Luna se va afla în jurul prânzului cel mai aproape de Pământ din ultimii 70 de ani

Luna se va afla astăzi în jurul prânzului cel mai aproape de Pământ din ultimii 70 de ani. Fenomenul de „superlună” – cum mai este cunoscut – se va vedea şi din ţara noastră, dar la aproape patru ore de la maximul său. Termenul de „superlună” denumeşte o lună plină aflată mai aproape de Pamânt decât în mod obişnuit. Satelitul natural al Terrei se va percepe astăzi mai mare, datorită distanţei reduse dintre cele două corpuri cereşti.

Doctorul în astronomie Magda Stavinski reaminteşte că, din cauza atracţiei gravitaţionale, ar putea fi amplificate unele fenomene naturale precum mareele, fără a se produce însă efecte majore: „Pot să amplifice puţin fluxul şi refluxul apelor, sau în cazul unor fenomene naturale de gen cutremure, erupţii vulcanice ş.a.m.d. să le amplifice, nu să le cauzeze, să le amplifice. Luna răsare după ora 17:13, deci din Bucureşti, cel puţin din România, ea nu poate fi văzută la momentul fazei maxime, adică în momentul în care, într-adevăr, discul în arie este aparent ceva mai mare, pentru că luna nu se modifică, ea tot aceeaşi rămâne şi puţin mai strălucitoare.”

Maximul fenomenului de „superlună” se va produce astăzi în jurul orei 13:21, iar în România Luna va fi vizibilă de la ora 17:13, când va şi răsări./dursache/menescu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 noiembrie)