Revista presei internaţionale – 21 noiembrie 2016

La Lima, Peru, liderii celor 21 de economii ale Organizaţiei Cooperării Economice Asia-Pacific, APEC, au analizat provocările pieţelor mondiale, scrie presa internaţională. Liderii APEC s-au angajat să lupte împotriva oricărei forme de protecţionism, care ar duce la încetinirea progresului în redresarea economiei internaţionale, notează The Wall Street Journal. Membrii APEC, care au beneficiat cel mai mult de globalizare, reprezintă 60% din comerţul planetar şi 40% din populaţia globului, aminteşte Le Figaro. Mai mulţi aliaţi ai SUA au pus în discuţie viziunile noului preşedinte american, Donald Trump, cu privire la comerţul global, notează Stars and Stripes. Preşedintele chinez Xi Jinping a pledat în apărarea comerţului liber şi a fluxului de investiţii, reţine China Daily. China nu îşi va închide porţile, ci se va deschide mai mult spre lume, a asigurat liderul de la Beijing, citat de Financial Times.
În Germania, cancelarul Angela Merkel şi-a anunţat partidul că doreşte un nou mandat, al patrulea, scrie The New York Times. Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Die Zeit subliniază că majoritatea germanilor doresc ca Merkel să îşi continue mandatul. Potrivit unui sondaj al ziarului Bild Am Sonntag, 55 % dintre cei interogaţi vor ca liderul Uniunii Creştin-Democrate, CDU, să rămână la putere după alegerile federale din 2017, în creştere din august, când procentul era de numai 42%. La Bruxelles, statele membre ale UE au ajuns la un acord în privinţa eliminării vizelor pentru Ucraina, scrie Korrespondent, de la Kiev. Decizia va intra în vigoare în momentul implementării noului mecanism de vize, iar pe baza deciziei, preşedinţia slovacă a Consiliului UE urmează să iniţieze negocierile cu Parlamentul European. Astfel, Ucraina va obţine un regim fără vize, concomitent cu Georgia, în cazul căreia UE a luat anterior o decizie similară, precizează Korrespondent.
Emisarul ONU în Siria, Staffan de Mistura, a cerut oprirea atacurilor contra civililor, mai ales la Alep, informează The Washington Post. Emisarul ONU a avut o întrevedere cu ministrul sirian de Externe, Walid Mouallem, pe marginea escaladării violenţelor din ultimul timp, dar oficialul sirian a respins ideea unei „administraţii autonome” a rebelilor în cartierele pe care ei le controlează la Alep, explică Le Monde. Bombardamentele rebelilor sirieni asupra unei şcoli din vestul oraşului Alep au provocat moartea a cel puţin şapte copii, duminică, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, scrie El Mundo. A sosit momentul pentru încetarea războiului în Alep, a declarat şi ministrul de Externe al Franţei, Jean-Marc Ayrault, citat de Liberation. Oficialul francez consideră că atitudinea autorităţilor ruse în Siria este „o greşeală strategică”, iar comunitatea internaţională trebuie să intervină pentru a opri acest război.
La Vatican, Papa Francisc a încheiat „Jubileul Milostivirii”, anunţă L’Osservatore Romano, şi a închis „Poarta Sfântă” a bazilicii Sfântul Petru, deschisă cu un an în urmă. Suveranul Pontif a celebrat o slujbă în aer liber pentru cei 70.000 de credincioşi prezenţi, adaugă La Repubblica. Papa a îndemnat la deschiderea a mii de porţi sfinte în lume, după ce el însuşi a deschis o astfel de poartă în Africa, la Bangui. Peste 20 de mii de credincioşi au ajuns la Roma în mod special pentru acest An Sfânt, potrivit estimărilor Vaticanului. În decursul acestui An, Papa Francisc a urat bun venit la Vatican refugiaţilor musulmani sirieni, a oficiat slujbe pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru săraci şi pentru deţinuţi, aminteşte The Guardian. Suveranul Pontif a explicat că principala intenţie a Anului Sfânt al Milostivirii a fost de a invita Biserica „să-şi redescopere esenţa şi să revină la elementele fundamentale ale Evangheliei”, notează Corriere della Sera, asigurând că, „deşi se închide Poarta Sfântă, adevărata uşă a milei, care este inima lui Iisus, continuă să rămână larg deschisă”.

Cristina Zaharia