Final de succes al turneului Vă place Schu… ? al violoncelistului Răzvan Suma

Succesul de la Sala Radio al recitalului Vă place Schu…? a avut şi o continuare, la Centrul Multifuncţional din Piteşti, unde s-a încheiat la acest sfârşit de săptămână turneul naţional susţinut de violoncelistul Răzvan Suma, alături de pianistul Horia Mihail, între 7 şi 18 noiembrie, în 7 oraşe din România, la 10 ani de la primul turneu naţional.

Violoncelistul Răzvan Suma a străbătut țara începând din 2012 alături de diferiţi muzicieni în turneele Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place Tango?, parafrazând titlul unui film celebru, ajungând în 2016 să caute împreună cu publicul şi cu pianistul Horia Mihail răspunsul la întrebarea, cu răspuns previzibil, de altfel, Vă place Schu… ?. Dacă înaintea acestui turneu, unii dintre spectatori aveau dubii, la final se pare că cei mai mulţi dintre ei au ajuns la concluzia că le place atât Schubert, cât şi Schumann.

Programul de recitaluri din acest turneu susţinut de Răzva Suma şi Horia Mihail a cuprins F. Schubert: Sonata Arpeggione în la minor, D 821, R. Schumann: Adagio şi Allegro în la bemol major, op. 70, Fantasiestücke, op. 73 şi Cinci piese în stil popular, op.102.

Ascultând-ul pe Răzvan Suma cu acest repertoriu romantic prin excelență spectatorul a avut parte din nou de revelația faptului că tinerețea este de fapt o stare spirit.  Cu un discurs ardent, susţinere şi narare alertă a frazelor, o atentă adecvare a vibrato-ului şi o multitudine de forme de atac ale arcuşului, violoncelul lui Răzvan Suma a răsplatit fiecare secundă petrecută alaturi de muzica lui Schu…mann/bert deopotrivă.

În 2006, în urmă cu 10 ani, Răzvan Suma şi Horia Mihail intrau în povestea turneelor naționale tot cu un program Schumann, fiecare urmându-și de atunci propriul drum și multiplicând ideea pornită împreună.

Răzvan Suma: Roadele eforturilor de atunci ne ofera astăzi acest public alături de care am crescut. Am întâlnit în ţară acel public care a fost şi la MusicON şi la Va place Bach? sau Brahms sau Tango. SCHU-bert-mann este, pentru mine, un exerciţiu de generozitate.”

Itinerar

7 noiembrie, ora 19 – Deva, Teatrul de Artă

8 noiembrie, ora 19 – Alba Iulia, Casa de cultură

9 noiembrie, ora 19 – Craiova, Filarmonica Oltenia

11 noiembrie, ora 19 – Timișoara, Sala Capitol

13 noiembrie, ora 19 – Iași, Aula BCU

16 noiembrie, ora 19 – București, Sala Radio

18 noiembrie, ora 19 – Pitești, Centrul multifuncţional

Organizatori: Asociatia culturală Analia Selis şi Centrul Cultural Media Radio România

Partener oficial:  BMW

Proiect cofinanţat de UCIMR

Transportator aerian oficial: Air France

Sponsori: Sensiblu, Vestra, Cai de Vis, Elsaco

Un proiect Radio România

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional, TVR 2, România TV, Caţavencii, Şapte Seri, Metropolis, Agenţia de carte, Accente, Business review, Forbes, Hotnews, Avantaje, Cariere, 9 A.M., Kudika, Garbo, Urbo.ro Actualitatea Muzicală, mediaTRUST

Parteneri culturali: Asociaţia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Municipiul Alba Iulia, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, Filarmonica „Banatul” din Timişoara, Filarmonica „Moldova” din Iaşi, Orchestrele şi Corurile Radio, Filarmonica din Piteşti.