Adolescenta-criza juvenila

Psihologul american, Stanley Hall sustine ca “Adolescenta este o etapa de furtuni si stres, o perpetua oscilatie intre extreme”. Consider ca afirmatia descrie succinct, dar cu exactitate aceasta perioada echivoca din viata unui om.

ziua-tineretuluiFiind o perioada confuza pentru adolescent, aceasta consta in constientizarea existentei unor dificultati, cu care, pana in acel moment, nu se mai confruntase. Spre exemplu, sunt nevoiti sa-si aleaga de la o varsta frageda profilul liceal, care, in viitor, va sta la baza carierei pe care o vor urma intreaga viata. Este, de asemenea, perioada marilor incercari: incercarea de a se integra intr-un grup de persone cu aceleasi varste, incercarea de a-si asuma responsabilitati, incercarea de a se plia pe anumite tipare create de societate. Integrarea, din punct de vedere social, este dificila la această varstă, deoarece, un mare procent din adolescenti se confrunta cu izolarea, fiindu-le greu sa se adapteze in grupuri. Aceasta problema este una serioasa, cauzata in mare parte de complexe ce tin de stima de sine scazuta sau de frustrari. Increderea in propria persoana prea ridicata este considerata, insa, narcisism. Consecinta acestor izolari sociale, a acestor complexe este aparitia starilor de neliniste si a tendintelor conflictuale.Solutia cea mai des intalnita este discutarea cu un specialist care, in timp, va elimina gandurile de auto-critica, negative si le va inlocui cu independenta si acceptarea propriei persoane.

La atingerea acestei varste controversate, apar si conflictele dintre generatii cu mentalitati opozante si probleme complet diferite. In cadrul acestei situatii nefavorabile, apare si tendinta adolescentului de se integra in cercul adult, dar si aceea de respingere a lui din anumite prejudecati create de majori care considera că varsta este direct proportionala cu maturitatea. In mod criticabil, adolescentii sunt exclusi, in general, din discutii purtate de adulti, sub pretextul ca ei sunt copii si anumite probleme nu se pot discuta cu ei, aspect contrazis, printre altele, de exceptiile numeroase de tineri neajunsi la varsta majora care au obținut in scurta lor viata, multiple succese in diferite domenii sau care au avut parte de esecuri sau experiente care au dus la o maturizare precoce.

Din nefericire, incepand cu ultimii ani, adolescentii au fost expusi, in mod voit, la diferite pericole cauzate de retelele de socializare. In zilele noastre, exista copii neajunsi in invatamantul gimnazial cu conturi si profiluri pe site-uri care presupun afisarea unor informatii cheie, a pozelor si chiar a scolii unde invata, aspecte care pot afecta cu desavarsire siguranta acestora. Din pacate, avansarea tehnologiei poate avea doua tipuri de urmari, una pozitiva si una negativa. Partea pozitiva este aceea a accesului imediat la informatii necesare lor, dar, pe de alta parte, dezavantajele sunt ca, odata cu inaintarea tehnologiei si aparitia retelelor de socializare, ia nastere si tendinta copilului\adolescentului de a tine pasul cu acestea, fiind considerati depasiti de ceilalti in cazul in care nu se conformeaza. Pe langa acest aspect negativ, exista inca o problema, si anume, schimbarea sistemului de valori. Aceasta situatie nefavorabila este tot cauzata de internet, locul unde un buton poate schimba starea de spirit a unui individ, iar o poza reusita este, de asemenea, una pe care multi oameni au apreciat-o, nu una care ii multumeste pe cei ce au realizat-o. Intrarea in lumea virtuala presupune indepartarea de cea reala.

Generatiile actuale de tineri trec printr-o grava problema provocata de distorsionarea gandirii, a mentalitatii. In era in care traim, accentul este pus pe aspectul fizic, nu pe caracter sau personalitate. Aceasta problema duce, in timp, la complexe create prin comparatiile intre indivizii aflati la aceasta varsta. Un alt aspect care este o urmare a schimbarii scarii de valori este si aparitia diferentelor materiale, copiii judecand persoane dupa acest criteriu.

In concluzie, in concordanta cu primul citat mentionat, consider ca adolescenta este o perioada aflata intre doi poli opusi, copilaria si varsta adulta care, fiind atat de opozanti, ii provoaca adolescentului probleme de diverse tipuri. Maturizarea nu se raporteaza la varsta, ci la gandirea cu care a fost crescut copilul, la incercarile, fie mai mici, fie mai mari, prin care a fost nevoit sa treaca acesta pe parcursul copilariei.

Nejat Yasmine

Colegiul National “Spiru Haret”, clasa a IX-a H

Prof. Victoria Mihalcea