Deschiderea expoziției costumului popular rusesc ”Port popular… Popor bine îmbrăcat”

Centrul Rus de Știință și Cultură din București aduce în atenția publicului deschiderea expoziției costumului popular rusesc ”Port popular… Popor bine îmbrăcat” care vă va familiariza cu îmbrăcămintea țărănească veche din partea europeană a Rusiei, din colecția Muzeului Costumului Popular din orașul Pereslavl-Zalesski, Rusia.

Colecția prezentată la expoziție este rezultatul unei munci laborioase de expediție și colectare a organizatorilor, rodul unei dorințe puternice de a salva capodoperele date uitării, cele create de mâinile poporului rus, dorința de a arăta diversitatea și frumusețea costumului rusesc și de a trezi dragostea și respectul pentru tot ce este popular și, în special, pentru costume.

Exponatele prezentate la expoziție sunt autentice; vechimea majorității articolelor depășește 100 de ani, iar în unele cazuri – chiar și 150 de ani. Timpul a fost îndurător cu țesăturile și materialele, iar pe perioada acestui secol, costumele nu și-au pierdut culoarea.

Îi așteptăm pe toți doritorii începând cu data de 16 noiembrie, ora 18.00 să vadă frumusețea portului tradițional rusesc în incinta Centrului (Bld. Lascăr Catargiu, nr.50).

La deschidere va participa invitatul special Mihail Șvâdkoi, trimis special al Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, pe probleme de cultură și educație. Acesta vine în România la invitația ministrului culturii, Corina Ioana Șuteu.

Mihail Șvâdkoi este critic teatral, teoretician dramatic, personalitate publică și politică, laureat al Premiului de Stat al Federației Ruse. Director artistic al Teatrului Muzical din Moscova, supervizor al Facultății de Politici Culturale și Management în Sfera Umanitară din cadul Universității de Stat din Moscova. A ocupat funcțiile de Ministru al Culturii Federației Ruse (2000-2004) și de Președinte al Agenției Federale pentru Cultură și Cinematografie (2004-2008).

Dorim ca această expoziție să vă apropie de cultura rusească și să vă ajute să o înțelegeți și să o îndrăgiți!