Cineastul francez Ioanis Nuguet, regizorul filmului „Spartacus și Cassandra”, prezent la București

Cineastul francez Ioanis Nuguet , regizorul filmului „Spartacus și Cassandra” care a câștigat marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Sibiu – Astra Film Festival (AFF) din 2015, va fi prezent la București în perioada 21-23 noiembrie 2016, alături de protagonista documentarului Camille Brisson ,cu ocazia ciclului de cine-dezbateri privind drepturile copilului organizat de Ambasada Franței în România și Institutul francez din București. 

În cadrul acestui eveniment, o proiecție specială a filmului „Spartacus și Cassandra” va avea loc marți, 22 noiembrie, de la ora 19.30, la sala de cinema Elvira Popescu (Bulevardul Dacia nr.77), urmată de o dezbatere cu regizorul Ioanis Nuguet și protagonista Camille Brisson.

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului din 20 noiembrie , Ambasada Franței și Institutul Francez București organizează un ciclu de cine-dezbateri pe tema drepturilor copilului, care va avea loc pe 21, 22 și 23 noiembrie, în sala Elvira Popescu (Institutul Francez din București).

Acest proiect, conceput ca o platformă pentru întâlniri și schimburi de opinii, intenționează să ofere reprezentanților societății civile, studenților, actorilor instituționali, profesioniștilor din domeniul educațional și judiciar, dar și tuturor celor care sunt interesați de drepturile copilului, un cadru privilegiat pentru a discuta problemele prezentate pe ecran.

Aceste proiecții, ateliere și întâlniri sunt organizate la inițiativa Ambasadei Franței în România și Institutului Francez din București, cu sprijinul Institutului Francez din Paris și CEMEA (Centre pentru metode de training în educație activă).

De asemenea, în cadrul aceluiași eveniment vor avea loc proiecțiile a trei filme documentare axate pe tema copilului în justiție , fiecare urmată de un atelier-dezbatere animat de specialiști francezi invitați la București special cu această ocazie: doamna Nahima Laieb, responsabil de protecția judiciară a tinerilor, formator – cercetător la Ecole nationale de protection judiciaire de la jeunesse , responsabilă la nivel național de „sectorul muncă socială – sănătate mintală” la Centrul pentru metode de training în educație activă, domnul Jean-Jacques Yvorel, istoric, cercetător emerit la Ecole nationale de protection judiciaire de la jeunesse , cercetător asociat la Centrul de Cercetări sociologice pe tema dreptului și instituțiilor penale, doamna Tiphaine Personnic, judecător pentru copii la Tribunalul de Înaltă instanță de la Béziers.

O proiecție specială pentru elevi a filmului « Le garçon et le monde» al regizorului Ale Abreu va avea loc miercuri, 23 noiembrie, de la ora 11.00, la sala Elvira Popescu.

Consultați întregul program al evenimentului aici.

„Spartacus şi Cassandra” este un film documentar despre viaţa în Franţa, la periferia Parisului, a doi copii romi de origine română, doi fraţi – Spartacus în vârstă de 13 ani şi sora sa Cassandra, de 10 ani. Ioanis Nuguet, regizorul care a trăit cu ei, i-a urmărit în fiecare zi, timp de mai mulți ani, descrie povestea celor doi copii, a căror viață se împarte între de părinţii lor care trăiesc pe stradă şi Camille, o tânără franţuzoaică de 21 de ani, trapezistă la circ, care decide să aibă grijă de ei și să le ofere o viaţă mai bună.

Documentarul a primit recenzii foarte bune din partea presei franceze. Ziarul „Le Monde” a publicat o recenzie în care califică documentarul ca fiind «un poem viu al copilăriei sfâşiate», în timp ce revista „Télérama” descrie «un film luminos». Săptămânalul „L’Express” a notat că acest «documentar atipic, asemănător cu o poveste de copii, dur şi minunat totodată, este o reală reuşită».

Revista „Première” consideră că „Spartacus și Cassandra” este un film «emoţionant şi mişcător», în timp ce  „Le Journal du Dimanche” descrie «un documentar captivant». Site-ul „Mediapart”a notat , de asemenea,  că „Spartacus şi Cassandra” este un film « extrem de uman ».

 Serviciul de presă al Ambasadei Franței în România