2016. november 9

Klaus Johannis államfő gratulált Donald Trump győzelméhez

Klaus Johannis államfő levélben gratulált Donald Trumpnak a választásokon aratott győzelméhez és megerősitette Románia elkötelezettségét a kétoldalú biztonsági kapcsolatok elmélyitése és az USA-val megkötött stratégiai partnerség folytatása iránt. A román kormány is üdvözölte az Amerikai Egyesült Államok megválasztott új elnökét. Közlemény szerint, Románia miniszterelnöke üdvözlő levelet intézett az új amerikai alelnöknek, Michael Richard Pence-nek is. Ez alkalommal Dacian Cioloş kihangsúlyozta a Románia és az USA között létrejött, a közösen osztott értékekre és felelősségekre épült stratégiai partnerség fontosságát. Románia továbbra is megbizható partere lesz az USA-nak; a román-amerikai kooperáció hozzájárul a közös és az egész transzatlanti közösség biztonságának szavatolásához, mutat rá a közlemény.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.09)

A román hatóságok intézkednek az afrikai sertéspestis megelőzéséért és leküzdéséért

Románia szomszédságában, pontosabban Ukrajnában és Moldova Köztársaságban afrikai sertéspestis járványról jeleztek.Tekintettel a virus okozta fertőző betegség veszélyére, a román kormány szerdán Országos Ellenőrző és Megelőző Programot fogadott el. Kormányforrások szerint meghozták a szükséges intézkedéseket e betegség elterjedésének megelőzésére, abban az esetben ha Romániában is felüti a fejét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.09)

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság szemináriumot szervezett az élelmiszer-címkézési előírásokról

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) szemináriumot szervezett az élelmiszer-címkézési előírásokról, mivel január 1-től hatályba helyezik az erre vonatkozó uniós szabályt. A dokumentum értelmében az élelmiszertermékeket illetően a gyártónak vagy a forgalmazó cégnek pontos és korrekt információkkal kell szolgálnia a fogyasztó számára, nevezetesen fel kell tűntetnie az élelmiszer összetevőit – zsir-, kalória- és sótartalom, adalékanyagok mennyisége, nettó súly -, mig meghatározott termékeknél – friss sertés-, kecske- és szárnyashús – meg kell jelölnie a származás vagy eredet helyének adatait. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.09)

Irán megnyithatja Románia előtt az útat az Indiai-óceán térsége és az Omani-öböl fele

A Romániában hivatalos látogatáson tartózkodó Mohamad Javad Zarif iráni külügyminiszter a román és az iráni üzletemberekkel tartott találkozón kihangsúlyozta, hogy valamennyi előfeltétel meg van a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésére.”Ma, Irán stabil ország, mig a lakósság massziv részvétele a választásokon arról tanuskodik, hogy Iránban megteremtődött a kedvező befektetési környezet. Románia számára Irán megnyithatja az útat az Indiai-óceán térsége és az Omani-öböl fele”, mondotta a külügyminiszter. Costin Borc miniszterelnök-helyettes úgy vélte, hogy mindkét ország üzletembereinek több tartópillér áll rendelkezésére a tevékenység jó körülmények közötti kibontakoztatására, és különböző intézkedések révén a román kormány is támogatja az üzletembereket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.09)

Rozalia Ganciu