BNR şi-a menţinut prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an la -0,4%,

Banca Naţională a României a menţinut la -0,4% prognoza privind inflaţia la sfârşit de an, dar a revizuit în creştere, la 2,1%, estimarea pentru finalul lui 2017, a anunţat guvernatorul Mugur Isărescu. La această evaluare, Banca Centrală nu a luat încă în calcul efectul inflaţionist al recentelor măsuri de creştere a veniturilor în sectorul bugetar adoptate de Parlament. Guvernatorul a estimat însă că aceste decizii vor face ca bugetul pe 2017 să fie greu de construit. Iulian Olescu a urmărit declaraţiile şefului BNR.
Reporter: Banca Naţională a României şi-a menţinut prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an la -0,4%, dar a crescut-o uşor de la 2 la 2,1% pe cea pentru finele lui 2017. Principalele riscuri, care pot afecta traiectoria prognozată a preţurilor de consum sunt atât externe, cât şi interne, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Cele din exterior au influenţă, mai degrabă, în sensul reducerii inflaţiei, însă o modificare a percepţiei investitorilor faţă de statele emergente, cum este şi România, poate avea efecte semnificative asupra cursului de schimb al leului, a precizat şeful Băncii Centrale.
Mugur Isărescu: Noi, mai puţin decât polonezii, categoric, mai puţin şi decât ungurii, depindem de sentimentul investitorilor străini, cel puţin pe partea de deţineri de titluri de stat româneşti de către nerezidenţi. Schimbarea sentimentului aici, când ai miliarde de lei deţinute de către investitorii străini, schimbă, bineînţeles, cererea şi oferta. Se poate schimba extrem de brusc. E vorba de zile, uneori chiar de ore, dar /…/ cerere-ofertă pe piaţa valutară cu impact asupra cursului.
Reporter: Tocmai din acest motiv, BNR monitorizează cu atenţie evoluţiile internaţionale şi este pregătită să utilizeze toate instrumentele de politică monetară pe care le are la îndemână, a explicat Mugur Isărescu. Mediul extern este dominat în continuare de incertitudine, risc ce ar putea să-şi pună amprenta asupra evoluţiei creşterii economice din zona euro şi din Europa, în general. Această incertitudine rezultă inclusiv din faptul că nu se ştie cum vor evolua negocierile privind Brexit-ul şi nici care vor fi efectele rezultatelor alegerilor din SUA, a mai declarat Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu: Cred că semnificaţia alegerilor din SUA este, mai degrabă, legată de încheierea unei forme de globalizare, aşa cum am înţeles-o noi în ultimii 20-25 de ani, cel puţin din partea a două ţări, Marea Britanie şi SUA. Pe partea de politică monetară nu văd ce impact vor avea alegerile, dacă va fi un impact asupra politicii monetare în sensul de stimulare ceva mai rapidă. Impactul asupra Europei va exista, nu?, că se schimbă raportul de dobnzi între ratele dobndă pe principalele pieţe internaţionale.
Reporter: Guvernatorul BNR a adăugat că riscurile din plan intern privind evoluţia inflaţiei sunt legate de politica bugetară şi de venituri, dar şi de dinamica preţurilor administrate, iar influenţa materializării acestora ar pune presiune pe creşterea pfreţurilor de consum. Referindu-se la deciziile de creşteri salariale, adoptate de parlament, el a subliniat faptul că Banca Centrală nu poate comenta hotărâri politice, însă a amintit că astfel de măsuri s-au mai luat în trecut, în perioade electorale şi au fost, ulterior, corectate./denisse/sdm2