Dmitri Peskov a declarat că este posibil ca Donald Trump să convingă NATO să retragă trupele de la graniţele Rusiei

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că este posibil ca Donald Trump să convingă conducerea NATO să retragă trupele de la graniţele Rusiei, potrivit unui interviu acordat pentru Associated Press. Moscova speră într-o ameliorare a relaţiilor sale cu Washingtonul, a mai menţionat Peskov. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, a mai specificat că Moscova speră într-o ameliorare a relaţiile ruso-americane, după preluarea de către Donald Trump a mandatului de preşedinte al Statelor Unite. „El (Trump – nota INTERFAX) a fost un susţinător ferm al unor bune relaţii între ţările noastre”, a declarat Peskov, în interviul acordat pentru Associated Press.

Potrivit afrmaţiilor sale, Rusia şi SUA ar trebui să aibă aceeaşi reacţie la cea mai periculoasă ameninţare, care este terorismul. Dmitri Peskov a menţionat, în acest context, faptul că cele două state au acumulat un ‘bagaj bogat de disensiuni’. „Succesul va fi garantat, dacă vom fi suficient de înţelepţi şi vom începe să discutăm unii cu ceilalţi şi să încercăm să ascultăm îngrijorările atât pe ale unora, cât şi pe ale altora”, a subliniat Peskov.

Potrivit afirmaţiilor lui Peskov, în scopul reinstaurării încrederii între cele două state, Trump ar putea să convingă NATO să retragă trupele sale de la graniţele ruseşti, ceea ce ar putea duce la o detensionare a situaţiei din Europa. În momentul de faţă, Rusia vede că „muşchii NATO” devin tot mai mari şi se apropie din ce în ce mai mult de graniţele ruseşti. El a catalogat NATO drept „un instrument de opoziţie”, adăugând că „nu ne simţim în nesiguranţă”, dar suntem nevoiţi să întreprindem măsuri. Peskov a mai declarat că, fără o cooperare dintre Rusia şi SUA, paşii viitori de reglementare politică a situaţiei din Siria sunt dificili. În acest context, Peskov a atras atenţia la importanţa delimitării opoziţiei siriene de terorişti. Peskov a subliniat şi faptul că Rusia sprijină autorităţile siriene întrucât o alternativă pentru preşedintele sirian, Bashar al-Assad, la Damasc ar fi grupările Jabhat al-Nusra şi Statul Islamic.

Referindu-se la poziţia pe care o au SUA şi Canada faţă de Crimeea, Peskov a declarat că în Rusia nimeni şi niciodată nu va genera o discuţie pe acest subiect. Răspunzând la întrebarea ce fel de abordare va avea noua Administraţie americană faţa de această chestiune, Peskov a declarat că cei de la Moscova înţeleg că partenerii europeni şi partenerii din SUA vor avea nevoie de timp pentru a recunoaşte acest lucru. „Suntem suficient de răbdători pentru a aştepta până în momentul în care această concepţie va ajunge la Washington, în Statele Unite şi în Europa”, a adăugat Peskov./vdraguta/ilapadat

www.interfax.ru – 12 noiembrie