Interviu cu Stefan Schennach, membru al Adunării parlamentare a Consiliului Europei, pe tema taxei radio-tv

Independența editorială a serviciilor publice de radio și televiziune este discutată și la o reuniune EBU la Praga. Trimisul nostru, Alin Șerbănescu, a realizat un interviu cu Stefan Schennach, membru al Adunării parlamentare a Consiliului Europei.
Corespondență din Praga – Reporter: Alin Șerbănescu – Domnule Stefan Schennach, ați vorbit despre nevoia ca Parlamentul, politicienii, în general, să sprijine ideea ca oamenii să plătească o contribuție pentru posturile publice de radio și de televiziune. Știți că în România Parlamentul tocmai a adoptat o lege care elimină taxa radio-tv. De acum oamenii nu vor mai putea plăti direct taxa radio-tv, iar finanțarea celor două instituții se va face din bugetul de stat. În opinia dumneavoastră, acest lucru este bun sau nu?
Stefan Schennach: Nu sunt un prieten al acestei decizii, pentru că societățile publice de radio și de televiziune aparțin cetățenilor, nu aparțin guvernului de care depinde țara patru sau cinci ani. Dacă banii vin din buget, atunci cele două instituții vor avea în fiecare an presiuni politice ori presiuni ale unor personalități în sectorul public. Deci, cred că drumul cel mai bun este să aveți o lege care prevede finanțarea duală. Aceasta înseamnând că pentru radio sau televiziune fiecare trebuie să plătească o mică taxă, iar sectorul public să aibă, de asemenea, posibilitatea unei dispensii de maximum 50% și după aceea putem să vorbim despre excepții, șomerii, persoane cu dizabilități, oameni cu venituri foarte mici, pensionari. Aceștia nu ar trebui să plătească deloc taxa radio-tv. În această situație, statul poate aproba o lege care să excludă aceste categorii de la taxă, dar să plătească taxele în locul lor. Dacă va fi plătită taxa întreagă sau parțial este o problemă care ține de dezbaterea națională, dar trebuie ca instituțiile publice de presă să rămână independente.
Reporter: Ce pot face instituțiile publice de presă acum, după ce legea a fost adoptată în Parlament?
Stefan Schennach: În acest moment nu pot face nimic și cred că acum ar trebui să fie discuții în campania electorală și după aceea, indiferent cine va forma guvernul, să repornească o dezbatere publică despre valoarea insituțiilor publice de presă, pentru că a avea o instituție publică de presă reprezintă o valoare specială, deoarece acestea reprezintă un exemplu de jurnalism corect, care nu face campanii, propagandă, nu umblă cu dosare, nu folosește discursuri care să ne îndemne la ură și aduce la îndeplinire o serie de îndatoriri asumate, necesare publicului. Presa publică este diferită față de mass media privată, care vrea să câștige bani. Radiodifuzorii publici produc nu doar programe, ci și valori publice, ca de exemplu, pentru școli, univeristăți, dar, de asemenea, pentru societate, în general. De aceea, cred că trebuie discutat mai mult pe această temă astfel încât în România fiecare să înțealeagă foarte clar că ei stau în spatele fiecărui radiodifuzor public. Vreau să vă mai spun că acum Consiliul Europei este atent la această situație și nu este niciun secret că în acest moment rpegătim două rapoarte, unul din partea mea și celălalt din partea unui coleg din Ucraina. Verificăm această situație inclusiv în România și credem că și acest impuls venit din afară poate fi util pentru țara dumneavoastră./fdoman/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI