Succesul filmului românesc la Seattle

Peste 2.200 de spectatori au participat la evenimentele Festivalului Filmului Românesc “Un ochi râde, un ochi plânge”, de la Seattle, statul Washington, SUA, desfășurat în perioada 18-20 noiembrie 2016. Aflat, anul acesta la cea de-a treia ediție, festivalul a fost organizat de Societatea Culturală Româno-Americană (ARCS), din Seattle, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la New York și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

tudor-giurgiu
Tudor Giurgiu

Pe parcursul celor trei zile de festival, programul a cuprins șapte producții cinematografice românești: De ce eu? (r. Tudor Giurgiu), Aliyah Dada (r. Oana Giurgiu), Câinii (r. Bogdan Mirică), Nunta mută (r. Horațiu Mălăele), Strada Speranței (r. Ștefan și Alexandru Buzea, Nicolae Radu), Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), și Funeralii fericite (r. Horațiu Mălăele), care s-au bucurat de aprecierea entuziastă a publicului de toate vârstele. Fiercare proiecție a beneficiat de o introducere și a fost urmată de o sesiune de întrebari și răspunsuri, momente deosebit de apreciate de public.

oana_giurgiu
Oana Giurgiu

Participarea invitaților speciali de anul acesta – regizoarea și producătoarea  Oana Giurgiu, regizorul și directorul TIFF, Tudor Giurgiu, actorul și regizorul Horațiu Mălăele – și a criticilor de film din Statele Unite – Maryna Ajaja, Robert Horton, Monica Filimon – a oferit publicului oportunitatea de a dezbate realitățile care au inspirat aceste recente producții românești și de a afla mai multe despre bucuria și efortul de a face filme de succes.

monica-filimon-horatiu-malaele-otilia-baraboiInstitutul Cultural Român susține, de la prima ediție, acest important festival, unic în zona de nord-vest a coastei Pacificului. ICR a fost reprezentat de Ioana Drăgan, director general al Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate, care, în cuvântul său de salut, a prezentat misiunea ICR publicului din Seattle.

Printre numeroasele personalități care au luat parte la gala de deschidere, de la SIFF Cinema Uptown, s-a numărat Mark Gitenstein, fost ambasador SUA la București (2009-2012) și membru fondator al Societății româno-americane Alianța, din Washington, DC. Excelența Sa, în cuvântul adresat publicului la dechiderea festivalului, a accentuat necesitatea de a da o mai mare vizibilitate culturii românești la nivel internațional, și, în special, în SUA, apreciind  în mod deosebit inițiativa organizării acestui festival de film românesc în Seattle.

public-1Festivalul a fost amplu mediatizat în presa americană și în românească. Evenimentele conxe festivalului au inclus proiecții ale filmului Aliyah Dada, la The New School, din New York, și la Temple Beth Am, din Seattle, o masă rotundă despre filmul românesc, la University of Washington, precum și one-man show-ul Sunt un orb, susținut de actorul Horațiu Mălăele, vedeta festivalului, la Kirkland Performance Center.

Festivalul Filmului Românesc de la Seattle se desfășoară sub titlul generic „One Eye Laughing, One Eye Crying / „Un ochi râde, un ochi plânge”, la care se adaugă, în fiecare an, un subtitlu semnificativ pentru tematica selecției de filme :”Reconciliind identitățile în România contemporană” (2014); „Povestiri despre Rezistență” (2015); anul acesta, organizatorii au optat pentru subtitlul „[Be] Longing” /  „Despre origini”, filmele prezentate explorând tema apartenențelor familiale, culturale, religioase, etnice și naționale.

ARCS din Seattle este o societate non-profit, care și-a asumat misiunea de a promova cultura română în SUA. Asociația a fost fondată și este condusă de Otilia Vieru Baraboi, lector la Departamentul de franceză al University of Washington, din Seattle, și Ileana Marin, lector la Departamentul de literatură comparată al aceleiași universități, alături o echipă entuziastă de voluntari. Datorită acestei conexiuni, festivalul atrage an de an un segment important de public din mediul universitar din Seattle, atât studenți, cât și profesori.