Proiectul “Invictus Games Toronto 2017”

Cu prilejul Zilei Veteranilor, în cadrul ceremoniei militare și religioase organizată la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului, a fost prezentat lotul format din militari răniți în misiuni interne sau internaționale, rezultat după parcurgerea primei etape de evaluare şi selecţie în vederea participării echipei României la evenimentul sportiv paralimpic „Invictus Games Toronto 2017”.

Din cei 37 de militari care au acceptat provocarea, după prima etapă de evaluare au fost selecţionaţi 27 de sportivi, în opt discipline – atletism, ciclism, înot, haltere, tir cu arcul, canotaj, volei şi baschet. Aceștia urmează să efectueze, probabil la sfârșitul lunii decembrie, vizita medicală la Institutul Național de Medicină Sportivă, ceea ce va reprezenta, de altfel, ultima etapă a procesului de selecție.

După definitivarea lotului, se va realiza o proiecție a sumelor necesare finalizării proiectului, care va include și costul echipamentului personalizat, în funcție de dizabilitățile sportivilor și de disciplina aleasă. Fondurile vor fi asigurate, în principal, din bugetul M.Ap.N., iar pentru cheltuielile care nu sunt eligibile din fonduri publice se vor utiliza, în mod complementar, fonduri private provenite de la asociaţii, fundaţii şi alte persoane fizice sau juridice care vor dori sa facă donaţii sau sponsorizări.

Cei cinci militari care au parcurs acest circuit anul trecut și care sunt deja legitimaţi la secția paralimpică a Clubului Sportiv al Armatei ”Steaua”,  își vor relua antrenamentele în această lună.

***

“Invictus Games” este un eveniment sportiv internaţional dedicat în exclusivitate militarilor invalizi/răniţi ca urmare a participării la misiuni în teatrele de operaţii sau la acţiuni militare interne. Acesta cuprinde mai multe discipline sportive, adaptate pentru persoane cu dizabilităţi, respectiv: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la aparat special, haltere, ciclism, volei din poziţia şezând, înot, baschet şi rugby din scaunul cu rotile, golf şi hochei.

Jocurile Paralimpice Invictus sunt organizate după criterii foarte strict stabilite. Sportivii acceptaţi în concurs trebuie să parcurgă proceduri de certificare riguroase, după standardele paralimpice, atât în ceea ce priveşte starea de sănătate şi compatibilitatea dizabilităţii cu proba sportivă dorită, cât şi îndeplinirea baremelor sportive de calificare în probă. Acest proces complex de certificare se face prin secţia paralimpică a CSA Steaua Bucureşti, cu sprijinul Comitetului Paralimpic Român.

România a primit oficial, în luna septembrie a acestui an, invitaţia guvernului de la Ottawa de a participa cu o echipă de sportivi paralimpici, militari răniţi, veterani ai teatrelor de operaţii, la ediţia 2017 a Jocurilor Invictus.

Secţia Presă