Revista presei internaţionale – 25 noiembrie 2016

„Albanezii nu renunţă la paradoxuri”, subliniază ziarul albanez „Koha Jone”. Ziarul informează că, „după ce cu mai multă vreme în urmă, Hillary Clinton fusese declarată cetăţean de onoare al oraşului Saranda, o altă localitate albaneză, Kamza, i-a conferit acelaşi titlu lui Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite”. „Donald Trump este modelul revoluţionarului unei noi ordini democratice, un mare conducător al vremurilor de azi”, şi-a explicat alegerea primarul oraşului.
Presa internaţională pare aşadar să remarce că, în afara evenimentelor sângeroase şi a crizelor politice sau financiare, nici personalităţile de pe scena politică nu trebuie neglijate, ele fiind deseori tocmai cauza sau motorul apariţiei unor asemenea evenimente pe glob.
În privinţa Uniunii Europene, Martin Schulz este cel care a ajuns pe prima pagină a ziarelor. Cele mai multe anunţă că el ar urma să părăsească funcţia de şef al Parlamentului European. Ziarul german „Frankfurter Allgemeine” informează că „el l-a rugat pe Sigmar Gabriel, liderul Partidului Social Democrat, să îl înscrie în fruntea listei candidaţilor pentru funcţia de cancelar al Germaniei”. Dar săptămânalul „Der Spiegel” subliniază că „Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a apelat la greutatea funcţiei sale pentru a susţine un nou mandat al lui Schulz la preşedinţia parlamentului şi a ameninţat chiar cu demisia – o afirmaţie ulterior negată de purtătorul său de cuvânt”. Cotidianul spaniol „ABC” estimează însă că „Schulz ar putea reveni în politica germană, devenind în mai puţin de două luni ministru de externe, deoarece, în februarie, actualul deţinător al acestui portofoliu, social-democratul Frank-Walter Steinemeier, se va îndrepta către preşedinţia Germaniei”. Pe marginea aceluiaşi subiect, ziarul francez „Le Monde” enumără câţiva eventuali înlocuitori ai lui Schulz la preşedinţia Parlamentului European: „Alain Lamassoure, susţinător la lui Alain Juppé la preşedinţia Franţei, germanul Manfred Weber, deputat bavarez din partea Uniunii Creştin-Sociale, italianul Antonio Tajani, fost comisar european al industriei pe vremea lui José Manuel Barroso şi apropiat al lui Silvio Berlusconi, şi irlandeza Mairead McGuinness, fostă jurnalistă, suspectată însă că ar apăra interesele britanice în viitoarele tratative pe tema Brexitului”.
Aflat de mai multă vreme în prim-planul politicii internaţonale, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se menţine în lumina reflectarelor, iar un titlu din publicaţia portugheză „Diário de Notícias” atrage atenţia în mod deosebit: „Erdogan, la un pas de a rămâne la preşedinţia turcă până în 2029”. Iar articolul precizează: „Ca urmare a acestor evoluţii şi a situaţiei considerate a fi un exces de represiune după lovitura de stat eşuată din 15 iulie, eurodeputaţii din Partidul Popular, ca şi cei ai Socialiştilor, Liberalilor şi Democraţilor au votat ieri, la Strasbourg, o moţiune prin care solicită suspendarea negocierilor de aderare ale Turciei la Uniunea Europeană”.
Rămânând în lumea politicienilor, n-am putut să nu remarcăm un articol din revista americană „Newsweek”, cu titlul „Aliaţi ai lui Putin obţin un mic cap de pod în Europa de Est”. Publicaţia remarcă faptul că,”săptămâna trecută, în Moldova şi Bulgaria, au fost aleşi preşedinţi filoruşi”, după care continuă: „Vulnerabilitatea baltică este o ştire veche. Da, tancurile ruseşti pot ajunge la Tallinn în câteva ore. Dar atacul lui Putin a început deja”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR