Înaltul reprezentant în Bosnia-Herţegovina critică Republica Srpska în Consiliul de Securitate al ONU

Înaltul reprezentant în Bosnia-Herţegovina, Valentin Inzko, a criticat marţi Republica Srpska (RS) în fața Consiliului de Securitate al ONU, pe care a acuzat-o că pune în pericol stabilitatea în Bosnia-Herţegovina. Inzko a acuzat RS că pune în pericol stabilitatea Bosniei-Herţegovina, în special prin organizarea referendumului cu privire la Ziua Republicii, relatează RTRS. Incko a spus că RS s-a retras efectiv din sistemul juridic național din Bosnia-Herţegovina și, practic, a respins suverenitatea Bosniei-Herţegovina. El a afirmat că președintele RS, Milorad Dodik, încalcă în mod direct Acordul de pace de la Dayton. Vicepreşedintele NSRS, Nenad Stevandic, afirmă că Inzko continuă atitudinea negativă față de RS și neglijează faptele în favoarea frustrărilor sale personale și pentru a-şi încheia socotelile cu conducerea Republicii Srpska, transmite RTRS.
Vicepreședintele Alianței Democraților Independenți, SNSD, Nebojsa Radmanovic, a declarat că rapoartele înaltului reprezentant își pierd sensul, pentru că în ele o dată la șase luni alternativ sunt prezentate aceleași estimări îndreptate în principal împotriva Republicii Srpska și a instituţiilor ei. Incko susține că prin referendum s-au încălcat două decizii ale Curții Constituționale ale Bosnie-Herţegovina și că, pe lângă problemele care vizează suveranitatea țării, un referendum ar trebui privit în contextul comportamentului partidelor politice care, după cum menţionează, neagă jurisdicţia instituțiilor de stat și susţin dizolvarea Bosniei-Herţegovina, informează RTRS.
„Declarațiile președintelui Republicii Srpska și ale oficialilor partidului său indică viitoarele etape ale secesiunii de Bosnia-Herţegovina și că, probabil, va organiza un referendum privind aderarea Bosniei-Herţegovina la UE, NATO. Dacă ceva de genul acesta s-ar tolera în continuare, acest lucru nu ar fi bine”, a menţionat Inzko.
La rândul său, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a subliniat în Consiliul de Securitate că înaltul reprezentant în Bosnia-Herţegovina nu are un comportament bun. Diplomatul rus a apărat opiniile RS, şi a dat ca exemplu modul în care înaltul reprezentant susține demiterea președintelui RS deşi acesta a fost ales în mod legal. „Valentin Inzko a spus în interviul pentru Wall Street Journal că președintele RS îşi crează imperiul său și că ‘reprezentanţii comunităţii occidentale’ ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a-l demite”, a conchis Ciurkin, citat de RTRS. /ciliu/cionescu

(www.tanjug.rs – 9 noiembrie)