Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România, îşi aşteaptă vizitatorii în pavilionul central al Complexului Romexpo

 La Bucureşti, Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România, îşi aşteaptă şi astăzi vizitatorii în pavilionul central al Complexului Romexpo. Printre zecile de activităţi programate se află şi finala pe ţară a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, creat în anul 2002 la iniţiativa Radio România, pentru a stimula lectura în rândul elevilor de liceu. Ieri, la Gaudeamus s-au acordat premiile Pen Club România pentru cele mai bune cărţi din 2015. Doi autori împart această distincţie: Bogdan Ghiu, pentru volumul de eseuri „Trebuie tradus totul”, şi Cristian Teodorescu pentru romanul „Şoseaua Virtuţii”.
Bogdan Ghiu: Pe lângă faptul că împărţim acelaşi premiu mai e ceva care se repetă aici. Ambele cărţi sunt apărute la „Cartea Românească”. Când nu mai era sezon de premii, e o ultimă încununare pentru cineva care a servit literatura română contemporană.
Cristian Teodorescu: „Mă bucur că eu, ca exclus dintr-o uniune de creaţie, sunt premiat de altă uniune de creaţie. Republica asta a literelor e suficient de mică încât să ne încapă pe toţi, chiar dacă noi avem impresia că suntem mai /mulţi/ decât /ar încăpea/ /…/.
Realizator: Dintre multiplele evenimente desfăşurate ieri amintim lansarea scenariului şi a cd-ului filmului „Bacalaureat” în prezenţa regizorului Cristian Mungiu, care consideră că Târgul Gaudeamus a devenit o tradiţie”.
Cristian Mungiu: „E un eveniment de tradiţie, e o ocazie extraordinară pentru toată lumea să considere că arta, cultura, sunt evenimente pentru care merită să ieşi din casă, pentru că, de multe, ori ne lăsăm aşa, cumva, cuprinşi de viaţa noastră de zi cu zi şi uităm că, ca să înţelegi ceva din realitate, întotdeauna trebuie să ai acces la cultură şi mi se pare că acest eveniment, care a devenit tradiţional, face parte tocmai din asemenea momente care ne facilitează accesul la un înţeles mai bun al societăţii”.

„Târgul Internaţional Gaudeamus Carte de învăţătură” se va încheia mâine, când vor fi decernate şi trofeele celei de-a 23-a ediţii./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 noiembrie)


Reporteri: Mihai Dorobanțu, Cătălin Tuluc și Vlad Alexandru.