2016. november 25

A román oktatás nem felel meg a munkaerő-piac követelményeinek

Mircea Dumitru oktatásügyi miniszter elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a román oktatás nem felel meg a munkaerő-piac követelményeinek, s emiatt nem készitheti fel a diákokat valamely szakmára. A tanterv kidolgozásakor eltekintenek a diákok szakmai orientációjától, vélekedett a miniszter. Ugyanakkor reményének adott hangot, hogy a közeljövőben sikerül úgy felkésziteni a tantestületet, hogy jobban odafigyeljen a tanulókra, főiskolásokra, és megteremtse az összhangot a hagyományos tanítás és a diákok szükségletei között. Az oktatásügyi miniszter nyilatkozata a munkaerő-piac és az oktatás közötti viszony kiépitésével foglalkozó pénteki sajtóértekezleten hangzott el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.25)

Megkezdődik a zsil-völgyi Lónya és Lupény bányák bezárása

Az Európai Bizottság jóváhagyta a zsil-völgyi Lónya és Lupény bányák bezárására kiutalt cskanem 448 millió lej értékű támogatást. A döntés gyakorlatba ültetése után a Vajdahunyad Energetikai Komplexum két, életképes bányavállalattal és két hőerőművel marad, mig a munkanélküliek száma további ezerrel növekedik, tájékoztatott a román közszolgálati rádió helyi tudósitója. A Zsil-völgyében elsőként megnyilt Lóna bánya bezárása érthetetlen és indokolatlan a bányászok szempontjából, mivel a bánya szénkészlete lehetővé teszi a tevékenység folytatását. Vasile Pădurar szakszervezeti elnök szerint „Lónya bányánál már évek óta nem invesztiáltak, de egy minimális tőkebefektetéssel a bánya legkevesebb még 25 éven át szolgáltathat kőszenet az országnak”.A bánya bezárása közvetlenül kihat majd a petrillai polgármesteri hivatal költségvetésére is. Az állami segély csaknem felét az elbocsátott bányászoknak járó kompenzációs bérek kifizetésére és szakmai átirányitására forditjak. A két bányavállalatnál mintegy 2.000 bányász dolgozik, akiknek csaknem fele 2018-ig – a Lónya és Lupény bányák bezárásáig – eleget tesz a  törvényszabta nyugdijazási feltételeknek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.25)

Orvosokat tömöritő csoport intézett levelet Dacian Cioloş miniszterelnökhöz

Orvosokat tömöritő csoport által Dacian Cioloş miniszterelnökhöz intézett levél rámutat, hogy nagyon fontos az orvos és a páciens közötti viszony fenntartása, de ez kompromittálódhat, ha az egészségügyi minisztérium közvetlen környezete továbbra is sértő hangnemet üt meg. A levél aláirói felhivják a kormányfő figyelmét a rendszer hiányosságaira, mi több, olyan helyzetekre is, amikor  az orvosok saját maguk vásárolták meg a tevékenység folytatásához szükséges gyógyászati anyagokat. Mint ismeretes az utóbbi időben az egészségügyi minisztérium számos ellenörzést végzett több korházban, igy a bukaresti Sfânta Maria korházban is, ahol a  azt tapasztalta, hogy bizonyos kritériumok teljesitésének hiányában nem végezhető szervátültetési műtét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.25)

A Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja

Romániában a nők csaknem egyharmada válik a családon belüli erőszak áldozatává, közölték egyes illetékes civil szervezetek a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja alkalmából. A civil szervezetek szerint a legsúlyosabb az, hogy a nők többsége nem tudja kivédeni magát az erőszakos cselekedetek elől. A helyzetet súlyosbítja az is, hogy Románia egyharmadában nem működnek olyan intézmények, amelyek támogatást nyújthatnának a bajba jutott és kiszolgáltatott nőknek. „Bármilyen jellegű is legyen a visszaélés, mély lelki és fizikai traumákat hagy maga után”, irta Klaus Iohannis államfő a Facebook közösségi oldalon. Az év első hat hónapjában a rendőrségre kilenc ezer olyan panasz érkezett, amelyben családon belüli erőszakcselekményt jelentettek az áldozatok.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.25)

Rozalia Ganciulescu