Concert Beethoven & Brahms sub bagheta dirijorului chinez Haoran Li la Sala Radio

Capodopere compuse de Beethoven și Brahms interpretate de Orchestra Națională Radio la Sala Radio.

Orchestra Națională Radio, dirijată de Haoran Li și avându-l solist pe pianistul Toma Popovici, prezintă vineri, 25 noiembrie 2016, ora 19.00, pe scena Sălii Radio, lucrări de referință din activitatea componistică a doi mari compozitori, Ludwing van Beethoven și, respectiv, Johann Brahms.

Denumită și ,,Simfonia destinului”, Simfonia a V-a în do minor, op. 67 scrisă de Ludwig van Beethoven a avut premiera în anul 1808, şi a fost un fiasco total, datorat, pe de-o parte, lungimii concertului, care a cuprins și alte lucrări ale compozitorului, și pe de alta, interpretării dezastruoase a instrumentiştilor. După mai bine de 200 de ani de la premieră, în prezent, Simfonia a V-a, compusă din patru părți – Allegro con brio, Andante con moto, Scherzo: Allegro, Allegro – este asociată cu stilul muzical beethovenian și este prioritară în alcătuirea programelor de concerte.

Concertul nr. 2 în si bemol major op. 83 compus de Johann Brahms rămâne una dintre cele mai mari provocări ale literaturii pentru pian ca amploare şi nivel tehnic. Despre Allegro non troppo, Allegro appassionato, Andante şi Allegretto grazioso – cele patru mişcări ale concertului, s-a spus că au spaţialitatea unei simfonii, drama unei opere, intimitatea unui cântec de leagăn , extazul unei frumoase poveşti de dragoste.

Evenimentul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

BIOGRAFII

HAORAN LI

haoran_li_photoTalentat, dinamic şi plin de carismă, câştigător al Premiul I la Concursul internaţional de dirijat Jeunesses Musicales dirijorul de origine chineză, Haoran Li, se va afla pentru prima oară la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

Născut într-o familie de muzicieni, a început să studieze pianul la vârsta de şase ani şi a susţinut primul său concert la zece ani. A studiat dirijat de orchestră cu prof. Xia Xiao-Tang la Conservatorul Central de Muzică din Beijing şi apoi la Hochschule für Music Hanns Eisler din Berlin. Și-a perfecţionat tehnica studiind cu profesorii Ehwald şi Baum, dar și cu Daniel Barenboim, Bramwell Tovey, Gennady Rozhdestvensky,  Seiji Ozawa, Jorma Panula, Nicolas Pasquet şi Horia Andreescu. A fost invitat al Festivalului Muzical din Aspen şi a participat la cursul susţinut de Tugan Sokhiev, alături de Deutsche Symphonie Orchester din Berlin.

În prezent, Haoran Li locuiește la Berlin şi colaborează cu numeroase orchestre precum: Orchestra Filarmonicii din Moscova, Orchestra Simfonică din Guangzhou, Orchestra Filarmonicii din Hangzhou, Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, Orchestra Simfonică a Capelei de Stat din Sankt Petersburg, Orchestra Filarmonicii ,,George Enescu”, Orchestra Simfonică a Capelei de Stat din Sankt Petersburg, Konzerthausorchester Berlin.

 

TOMA POPOVICI

toma_popoviciDiscipol al pianistei Dana Borşan, Toma Popovici este licenţiat şi doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucuresti şi, în prezent, lector universitar la disciplina pian din cadrul Departamentului Instrumente cu Claviatură – Muzică de Cameră.

A absolvit cursurile liceului de artă “Dinu Lipatti” din Bucureşti, unde a studiat cu Sanda Bancea, Ludmila Popişteanu şi Lucia Teodorescu, precum şi cursurile de masterat ale College of Fine Arts, în cadrul Universităţii din Boston, unde a lucrat cu Horia Mihail, Tong-Il Han şi Victor Rosenbaum.

A primit numeroase premii la concursuri naţionale si internaţionale, cele mai importante fiind Premiul intâi al Concursului Internaţional “Dinu Lipatti”, Bucureşti (1997), Premiul intâi la Concursul Internaţional Waki-Osaka, Japonia (1996), Premiul Întâi la “Ann and Aaron Richmond Competition”, Boston (2001), precum şi locul intâi la olimpiadele naţionale de la Baia Mare (1991),  Constanţa (1994),  Premiul al treilea la Concursul Naţional “Dinu Lipatti”, Bucuresti (1993) și premiul Fundaţiei ,,Bianca”, în cadrul Festivalului și Concursului “Ionel Perlea” de la Slobozia (2009). În anul 1997, Uniunea Criticilor Muzicali “Mihail Jora” i-a acordat premiul pentru activitate solistică.

Activitatea sa concertistică s-a concretizat prin prezenţa la Festivalul Internaţional ,,George Enescu” (1998, 2011)  Rockport Chamber Music Festival (2007) Kneisel Hall Festival (2001, 2002), Yale University Norfolk Festival (2003), Bucharest Music and Film Festival (2008, 2009, 2011), precum şi prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Filarmonicile din Cluj, Bacău, Botoşani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Giurgiu, Râmnicu Vâlcea, Piteşti. Printre dirijorii cu care a colaborat se numără Keith Lockhart, Gottfried Rabl, David Hoose, Jin Kim, Tateo Nakajima, Radu Popa, Cristian Neagu, Vlad Conta, Paul Popescu, Alexandru Ganea, Tiberiu Oprea.

Toma Popovici este membru fondator al “Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, şi al “Trio Tancrede”, alături de Laurent Chatel şi Alexandre Lecarme, şi colaborează cu artişti de prestigiu, precum Dana Borşan, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Adrian Duminică, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws, etc.

De asemenea, realizează frecvent înregistrări pentru Societatea Română de Radiodifuziune şi a înregistrat, între 2004 si 2011, o serie de şase discuri pentru compania Hammond GMAC.