„Zestrea“ by Liliana Țuroiu la ICR Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează vineri, 2 decembrie, ora 19.00, la sediul său din  Rua do Barão nr. 10, Alfama, vernisajul expoziției „Zestrea“ by Liliana Țuroiu.

„Zestrea“ este un proiect cultural de promovare a identităţii naţionale, ce cuprinde o colecţie inspirată din costumul tradiţional românesc și care se adresează persoanelor preocupate de cultură, tradiţie şi modă. În colecţia „Zestrea“ piese precum fota, ia, brâul sau ilicul sunt surse de inspiraţie pentru broderii moderne utilizate în creaţii vestimentare contemporane.

Între destinațiile deosebite încărcate de istorie și cultură în care proiectul „Zestrea“ by Liliana Țuroiu a fost prezentat, menționăm: Castelul Bran, Muzeul Național Peleș, Castelul Pelișor, Palatul  Cesianu-Racoviță, Castelul Bethlen Haller, Palatul Schönbrunn, Castelul Jaegerhof Dusseldorf, Accademia di Romania din Roma.

colectia-zestrea-foto-1Liliana Țuroiu este lector universitar doctor la Universitatea Națională de Arte București – Departamentul de Modă, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și are de 15 ani propriul său brand. Artista a semnat mai multe expoziţii de artă, fotografie şi costum organizate în diverse locaţii din ţară: Teatrul „I.L. Caragiale“ din Bucureşti  cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii; Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale; Romexpo – România în cadrul tuturor ediţiilor Best Fashion Brands şi ale Târgului Naţional Tinimtex; LTU Studio by Liliana Ţuroiu a fost ales partenerul oficial pentru crearea ţinutelor purtate de reprezentanţii României cu ocazia Summitului Nato organizat la Bucureşti.

colectia-zestrea-foto-2Designerul Liliana Țuroiu realizează colecții care valorifică portul național şi simbolurile acestuia, conferind o viziune nouă unor piese vestimentare ca ia, brâul sau catrinţa. Artista a lansat în 2010 prima sa colecție inspirată din costumul tradițional românesc, intitulată „Interferenţe“, iar în anul 2011 a realizat o colecţie inspirată din costumul tradiţional balcanic, care îmbină în mod armonios stilul modern cu elemente de artă românească de secol XIX, impresionând prin bogăţia şi preţiozitatea detaliilor.

colectia-zestrea-foto-3În avanpremieră, o parte a colecției „Zestrea“ va fi prezentată în cadrul recepției organizate de Ambasada României în Republica Portugheză, în data de 30 noiembrie, la Teatrul Thalia din Lisabona, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Expoziția de la sediul ICR Lisabona va putea fi vizitată până pe data de 12 decembrie 2016, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-17.00.

Institutul Cultural Român de la Lisabona