Andrei Pleșu și Horia-Roman Patapievici în dialog cu Adam Michnik, la Varșovia

La invitația Institutului Cultural Român de la Varșovia, Andrei Pleșu și Horia-Roman Patapievici se vor afla în zilele de 25 și 26 noiembrie la Varșovia, pentru a participa la două manifestări prilejuite de apariția, în limba polonă, a volumului O idee care ne suceşte minţile.

Vineri, 25 noiembrie, Fundaţia de Colaborare Polono-Germană din Varșovia va fi gazda unei dezbateri pe teme de istorie recentă, la care cei doi intelelectuali români vor dialoga cu istoricul și eseistul Adam Michnik. La întâlnire va participa, de asemenea, publicistul german Roland Jahn, președintele Institutului Gauck (Însărcinatul Federal pentru Dosarele Serviciului Securităţii Statului fostei Republici Democrate Germane, instituția responsabilă de arhiva fostei poliții secrete Stasi). Evenimentul este organizat de ICR Varșovia în colaborare cu Fundaţia de Colaborare Polono-Germană și Fundația „Bronisław Geremek”.

Sâmbătă, 26 noiembrie, ICR Varșovia împreună cu Editura Academică Dialog invită publicul din capitala poloneză la o întâlnire cu Andrei Pleșu și Horia-Roman Patapievici și la lansarea volumului O idee care ne suceşte minţile, în cadrul Târgului de Carte Istorică de la Varșovia. Evenimentul va avea loc la Castelul Regal și va fi moderat de Bogumił Luft, traducătorul cărții, fost ambasador al Poloniei la București.

Traducerea poloneză a volumului O idee care ne suceşte minţile, semnat de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, a fost publicată în luna septembrie a acestui an de Editura Academică Dialog, în colecția „Biblioteca Prof. Bronisław Geremek”.Tema centrală a cărţii – comunismul şi modul în care această ideologie a sedus o serie de intelectuali de marcă ai secolului trecut – este foarte prezentă şi în societatea poloneză contemporană, iar apariţia lucrării de faţă îi oferă publicului polonez ocazia să cunoască punctul de vedere al unor reputaţi scriitori şi eseişti români, pe acest subiect.