UNICEF salută adoptarea Codului de marketing al substituenților de lapte matern

București, 10 noiembrie 2016 – UNICEF salută adoptarea Codului de marketing al substituenților de lapte matern de către Parlamentul României în data de 18 octombrie 2016 și promulgarea lui de către Președintele României, dl.Klaus Iohannis, în data de 7 noiembrie 2016.

România a aderat la și a semnat Codul Internațional de marketing pentru substituenții de lapte matern încă din 1982. Acest cod nu urmărește interzicerea sau folosirea substituenților de lapte matern, ci caută să asigure folosirea lor adecvată în beneficiul superior al copilului.

UNICEF a sprijinit eforturile de a translata prevederile Codului în legislația românească încă din anul 2004, promovând și încorporarea noilor Directive Europene. În 2010, rata alăptării exclusive a fost de 12,6%, indicând o scădere față de alți ani (această cifră este mult sub media europeană de 30% și de media mondială de 36%). De asemenea, există alte practici inadecvate referitoare la nutriția sugarului și copilului mic.

Cercetări naționale desfășurate în perioada 1991 – 2010 arată efectele negative ale întreruperii timpurii a alăptării, ale ratei reduse de alăptare exclusivă, ale introducerii inadecvate a laptelui de vacă şi ale introducerii alimentelor complementare la momente nepotrivite și cu alimente inadecvate. Lipsa instruirii şi sprijinirii părinţilor cu privire la practicile de îngrijire la domiciliu a copilului, împreună cu marketingul agresiv al substituenților de lapte matern îngreunează promovarea unei nutriţii adecvate şi a dezvoltării sănătoase a copilului.

Laptele matern este standardul de aur pentru hrănirea copilului şi primul vaccin pe care acesta îl primeşte. Cercetările arată că alăptarea aduce beneficii atât mamelor, cât şi copiilor. În acelaşi timp, reprezintă o importantă sursă de economii pentru sistemul de sănătate şi pentru angajatori. Studiile au demonstrat că un copil alăptat are riscuri mai scăzute de a face o infecţie acută, de a instala sindromul de moarte subită sau boli cronice cum ar fi astmul, diabetul sau obezitatea.

Aprobarea legii Codului este un succes incontestabil. Trebuie să fim însă conștienți că reprezintă în același timp un nou început având în vedere necesitatea asigurării implementării și monitorizării acestuia, precum și a măsurării impactului în ceea ce privește starea de sănătate a sugarului și copilului mic.

Despre UNICEF

UNICEF activează în România și în alte 190 de țări și teritorii cu scopul de a ajuta copiii să supraviețuiască și să ducă o viață cât mai bună, de la naștere și până în adolescență. În România, UNICEF colaborează cu Guvernul, Parlamentul, autoritățile locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali, și cu mass-media pentru a asigura tuturor copiilor și adolescenților acces la îngrijire și educație de calitate, pentru a-i proteja de violență și a-i ajuta să crească într-un mediu familial, pentru a monitoriza respectarea drepturilor copiilor și a mobiliza resurse în beneficiul lor. UNICEF este finanțată în întregime din contribuțiile voluntare ale persoanelor fizice, ale organizațiilor din mediul de afaceri, ale fundațiilor și guvernelor din întreaga lume.