A început o nouă ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, organizat de Radio România

A început o nouă ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, organizat de Radio România, în pavilionul central al complexului Romexpo din Bucureşti. Este cea mai mare manifestare de acest gen din România şi le propune cititorilor, până duminică, peste 850 de evenimente – lansări de carte, întâlniri cu autori, editori şi alte personalităţi. Invitatul de onoare al acestei ediţii este China. Reporterul RRA, Felicia Mocanu, a stat de vorbă cu vizitatorii, care au trecut pragul târgului în prima zi.

Alina Pantazi: Avem pachete de cărţi cu reduceri speciale, şi de asemenea o ofertă bogată de noutăţi, foarte multe, peste 50 la număr. Avem de toate pentru toţi de la copii până la adulţi: dicţionare, limbi străine, cărţi de dezvoltare personală, auxiliare şcolare, de asemenea cărţi de limbi străine, cursuri şi bineînţeles gramatici.

Reporter: Devine din ce în ce mai pretenţios publicul vizitator al târgului?

Alina Pantazi: Da şi nu, în sensul că mulţi caută – şi deja au listuţe pregătite şi ştiu ce-şi doresc – iar alţii din contră le place să studieze oferta, îşi notează, unii vin mai târzu să achiziţioneze.

-: Pentru început este frumos. Apreciez în mod deosebit standul invitaţilor noştri, nu aş zice pe măsura imensităţii Chinei, este foarte bine organizat.

Realizator: Preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, a precizat, în deschiderea oficială a evenimentului, că Târgul Gaudeamus reprezintă un reper în peisajul cultural românesc şi internaţional.

Ovidiu Miculescu: Iată, ne respectăm promisiunea. Este al XXIII-lea an în care Radio România vă dă întâlnire la Romexpo, la acest târg de carte, cel mai citit târg de carte din România, la cel mai ascultat post de radio din România. Suntem extrem de bucuroşi că putem să organizăm în continuare acest eveniment extraordinar, unic în felul său, pentru că Radio România este singurul serviciu public media din lume care poate să organizeze un astfel de eveniment.

Realizator: Ţara invitată, China, are la târg un stand impresionant, iar publicul poate cumpăra peste 3 mii de titluri, semnate de autori chinezi. Ministrul adjunct chinez pentru Cultură şi Mass-Media, Yan Xiaohong, a spus că Târgul Gaudeamus va contribui la intensificarea colaborării cu România în domeniul culturii.

Yan Xiaohong:  Îi invităm pe cititorii români  să ne viziteze standul. Am adus cu noi peste 3.000 de cărţi, iar delegaţia noastră este formată din reprezentanţi a 50 de edituri importante din China. Sperăm că după aceast eveniment să se intensifice schimburile culturale, educaţionale şi editorial dintre ţările noastre. Am promis că la întoarcerea acasă să aducem pe piaţa chineză şi autori români.

Realizator: La următoarea ediţie, Statele Unite vor avea rolul de invitat special al Târgului Gaudeamus. Prezent ieri la târg, ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat că este o onoare pentru ţara sa să fie invitată a târgului anul viitor, iar acest lucru este privit cu mult interes la Washington./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 noiembrie