Relațiile dintre Ungaria și Serbia sunt la cel mai înalt nivel, declară premierul Aleksandar Vucic

Prim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat luni că relațiile dintre Serbia și Ungaria sunt la cel mai înalt nivel istoric și că prin continuitatea desfășurării unor sesiuni comune a celor două guverne se trimite mesajul politic puternic că cele două țări se angajează să aprofundeze cooperarea în toate domeniile. „Relațiile generale dintre cele două țări, aș spune, sunt la un nivel înalt şi poate, probabil, la cel mai înalt nivel istoric. Dialogul politic se desfăşoară în spiritul respectului reciproc și înţelegerii și ambele părți sunt pregătite pentru a consolida relațiile bilaterale„, a spus Vucic la deschiderea, la Nis, a ședinței comune a guvernelor celor două ţări. Potrivit premierului sârb, „prin sesiunea de astăzi se menţine dinamica sesiunilor comune ale guvernelor şi astfel se trimite un mesaj politic puternic că cele două țări se angajează să aprofundeze cooperarea în toate domeniile și că sunt pregătite să aprofundeze dialogul și în afara cadrului obișnuit„.
Premierul Vucic a subliniat că este încrezător că există multe lucruri pe care Serbia și Ungaria le pot face şi exploata şi care încă nu au fost făcute și, în acest sens, a menţionat că el crede că membrii guvernului vor avea posibilitatea încă o dată să treacă în revistă toate aspectele care sunt în interesul ambelor părţi. „Pe lângă cele două puncte de bază despre care noi vorbim mereu și anume, sprijinul Ungariei în procesul de integrare europeană a Serbiei şi cooperarea în domeniul migrației și a luptei împotriva terorismului şi care întotdeauna vor fi evidențiate ca fiind cele mai importante, vreau să vă mulţumesc, atât dumneavoastră cât şi miniștrilor Ungariei, în special lui Péter Szijjártó, pentru sprijinul constant și permamnent pe care ni-l oferă în cadrul instituțiilor europene și în toate instituţiile din lume„, a afirmat Vucic.
El a subliniat că multe aspecte leagă și mai strâns Serbia și Ungaria și că este posibil să se extindă investiţiile reciproce în cele două țări, precum și cooperarea în domeniul turismului, care poate şi trebuie să se intensifice foarte mult. Vucic a declarat că s-au făcut şi anumiţi paşi în domeniul transportului gazelor naturale și că progrese pot fi realizate şi în alte domenii energetice – cum ar fi petrolul şi electroenergetica. Aşa cum a subliniat Vucic, „pentru noi sunt importante proiectele de infrastructură, și nu doar proiectul căii ferate rapide Belgrad-Budapesta, dar, de asemenea, proiectul Szeged-Baja-Subotica și construcția de autostrăzi care să tranziteze Serbia, conectând Ungaria cu Bulgaria și Turcia, dar şi cu Macedonia și Grecia, precum și cu Pristina și Albania„./ciliu/dsirbu

www.tanjug.rs – 21 noiembrie