Domnul Ioan Pânzaru, director al Centrului Regional Francofon de Cercetări Avansate în ştiinţe sociale al Universităţii din Bucureşti – CEREFREA Villa Noel, Cavaler al Legiunii de Onoare

Domnul profesor Ioan Pânzaru, director al Centrului Regional Francofon de Cercetări Avansate în ştiinţe sociale al Universităţii din Bucureşti – CEREFREA Villa Noel, a fost distins de către Preşedintele Franţei, E.S. domnul François Hollande, cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler. Înalta distincţie i-a fost înmânată de către E. S. domnul François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România , în cadrul unei ceremonii care a avut loc marți, 8 noiembrie, la Reședința Franței.

 Domnule profesor Pânzaru, de-a lungul întregului dumneavoastră parcurs ați dat dovadă de o mare deschidere de spirit, alături de o erudiție profundă și inteligentă. Ați pus întotdeauna mare preț pe schimburile cu Franța, cu țările francofone, și pe valorile transmise de francofonie. Faceți parte dintre aceia, nu foarte numeroși în definitiv, care întrupează în mod incontestabil calitatea și profunzimea relației franco-române. Și o faceți cu mare modestie, ceea ce contribuie suplimentar la meritele dumneavoastră”, a declarat domnul François Saint-Paul , ambasadorul Franței în România.

 Francofonia românească, departe de a fi apanajul generației mele, aparține acum tinerilor. În colocviile internaționale de la Villa Noel, vârsta medie este de 33 de ani. În ajunul Centenarului Marii Uniri a Regatului României, francofonia se afirmă ca un element de continuitate al culturii noastre moderne. Una din sarcinile tinerilor cercetători în științe sociale și umane este să înțeleagă mesajul cetățeanului și să-l transmită, într-o formă justificabilă științific și în același timp aplicabilă practic, factorilor de decizie ”, a spus domnul Ioan Pânzaru.

Domnul Ioan Pânzaru studiat limba şi literatura franceză la Universitatea din Bucureşti, obținând doctoratul cu teza „Cântecul de gestă şi naraţiunea orală”. A fondat Centrul de Studii Medievale şi Centrul de Limbi Străine ale Universităţii. Studiile sale de literatură medievală franceză l-au îndreptat către problemele de antropologie culturală (a tradus în română, printre altele, lucrarea lui Claude Lévi-Strauss, „Mythologiques”) şi apoi către cele de hermeneutică şi filosofia artei. Cartea domniei sale „Regimul interpretării” a primit premiul revistei Observator cultural în 2012.

A fost şeful Catedrei de Limba şi Literatura Franceză între 1990-1992, prodecan al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine în 1993, prorector al Universităţii din Bucureşti între 2000 şi 2005, apoi rector între 2005 şi 2011. În calitate de rector a fost preşedintele Comisiei pentru Bursa Specială „Guvernul României”. Din 2012 este director al CEREFREA Villa Noel – Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în ştiinţe sociale al Universităţii din Bucureşti.