Preşedintele Bulgariei: „Suntem într-o criză politică”

Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a declarat că, după consultările politice desfăşurate cu partidele parlamentare în vederea formării unui guvern interimar, va convoca reuniunea Consiliului Consultativ pentru Securitate Naţională. În cadrul şedinţei acestui forum, şeful statului bulgar se aşteaptă ca partidele să vină cu o soluţie la criza politică.

„Suntem într-o criză politică”, a menţionat Plevneliev, la începutul consultărilor pe care le-a avut cu grupul parlamentar al partidului GERB. Potrivit Constituţiei Bulgariei, preşedintele ţării trebuie să desfăşoare consultări cu toate forţele politice reprezentate în legislativ înainte de a înmâna mandatul pentru formarea executivului. „În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii partidului GERB, doresc să analizăm posibilitatea ca în cadrul actualei Adunări Naţionale să găsim o altă formulă de creare a guvernului. În al doilea rând, dacă nu este posibil altfel, aş dori să aflăm care ar fi eventualele date pentru organizarea alegerilor anticipate, iar în al treilea rând, ce anume ar mai putea face legislativul”, a precizat preşedintele Plevneliev.

„Scopul nostru este să nu lăsăm această criză politică să se transforme într-un parlamentară şi să nu se ajungă la demisia parlamentului”, a mai spus preşedintele bulgar. Potrivit acestuia, consultările vor continua şi în zilele următoare./ddaniela/pvelisar

www.dariknews.bg – 17 noiembrie