Banca Naţională a mentinut la -0,4% prognoza privind inflaţia la sfârşit de an

Banca Naţională a mentinut la -0,4% prognoza privind inflaţia la sfârşit de an, dar a revizuit în creştere, la 2,1%, estimarea pentru finalul lui 2017, a anunţat guvernatorul Mugur Isărescu. La această evaluare, Banca Centrală nu a luat încă în calcul efectul inflaţionist al recentelor măsuri de creştere a veniturilor în sectorul bugetar adoptate de Parlament. Guvernatorul a estimat însă că aceste decizii vor face ca bugetul pe 2017 să fie foarte greu de construit.
Deşi până în prezent, execuţia bugetară nu ridică probleme semnificative, măsurile adoptate de Parlament privind creşteri de venituri şi nivelul anunţat al deficitului bugetar riscă să pună presiuni pentru un nivel mai ridicat al inflaţiei, spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu: „Deficitul bugetar fiind cel anunţat, şi ce s-a discutat prin Parlament, vedem şi aici, şi în ceea ce priveşte politica veniturilor, că riscurile se duc pentru împingerea inflaţiei în sus”.
Guvernatorul Băncii Naţionale a explicat că este necesar un dozaj mai fin între măsurile dedicate stimulării consumului şi cele pentru sprijinirea producţiei interne, altfel riscăm o creştere semnificativă în continuare a importurilor, adică să contribuim la crearea de locuri de muncă şi bunăstare în străinătate, nu în interiorul ţării. Mugur Isărescu a mai precizat că BNR aşteaptă să vadă cum va arăta bugetul pentru anul viitor şi modul în care vor fi incluse în structura sa măsurile adoptate recent de legislativ. El şi-a exprimat părerea că în actualele condiţii, bugetul pentru 2017 va fi destul de greu de construit. Şeful Băncii Centrale a mai avertizat, în cadrul prezentării de astăzi, şi asupra problemelor legate de forţa de muncă înregistrate în economie./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 noiembrie)