Adolescenţa este râul infinit de trăiri, de probleme, de dragoste, de întrebări, de răspunsuri pe care orice om l-a parcurs o dată în existenţa sa.

      Chiar dacă fiecare dintre noi simte altfel această etapă a vieţii, toţi am fost modelaţi de către ea, căci reprezintă examenul pentru maturitate.

      Îşi pune întotdeauna amprenta asupra noastră, mai mult sau mai puţin, dar cred că este singurul drum în care nebuniile vârstei îşi spun cuvântul. Cine nu a avut parte de seri petrecute alături de prieteni, de lipsa de la ore, de râsul contagios al fiecărei zile, de miile de gânduri şi nelămuriri, de prima dragoste, de primele suspine, de inimi frânte? Toate aceste momente ale adolescenţei si multe altele ne construiesc pe noi, ca oameni, ca iubitori de frumos, de viaţă, de natură.

      De asemenea, ea contribuie si la formarea noastră sentimentală. Este vârsta în care marea de întrebări se revarsă asupra noastră, căci învăţăm să ne cunoaştem pe noi, pe cei din jurul nostru, lumea în care trăim. De altfel, descoperim viaţa, pătrundem în tainele sale şi ne avântăm pe căi necunoscute unde vom avea parte de pilde pe care le vom adăuga în portofoliul maturităţii.

      Adolescenţa este drumul visului, idealului, lucrurilor pe care ceilalţi le cred imposibile. Motto-ul acestei perioade este că trebuie să încerci toate posibilităţile pentru a te construi pe tine însuţi şi pentru a simţi avalanşa viitorului pe propria piele.

      Probabil că raţiunea se află pe ultimul loc când vine vorba de adolescenţi, însă vor învăţa singuri când trebuie să vorbească inima şi când mintea trebuie să-şi demonstreze puterile.

      Sunt sigură că aceştia nu vor fi înţeleşi niciodată, însă, dacă stăm să privim în profunzime, vom realiza că nu sunt decât nişte elevi ai vieţii, că vor greşi, dar vor învăţa şi vor aplica totul în dezvoltarea societăţii.

      Adolescenţii vor fi întotdeauna criticaţi din cauza faptului că nu se gândesc la ce le rezervă ziua de mâine, ci doar trăiesc intens clipa. Fac acest lucru, căci asta înseamnă adolescenţa: nebunie, trăiri puternice, planuri nestabilite, spontanitate.

 

Elev : Lungu Denisa

Clasa a IX-a F

Prof. Liana Hera