Grecia cere UE să-i realoce mai rapid pe migranți

Grecia a cerut vineri Uniunii Europene (UE) să pună presiune asupra membrilor ei în scopul de a accelera procesul de redistribuire a migranților după ce a izbucnit un incendiu într-un lagăr de refugiați foarte aglomerat, în urma căruia au decedat doi migranţi. Premierul Alexis Tsipras și-a exprimat regretul față de acest incident, încă unul în lunga serie de accidente de pe insula Lesbos, în tabăra de la „Moria”, a cărei închidere continuă să se amâne, deşi condiţiile de cazare sunt improprii. În convorbirea telefonică de vineri cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premierul grec a cerut UE să accelereze trimiterea personalului UE în Grecia pentru a sprijini  procedura de aplicare a solicitărilor de azil ale migranților, a anunţat Guvernul elen.
Organizațiile pentru drepturile omului au criticat aspru guvernele UE, care nu fac ce trebuie pentru a-i ajuta pe migranți. În Grecia sunt 62.000 de migranți şi printre ei sunt 11.500 care nu au voie să părăsească insulele.
Țările din UE au primit mai puțin de 4,0% din numărul de migranți pe care s-au angajat să-i accepte după controversatul document referitor la „Mecanismul de relocare imediată”./ciliu/atataru

www.beta.rs – 26 noiembrie