Regiunile defavorizate din România vor beneficia, în perioada 2017-2019, de susţinere prin programul naţional antisărăcie, elaborat de Guvern

Regiunile defavorizate din România, respectiv Valea Jiului, Roşia Montană din Munţii Apuseni şi localităţi din judeţele Vaslui şi Iaşi vor beneficia, în perioada 2017-2019, de susţinere prin programul naţional antisărăcie, elaborat de executiv şi prezentat ieri, la Iaşi, de premierul Dacian Cioloş. Biroul guvernamental de asistenţă tehnică pentru regiunile defavorizate se va afla în judeţul Vaslui, iar proiectele de care se va ocupa vor fi legate de dezvoltarea infrastructurii.
Dacian Cioloş: „Cei care pregătesc proiectele acestea vor fi sprijiniți de unitatea de asistență tehnică, inclusiv cu expertiză din afara unității, punctuală dacă e nevoie, pentru că proiectele respective să fie eligibile și să îndeplinească un punctaj cât mai mare pentru selecția lor”.
Pe de altă parte, Dacian Cioloş a admis că au existat greşeli în actul normativ în baza căruia au fost diminuate salariile unor categorii de angajaţi din învăţământ şi a promis că guvernul va încerca să repare erorile produse prin ordonanţa de salarizare în sistemul bugetar. Peste 150 de sindicalişti din educaţie, de la Poştă şi angajaţi ai Combinatului de utilaj greu din Iași l-au întâmpinat cu proteste pe premier.
Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iaşi: „Domnul prim-ministru, domnul Dacian Cioloș, trebuie să știe că un stat de drept se bazează pe supremația legii și inevitabil respectarea unor sentințe judecătorești. La nivelul județului Iași, a încă șapte județe din țară există sentințe judecătorești de aproape doi ani care vizează plata dobânzilor la sumele aferente anilor 2008-2011. Din păcate pentru noi, niciuna dintre aceste sentințe nu a fost pusă în aplicare, riscăm să prindem prespcripția”./eradu/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 noiembrie)