Raport al Comisiei Europene privind progresele făcute de Turcia în vederea aderării la UE

Uniunea Europeană apreciază colaborarea cu Turcia în domeniul migraţiei, însă nu poate trece cu vederea evenimentele din ultimele luni, care au afectat toate palierele societăţii. Comisia Europeană a publicat astăzi un raport privind progresele făcute de Turcia în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Reporter: Claudia Marcu – Puţinele aspecte pozitive nu pot ascunde în spatele lor încălcări ale statului de drept şi drepturilor fundamentale, în special când vorbim de funcţionarea justiţiei şi a libertăţii de exprimare – a spus astăzi comisarul european pentru extindere. Europa a arătat că este deschisă dialogului, dar din păcate Turcia se îndepărtează de Europa, a menţionat Johannes Hahn.

Johannes Hahn: Autorităţile turce trebuie să ne spună ce vor şi să explice şi proprilor cetăţeni. Pe de altă parte, statele membre trebuie să discute profund şi deschis despre viitorul relaţiei noastre cu Turcia, a adăugat Johannes Hahn.

Reporter: Tot mai multe state membre, dar şi membri ai Parlamentului European cer îngheţarea negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană. Johannes Hahn se aşteaptă ca această discuţie să aibă loc la Consiliul Afacerilor Externe de săptămâna viitoare, iar în decembrie liderii europeni să ajungă la un acord privind poziţia faţa de Turcia./rpatulea/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 noiembrie