilor de personal care beneficiază de aceste măriri de salariu./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 noiembrie