Întâlnire a miniştrilor de externe ai UE, după alegerea lui Donald Trump preşedinte al SUA

Europa trebuie să fie pro-activă în relaţia cu noua administraţie americană – au fost de acord aseară miniştrii europeni de externe, reuniţi la Bruxelles într-o întâlnire informală. Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a refuzat să participe, catalogând întâlnirea ca fiind „ridicolă”. Întâlnirea a fost iniţiată de Germania şi Olanda.
Reporter: Claudia Marcu – America rămâne o naţiune importantă pentru rezolvarea problemelor de mediu şi de securitate ale lumii, iar Europa trebuie să arate că este gata să colaboreze la fel de bine şi cu preşedintele ales Donald Tump – au fost de acord miniştrii europeni de externe. Şi trebuie să ne pregătim pentru acest moment, a spus aseară ministrul olandez de externe, Bert Koenders. „Prima mea reacţie a fost şi rămâne că Donald Trump este ales democratic şi va fi judecat după fapte. Dar sigur că este un candidat care a spus că America va fi pe primul loc, un candidat care pare că vrea o altă relaţie cu Federaţia Rusă. Vom vedea dacă aşa este. Nu intrăm în panică, dar securitatea Europei depinde în mare măsură de Statele Unite” – a precizat ministrul olandez de externe Bert Koenders la finalul întâlnirii.
Federica Mogherini, înaltul reprezentant pentru poltică externă şi de securitate, a spus că nu Europa face agenda viitoarei administraţii americane, dar agenda Europei este acum clară. Colaborarea UE cu NATO este pe agenda Consiliului pentru Afaceri Externe, care începe astăzi la Bruxelles./dursache/menescu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 noiembrie)